Rozporządzenie 2024/2619 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2619
z dnia 8 października 2024 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o przegląd wszystkich obecnych NDP fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Ponieważ te trzy substancje czynne rozkładają się na kwas fosfonowy, należało wspólnie ocenić ich pozostałości.

(3) Oprócz stosowania jako substancje czynne w środkach ochrony roślin fosfoniany potasu są również składnikami innych produktów mających znaczenie dla rolnictwa (np. nawozów, środków wzmacniających rośliny, obornika, dodatków do gleb). W związku z tym dozwolone zabiegi w roślinach takimi produktami mogą prowadzić do wykrycia pozostałości kwasu fosfonowego w odnośnych produktach rolnych i przy ustalaniu odpowiednich NDP należy wziąć pod uwagę wkład takich zastosowań, które nie dotyczą ochrony roślin. Komisja zwróciła się zatem do Urzędu o wydanie, zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, uzasadnionej opinii w sprawie wspólnego przeglądu NDP fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu, z uwzględnieniem również pozostałości ze źródeł innych niż stosowanie środków ochrony roślin.

(4) Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie wspólnego przeglądu NDP fosetylu, fosfonianu disodu i fosfonianów potasu zgodnie z art. 12 ust. 1 i art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . W opinii Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów w odniesieniu do trzech substancji czynnych z "Fosetylu-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli wyrażona jako fosetyl)" na "kwas fosfonowy i jego sole, wyrażone jako kwas fosfonowy", oraz zaproponował nowe NDP oparte na tej definicji pozostałości. Komisja uważa, że należy ustanowić tę nową definicję pozostałości i ustalić NDP na poziomie określonym przez Urząd.

(5) Przedstawiciele laboratoriów urzędowych i podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze poinformowali Komisję, że w pewnych okolicznościach w niektórych uprawach można stwierdzić obecność pozostałości substancji macierzystej "fosetyl" oraz że jeżeli "fosetyl" miałby zostać usunięty z definicji pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów w odniesieniu do przedmiotowych trzech substancji czynnych, odniosłoby to niezamierzony skutek, że do tych pozostałości miałby zastosowanie wzorcowy NDP wynoszący 0,01 mg/kg.

(6) W związku z tym nie należy brać pod uwagę fosetylu, a wartość wzorcowa wynosząca 0,01 mg/kg zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nie ma zastosowania. Zastosowanie ma NDP metabolitu kwasu fosfonowego.

(7) Laboratoria referencyjne Unii Europejskiej zauważyły, że następujące granice wykrywalności są technicznie osiągalne: 0,1 mg/kg w matrycach pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości wody i kwasowości, 0,2 mg/kg w matrycach pochodzenia roślinnego o wysokiej zawartości tłuszczu i suchej/wysokiej zawartości skrobi, 0,05 mg/kg w mleku, 0,2 mg/kg w tłuszczu i 0,5 mg/kg w wątrobie, nerkach i mięśniach. W związku z trwałością pozostałości tych substancji oraz potencjalną wielością źródeł pozostałości uznano jednak za właściwe utrzymanie obecnego najniższego NDP na poziomie 2 mg/kg, dostosowanego do poziomu 1,5 mg/kg w celu uwzględnienia zmienionej definicji pozostałości. W przypadku herbat, kawy, naparów ziołowych, kakao i szarańczynu strąkowego najniższy NDP wynoszący 20 mg/kg jest odpowiedni, aby uwzględnić występowanie kwasu fosfonowego z takich innych źródeł.

