KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto unijny wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych określony w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 zawiera Benzeno-1,2-diol (nr FL 04.029), który został wymieniony w wykazie na podstawie oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Komitet Naukowy ds. Żywności.
(5) W dniu 28 września 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinie w sprawie odnowienia zezwoleń na stosowanie Zesti Smoke code 10 (SF-002) 4 , Smoke Concentrate 809045 (SF-003) 5 , SmokEz C-10 (SF-005) 6 i SmokEz Enviro-23 (SF-006) 7 jako produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego zawierających Benzeno-1,2-diol (nr FL 04.029). W swoich opiniach Urząd uznał, że Benzeno-1,2-diol (nr FL 04.029) budzi obawy co do bezpieczeństwa, ponieważ jego genotoksyczność została stwierdzona in vivo po podaniu doustnym.
(6) Zgodnie z art. 4 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 do obrotu mogą być wprowadzane wyłącznie środki aromatyzujące, które w oparciu o dostępne dowody naukowe nie zagrażają zdrowiu konsumentów. Benzeno-1,2-diol (nr FL 04.029) należy zatem usunąć z unijnego wykazu substancji aromatycznych.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1334/2008.
(8) Biorąc pod uwagę niewielkie stosowanie tej substancji aromatycznej oraz w celu zapewnienia płynnego przejścia od przepisów obowiązujących przed niniejszym rozporządzeniem, należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu w Unii środków spożywczych, do których dodano Benzeno-1,2-diol (nr FL 04.029) i które zostały wprowadzone do obrotu w Unii lub są w tranzycie z państw trzecich do Unii przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, do dnia ich minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Środek przejściowy nie powinien mieć zastosowania do samej substancji oraz do preparatów, do których dodano przedmiotową substancję i które nie są przeznaczone do spożycia jako takie, ponieważ producenci produktów spożywczych, którzy wykorzystują te preparaty jako składniki, znają ich skład w momencie ich stosowania.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 12 listopada 2024 r.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/872/oj).
4 Opinia naukowa w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Zesti Smoke Code 10 (SF-002) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego. Dziennik EFSA 2023; 21(11): 8364.
5 Opinia naukowa w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie Smoke Concentrate 809045 (SF-003) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego. Dziennik EFSA 2023; 21(11): 8365.
6 Opinia naukowa w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie SmokEz C-10 (SF-005) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego. Dziennik EFSA 2023; 21(11): 8367.
7 Opinia naukowa w sprawie odnowienia zezwolenia na stosowanie SmokEz Enviro-23 (SF-006) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego. Dziennik EFSA 2023; 21(11): 8368.