Rozporządzenie wykonawcze 2025/153 zezwalające na wprowadzanie na rynek Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/153
z dnia 29 stycznia 2025 r.
zezwalające na wprowadzanie na rynek Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) W dniu 20 maja 2020 r. przedsiębiorstwo Wageningen Plant Research ("wnioskodawca") złożyło do Komisji wniosek, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii roślin Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o stosowanie nowej żywności jako warzywa, podobnego do innych warzyw liściastych, gotowanego lub dodawanego do produktów gotowych do spożycia dla ogółu populacji.

(4) W dniu 27 października 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przeprowadzenie oceny całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności.

(5) W dniu 28 września 2022 r. Urząd przyjął opinię naukową pt. "Bezpieczeństwo całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283" 3  zgodnie z art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6) W opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność zawiera większe ilości manganu w porównaniu z normalnie obecnym stężeniem manganu w innych warzywach liściastych, co może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa. W związku z tym nie można było określić bezpieczeństwa nowej żywności.

(7) Po przyjęciu opinii naukowej wnioskodawca zwrócił się do Komisji o możliwość zareagowania na obawy dotyczące bezpieczeństwa wskazane przez Urząd w jego wnioskach poprzez dostarczenie dodatkowych informacji pokazujących, że dzięki ograniczeniu stężenia manganu w podłożu uprawnym zawartość manganu w Lemna gibba nie przekracza zawartości manganu w warzywach liściastych.

(8) W dniu 30 kwietnia 2024 r. Komisja zwróciła się do Urzędu o pomoc naukową i techniczną w odniesieniu do opinii naukowej EFSA "Bezpieczeństwo całego materiału roślinnego Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283" w celu dalszej oceny, czy dodatkowe informacje przedstawione przez wnioskodawcę rozwiązują problem dotyczący pobrania manganu.

(9) W dniu 10 lipca 2024 r. Urząd przyjął "Sprawozdanie dotyczące pomocy naukowo-technicznej w zakresie oceny bezpieczeństwa całego materiału roślinnego Lemna gibba i Lemna minor jako nowej żywności" 4 . W tym sprawozdaniu Urząd zauważył, że zawartość manganu w Lemna gibba została ograniczona do poziomu 6 mg/kg mokrej masy (FW), co jest porównywalne ze szpinakiem, który ma najwyższą zawartość manganu ze wszystkich warzyw liściastych dochodzącą do poziomu do 9 mg/kg mokrej masy. W związku z tym Urząd stwierdził, że zawartość manganu w nowej żywności została ograniczona do poziomów nieprzekraczających poziomów jego zawartości w innych warzywach liściastych. W sprawozdaniu wskazano również, że ponieważ oba gatunki Lemna charakteryzują się podobną zawartością manganu, uzasadnione jest założenie, że w nowo stosowanych warunkach uprawy w Lemna minor można osiągnąć taką samą redukcję zawartości manganu jaką uzyskano w Lemna gibba. W związku z powyższym EFSA uznał, że określony w specyfikacji maksymalny poziom manganu w nowej żywności należy ustalić na poziomie 6 mg/kg mokrej masy.

(10) Na tej podstawie Komisja uważa, że opinia naukowa i sprawozdanie techniczne dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że rośliny Lemna gibba i Lemna minor spełniają warunki wprowadzenia na rynek zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(11) Włączając rośliny Lemna minor i Lemna gibba jako nową żywność do unijnego wykazu nowej żywności, należy podać informacje, o których mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(12) Rośliny Lemna minor i Lemna gibba należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Zezwala się na wprowadzanie roślin Lemna gibba i Lemna minor na rynek w Unii.

Rośliny Lemna minor i Lemna gibba włącza się do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.

2. 
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2025 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Warunki stosowania nowej żywności Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania Inne wymogi Ochrona danych
"Poddane obróbce cieplnej Lemna minor i Lemna gibba Określona kategoria żywności Maksymalne poziomy 1. Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »Rośliny Lemna minor i Lemna gibba«"
Nie określono
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
"Poddane obróbce cieplnej Lemna minor i Lemna gibba Opis/definicja:

Materiał roślinny Lemna minor i Lemna gibba uprawiany w warunkach kontrolowanych, składający się z poddanych obróbce termicznej małych zielonych liści z pewnymi niewielkimi białymi korzeniami.

Charakterystyka/skład

Wilgotność 91-95 g/100 g

Białko (N x 6,25) 1-4 g/100 g

Węglowodany 1-3 g/100 g

Włókno pokarmowe 0,5-3 g/100 g

Popiół 1-2 g/100 g

Tłuszcz: 0,2-0,6 g/100 g

Szczawiany (jako szczawian wapnia) < 1,6 g/kg

Beta-karoten < 3,160 pg/100 g

Foliany < 38 pg/100 g

Filochinon < 46 pg/100 g

Miedź < 2,5 mg/kg

Żelazo < 53 mg/kg

Mangan < 6 mg/kg

Molibden < 0,5 mg/kg

Cynk < 20 mg/kg

Chrom < 1 mg/kg

Bor < 15 mg/kg

Substancje zanieczyszczające

Azotan < 520 mg/kg

Azotyn < 1,75 mg/kg

Ołów < 0,3 mg/kg

Kadm < 0,2 mg/kg

Rtęć < 0,05 mg/kg

Arsen < 0,05 mg/kg

Mikrocystyny < 23 ug/kg

Nodularyna < 7 ug/kg

IAA < 0,1 mg/kg

Kryteria mikrobiologiczne

Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych: < 5 000 jtk/g

Escherichia coli: < 100 jtk/g

Bacillus cereus: < 100 jtk/g

Gronkowce koagulazo-dodatnie: niewykrywane w 10 g

Listeria monocytogenes: brak w 25 g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

IAA: kwas indolo-3-octowy; jtk: jednostki tworzące kolonię."

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).
3 Dziennik EFSA 2022; 20(11):7598.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2025.153

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2025/153 zezwalające na wprowadzanie na rynek Lemna minor i Lemna gibba jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
Data aktu: 29/01/2025
Data ogłoszenia: 30/01/2025
Data wejścia w życie: 19/02/2025