(8) Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla pomarańczy, grejpfrutów, jabłek, gruszek, ananasów, dyniowatych z niejadalną skórką i suchego grochu pewne informacje dotyczące badań pozostałości nie są dostępne i że w związku z tym osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, czy można ustalić te NDP. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy ustalić te NDP. NDP dla tych produktów zostaną zatem poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(9) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP w przypadku daktyli, fig, kumkwatu, karamboli, czapetki kuminowej, liczi chińskiego/śliwki chińskiej, owocu opuncji figowej/figi indyjskiej, caimito, owocu hebanowca wirginijskiego/ owocu hurmy wirginijskiej, papai, czerymoi, gujawy/gruszli, owoców chlebowca, owoców duriana właściwego, owoców flaszowca miękkociernistego/owoców guanabany, manioku jadalnego/podpłomyczu najużyteczniejszego, pochrzynu, maranty trzcinowatej, słonecznika bulwiastego, pasternaku, korzea pietruszki zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefi, brukwi/karpielu, rzepy białej/rzepy jadalnej, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, liści winorośli lub podobnych gatunków, rukwi wodnej, fasoli (bez strąków), świeżej soczewicy, karczochów hiszpańskich, selera, kopru włoskiego/fenkułu włoskiego, pędów bambusa, rdzeni palmowych, mchów i porostów, alg i organizmów prokariotycznych, suchej soczewicy, suchego grochu, łubinu białego suchego, nasion oleistych, nasion palm olejowych, owoców palm olejowych, puchowca pięciopręcikowego/drzewa kapokowego, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, sorgo japońskiego, ziaren kawy, naparów ziołowych (z kwiatów, z korzeni), ziaren kakaowe, szarańczynu strąkowego/chleba świętojańskiego, przypraw (korowych, z korzeni lub kłączy, pączkowych, ze słupków kwiatowe, z osnówki nasiona), korzeni buraka cukrowego i trzciny cukrowej niektóre informacje dotyczące danych z monitorowania nie były dostępne i że w związku z tym osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, czy można ustalić te NDP. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy ustalić te NDP. NDP dla tych produktów zostaną poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu pięciu lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(10) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP w przypadku ziemniaków pewne informacje dotyczące badań przetwarzania odpadów technologicznych i suszonej pulpy nie są dostępne i że w związku z tym osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, czy można ustalić te NDP. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy ustalić ten NDP. NDP dla ziemniaków zostanie poddany przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(11) W uzasadnionej opinii Urząd nie zalecił konkretnych NDP dla kategorii "pozostałe" różnych grup produktów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na trwałość pozostałości tych substancji oraz na potencjalne liczne źródła pozostałości należy zatem ustalić te NDP na poziomie najniższego NDP mającego zastosowanie do jednego z produktów należących do tej samej grupy produktów.

(12) W odniesieniu do NDP w przypadku "Solanaceae i Malvaceae, pozostałe" jedno państwo członkowskie poinformowało Komisję, że na jego terytorium obowiązuje zezwolenie na stosowanie fosetylu w przypadku grupy warzyw owocowych Solanaceae. Należy zatem odpowiednio ustalić ten NDP na poziomie 70 mg/kg.

(13) W odniesieniu do NDP w przypadku "sałaty i warzyw sałatowych, pozostałych" jedno państwo członkowskie poinformowało Komisję, że na jego terytorium obowiązuje zezwolenie na stosowanie tych substancji w przypadku grupy sałat i warzyw sałatowych. Należy zatem odpowiednio ustalić ten NDP na poziomie 150 mg/kg.

(14) W uzasadnionej opinii Urząd nie zalecił konkretnych NDP dla kategorii "podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)" różnych grup produktów pochodzenia zwierzęcego. Aby zapewnić ustalenie tych NDP na realistycznym poziomie, należy ustalić je na poziomie najwyższego NDP mającego zastosowanie do jednego z produktów należących do tej samej grupy produktów.

(15) W uzasadnionej opinii Urząd nie zalecił konkretnych NDP dla grupy "pozostałe zwierzęta lądowe utrzymywane w warunkach fermowych". Ponieważ te NDP zazwyczaj ustala się na takich samych poziomach jak w przypadku grupy "bydło", należy odpowiednio ustalić te NDP.

(16) Ponieważ nie stwierdzono ryzyka dla konsumentów, w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy określić NDP fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu.

(17) Ocena fosetylu, fosfonianu disodu i fosfonianów potasu zgodnie z art. 12 ust. 1 i art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 była w toku i zanim proponowana nowa definicja pozostałości na potrzeby egzekwowaniu przepisów została ustanowiona prawnie, złożono kilka wniosków na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczących zmiany obecnych NDP fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu w przypadku owoców cytrusowych, moreli, czereśni, śliwek, boćwiny, naparów ziołowych z liści i ziół oraz miodu.

(18) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwa członkowskie dokonały oceny wszystkich tych wniosków i przekazały Komisji sprawozdania oceniające.

(19) Urząd dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 3 . Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(20) W uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawcę dotyczące tych substancji czynnych w morelach są niewystarczające, aby ustalić nowy NDP. W odniesieniu do pozostałych produktów Urząd stwierdził, że należy uwzględnić zarządzanie ryzykiem w celu określenia odpowiednich NDP w świetle ustalonej definicji pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów. Jako że Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów w odniesieniu do trzech substancji czynnych z "Fosetylu-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli wyrażona jako fosetyl)" na "kwas fosfonowy i jego sole, wyrażone jako kwas fosfonowy", nowe NDP należy ustalić w oparciu o tę definicję pozostałości.

(21) Ponadto, ponieważ oceny przeprowadzono równolegle i opierały się one na różnych dobrych praktykach rolniczych i zbiorach danych, w niektórych uzasadnionych opiniach Urząd zaproponował rozbieżne wartości NDP dla tego samego produktu. W związku z tym Komisja zwróciła się do Urzędu o dodatkowe wytyczne dotyczące właściwych NDP, które należy uwzględnić w odniesieniu do fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu w przypadkach, gdy w odrębnych uzasadnionych opiniach ustalono różne wartości, oraz biorąc pod uwagę nową definicję pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów "kwas fosfonowy i jego sole, wyrażone jako kwas fosfonowy" zaproponowaną przez Urząd. Zwrócono się również do Urzędu o ponowną ocenę NDP fosetylu w kiwi (zielonych, czerwonych, żółtych), który został niedawno ustanowiony rozporządzeniem Komisji (UE) 2022/1324 4  w świetle proponowanej nowej definicji pozostałości.

Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fosetyl/phosphonic acid in citrus fruits resulting from the use of potassium phosphonates (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu/kwasu fosfonowego w owocach cytrusowych, wynikających ze stosowania fosfonianów potasu) (Dziennik EFSA 2021;19(11):6926).

Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fosetyl/phosphonic acid in chards/beet leaves and honey resulting from the use of potassium phosphonates (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu/kwasu fosfonowego w boćwinie i miodzie, wynikających ze stosowania fosfonianów potasu) (Dziennik EFSA 2022;20(1):6992).

Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fosetyl/phosphonic acid in apricots, cherries and plums resulting from the use of potassium phosphonates (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu/kwasu fosfonowego w morelach, czereśniach i śliwkach, wynikających ze stosowania fosfonianów potasu) (Dziennik EFSA 2022;20(1):7106).

(22) Urząd przedłożył oświadczenie naukowe 5  w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu, fosfonianu disodu i fosfonianów potasu zgodnie z art. 31 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 6  w odniesieniu do wszystkich produktów objętych odpowiednimi uzasadnionymi opiniami, z wyjątkiem moreli, w odniesieniu do których Urząd stwierdził wcześniej, że przedstawione dane są niewystarczające do ustalenia nowego NDP.

(23) W oświadczeniu Urząd stwierdził, że w odniesieniu do wszystkich zmian NDP tych substancji, o które wystąpili wnioskodawcy w przypadku owoców cytrusowych, czereśni, śliwek, boćwiny, naparów ziołowych z liści i ziół oraz miodu, spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(24) Następnie na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono kolejny wniosek o zmianę obecnych NDP dla tych substancji czynnych w odniesieniu do porów i dymki/cebuli szczypiorowej/cebuli siedmiolatki.

(25) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku i przekazało Komisji sprawozdanie oceniające.

(26) Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt oraz wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 7 . Urząd przekazał uzasadnioną opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(27) W uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że w odniesieniu do wszystkich zmian NDP tych substancji, o które wystąpił wnioskodawca, spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(28) Na podstawie uzasadnionych opinii i oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(29) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(30) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(31) W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem - aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję - w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć ustalenie przejściowe dla produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed zmianą NDP i w przypadku których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(32) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmian.

(33) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 29 kwietnia 2025 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 29 kwietnia 2025 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące fosetylu i kwasu fosfonowego w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fosetyl Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy (R)
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (+)
0110000 Owoce cytrusowe (+) 100
0110010 Grejpfruty (+) (+)
0110020 Pomarańcze (+) (+)
0110030 Cytryny (+)
0110040 Limy/limonki (+)
0110050 Mandarynki (+)
0110990 Pozostałe (2) (+)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych (+)
0120010 Migdały (+) 1 000
0120020 Orzechy brazylijskie (+) 400
0120030 Orzechy nerkowca (+) 400
0120040 Kasztany jadalne (+) 1 000
0120050 Orzechy kokosowe (+) 400
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej (+) 1 000
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej (+) 400
0120080 Orzechy pekan (+) 400
0120090 Orzeszki piniowe (+) 400
0120100 Orzeszki pistacjowe (+) 1 000
0120110 Orzechy włoskie (+) 1 000
0120990 Pozostałe (2) (+) 400
0130000 Owoce ziarnkowe (+) 70
0130010 Jabłka (+) (+)
0130020 Gruszki (+) (+)
0130030 Pigwy (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (+)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (+)
0130990 Pozostałe (2) (+)
0140000 Owoce pestkowe (+)
0140010 Morele (+) 60
0140020 Czereśnie (+) 8
0140030 Brzoskwinie (+) 60
0140040 Śliwki (+) 8
0140990 Pozostałe (2) (+) 8
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce (+)
0151000 a) winogrona (+)
0151010 Winogrona stołowe (+) 100
0151020 Winogrona do produkcji wina (+) 150
0152000 b) truskawki (+) 70
0153000 c) owoce leśne (+)
0153010 Jeżyny (+) 200
0153020 Jeżyny popielice (+) 80
0153030 Maliny (czerwone i żółte) (+) 200
0153990 Pozostałe (2) (+) 80
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody (+)
0154010 Borówki amerykańskie (+) 150
0154020 Żurawiny (+) 1,5 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) (+) 150
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) (+) 150
0154050 Róża dzika (+) 1,5 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) (+) 1,5 (*)
0154070 Głóg włoski (+) 50
0154080 Bez czarny (+) 60
0154990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0160000 Owoce różne z (+)
0161000 a) jadalną skórką (+)
0161010 Daktyle (+) 1,5 (*) (+)
0161020 Figi (+) 1,5 (*) (+)
0161030 Oliwki stołowe (+) 80
0161040 Kumkwat (+) 3(+)
0161050 Karambola (+) 1,5 (*) (+)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia (+) 50
0161070 Czapetka kuminowa (+) 1,5 (*) (+)
0161990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe (+)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) (+) 150
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska (+) 1,5 (*) (+)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna (+) 20 (+)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska (+) 1,5 (*) (+)
0162050 Caimito (+) 1,5 (*) (+)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej (+) 1,5 (*) (+)
0162990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże (+)
0163010 Awokado (+) 50
0163020 Banany (+) 1,5 (*)
0163030 Mango (+) 1,5 (*)
0163040 Papaja (+) 3 (+)
0163050 Granaty/Jabłka granatu (+) 70
0163060 Czerymoja (+) 1,5 (*) (+)
0163070 Gujawa/Gruszla (+) 1,5 (*) (+)
0163080 Ananasy (+) 20(+)
0163090 Owoce chlebowca (+) 1,5 (*) (+)
0163100 Owoce duriana właściwego (+) 1,5 (*) (+)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany (+) 1,5 (*) (+)
0163990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE (+)
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste (+)
0211000 a) ziemniaki (+) 150 (+)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste (+) 1,5 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy (+) (+)
0212020 Kartofel słodki/Batat (+)
0212030 Pochrzyn (+) (+)
0212040 Maranta trzcinowata (+) (+)
0212990 Pozostałe (2) (+)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego (+)
0213010 Buraki (+) 1,5 (*)
0213020 Marchew (+) 1,5 (*)
0213030 Seler zwyczajny (+) 6
0213040 Chrzan pospolity (+) 150
0213050 Słonecznik bulwiasty (+) 1,5 (*) (+)
0213060 Pasternak (+) 6(+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej (+) 4(+)
0213080 Rzodkiew zwyczajna (+) 40
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia (+) 1,5 (*) (+)
0213100 Brukiew/Karpiel (+) 1,5 (*) (+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna (+) 1,5 (*) (+)
0213990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0220000 Warzywa cebulowe (+)
0220010 Czosnek (+) 20
0220020 Cebula (+) 40
0220030 Szalotka (+) 20
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka (+) 10
0220990 Pozostałe (2) (+) 10
0230000 Warzywa owocowe (+)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae (+)
0231010 Pomidory (+) 70
0231020 Papryka roczna (+) 70
0231030 Oberżyny/Bakłażany (+) 70
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra (+) 1,5 (*) (+)
0231990 Pozostałe (2) (+) 70
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką (+) 80
0232010 Ogórki (+)
0232020 Korniszony (+)
0232030 Cukinie (+)
0232990 Pozostałe (2) (+)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką (+) 60(+)
0233010 Melony (+) (+)
0233020 Dynie olbrzymie (+) (+)
0233030 Arbuzy (+) (+)
0233990 Pozostałe (2) (+) (+)
0234000 d) kukurydza cukrowa (+) 1,5 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe (+) 1,5 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach) (+)
0241000 a) kapustne kwitnące (+) 50
0241010 Brokuły (+)
0241020 Kalafiory (+)
0241990 Pozostałe (2) (+)
0242000 b) kapustne głowiaste (+) 2
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska (+)
0242020 Kapusta głowiasta (+)
0242990 Pozostałe (2) (+)
0243000 c) kapustne liściowe (+) 20
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai (+)
0243020 Jarmuż (+)
0243990 Pozostałe (2) (+)
0244000 d) kalarepa (+) 5
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne (+)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe (+)
0251010 Roszpunka warzywna (+) 150
0251020 Sałaty (+) 200
0251030 Endywia o liściach szerokich (+) 150
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy (+) 150
0251050 Gorczycznik wiosenny (+) 150
0251060 Rokietta siewna/rukola (+) 150
0251070 Gorczyca sarepska (+) 150
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) (+) 150
0251990 Pozostałe (2) (+) 150
0252000 b) szpinak i podobne liście (+)
0252010 Szpinak (+) 200
0252020 Portulaka pospolita (+) 100
0252030 Boćwina (+) 70
0252990 Pozostałe (2) (+) 70
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki (+) 1,5 (*) (+)
0254000 d) rukiew wodna (+) 1,5 (*) (+)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska (+) 150
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne (+) 300
0256010 Trybula (+)
0256020 Szczypiorek (+)
0256030 Liście selera (+)
0256040 Pietruszka - nać (+)
0256050 Szałwia lekarska (+)
0256060 Rozmaryn lekarski (+)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek (+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne (+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny (+)
0256100 Estragon (+)
0256990 Pozostałe (2) (+)
0260000 Warzywa strączkowe (+) 1,5 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) (+)
0260020 Fasola (bez strąków) (+) (+)
0260030 Groch (w strąkach) (+)
0260040 Groch (bez strąków) (+)
0260050 Soczewica (+) (+)
0260990 Pozostałe (2) (+)
0270000 Warzywa łodygowe (+)
0270010 Szparagi (+) 1,5 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie (+) 1,5 (*) (+)
0270030 Seler (+) 1,5 (*) (+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski (+) 1,5 (+)
0270050 Karczochy zwyczajne (+) 100
0270060 Pory (+) 10
0270070 Rabarbar (+) 1,5 (*)
0270080 Pędy bambusa (+) 1,5 (*) (+)
0270090 Rdzenie palmowe (+) 1,5 (*) (+)
0270990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty (+) 1,5 (*)
0280010 Grzyby uprawne (+)
0280020 Grzyby dzikie (+)
0280990 Mchy i porosty (+) (+)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne (+) 1,5 (*) (+)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (+)
0300010 Fasola (+) 3
0300020 Soczewica (+) 3(+)
0300030 Groch (+) 4(+)
0300040 Łubin biały (+) 3(+)
0300990 Pozostałe (2) (+) 3
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE (+)
0401000 Nasiona oleiste (+)
0401010 Siemię lniane (+) 1,5 (*) (+)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe (+) 3(+)
0401030 Nasiona maku (+) 1,5 (*) (+)
0401040 Ziarna sezamu (+) 1,5 (*) (+)
0401050 Ziarna słonecznika (+) 1,5 (*) (+)
0401060 Ziarna rzepaku (+) 1,5 (*) (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej (+) 1,5 (*) (+)
0401080 Nasiona gorczycy (+) 1,5 (*) (+)
0401090 Nasiona bawełny (+) 1,5 (*) (+)
0401100 Nasiona dyni (+) 1,5 (*) (+)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego (+) 1,5 (*) (+)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego (+) 1,5 (*) (+)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego (+) 1,5 (*) (+)
0401140 Nasiona konopi siewnych (+) 1,5 (*) (+)
0401150 Rącznik pospolity (+) 1,5 (*) (+)
0401990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*) (+)
0402000 Owoce oleiste (+)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy (+) 80
0402020 Nasiona palm olejowych (+) 1,5 (*) (+)
0402030 Owoce palm olejowych (+) 1,5 (*) (+)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe (+) 1,5 (*) (+)
0402990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0500000 ZBOŻA (+)
0500010 Jęczmień (+) 1,5 (*) (+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome (+) 2
0500030 Kukurydza (+) 1,5 (*) (+)
0500040 Proso zwyczajne (+) 1,5 (*) (+)
0500050 Owies zwyczajny (+) 1,5 (*) (+)
0500060 Ryż siewny (+) 3
0500070 Żyto zwyczajne (+) 1,5 (*)
0500080 Sorgo japońskie (+) 1,5 (*) (+)
0500090 Pszenica zwyczajna (+) 80
0500990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY (+)
0610000 Herbaty (+) 20 (*)
0620000 Ziarna kawy (+) 20 (*) (+)
0630000 Napary ziołowe z (+)
0631000 a) kwiatów (+) 20 (*) (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+) (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+) (+)
0631030 Róża (+) (+)
0631040 Jaśmin (+) (+)
0631050 Lipa (+) (+)
0631990 Pozostałe (2) (+) (+)
0632000 b) liści i ziół (+) 1 500
0632010 Truskawka (+)
0632020 Aspalat prosty (+)
0632030 Ostrokrzew paragwajski (+)
0632990 Pozostałe (2) (+)
0633000 c) korzeni (+) 20 (*) (+)
0633010 Kozłek lekarski (+) (+)
0633020 Żeń-szeń (+) (+)
0633990 Pozostałe (2) (+) (+)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny (+) 20 (*) (+)
0640000 Ziarna kakaowe (+) 20 (*) (+)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański (+) 20 (*) (+)
0700000 CHMIEL (+) 1 500
0800000 PRZYPRAWY (+)
0810000 Przyprawy nasienne (+) 300
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż (+)
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin (+)
0810030 Seler (+)
0810040 Kolendra siewna (+)
0810050 Kmin rzymski (+)
0810060 Koper ogrodowy (+)
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski (+)
0810080 Kozieradka pospolita (+)
0810090 Gałka muszkatołowa (+)
0810990 Pozostałe (2) (+)
0820000 Przyprawy owocowe (+) 300
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski (+)
0820020 Pieprz syczuański (+)
0820030 Kminek zwyczajny (+)
0820040 Kardamon malabarski (+)
0820050 Jagody jałowca (+)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) (+)
0820070 Wanilia (+)
0820080 Tamarynd (+)
0820990 Pozostałe (2) (+)
0830000 Przyprawy korowe (+) 20 (*) (+)
0830010 Cynamon (+) (+)
0830990 Pozostałe (2) (+) (+)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe (+)
0840010 Lukrecja (+) 20 (*) (+)
0840020 Imbir lekarski (10) (+)
0840030 Kurkuma (+) 20 (*) (+)
0840040 Chrzan pospolity (11) (+)
0840990 Pozostałe (2) (+) 20 (*) (+)
0850000 Przyprawy pączkowe (+) 20 (*) (+)
0850010 Goździki (+) (+)
0850020 Kapary (+) (+)
0850990 Pozostałe (2) (+) (+)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych (+) 20 (*) (+)
0860010 Szafran (+) (+)
0860990 Pozostałe (2) (+) (+)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona (+) 20 (*) (+)
0870010 Kwiat muszkatołowy (+) (+)
0870990 Pozostałe (2) (+) (+)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE (+)
0900010 Korzenie buraka cukrowego (+) 1,5 (*) (+)
0900020 Trzcina cukrowa (+) 1,5 (*) (+)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie (+) 70
0900990 Pozostałe (2) (+) 1,5 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE (+)
1010000 Towary z (+)
1011000 a) świń (+)
1011010 Mięśnie (+) 0,5
1011020 Tłuszcz (+) 1,5
1011030 Wątroba (+) 0,5
1011040 Nerka (+) 4
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 4
1011990 Pozostałe (2) (+) 0,5
1012000 b) bydła (+)
1012010 Mięśnie (+) 0,6
1012020 Tłuszcz (+) 2
1012030 Wątroba (+) 0,9
1012040 Nerka (+) 7
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 7
1012990 Pozostałe (2) (+) 0,6
1013000 c) owiec (+)
1013010 Mięśnie (+) 0,6
1013020 Tłuszcz (+) 2
1013030 Wątroba (+) 0,9
1013040 Nerka (+) 7
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 7
1013990 Pozostałe (2) (+) 0,6
1014000 d) kóz (+)
1014010 Mięśnie (+) 0,6
1014020 Tłuszcz (+) 2
1014030 Wątroba (+) 0,9
1014040 Nerka (+) 7
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 7
1014990 Pozostałe (2) (+) 0,6
1015000 e) koniowatych (+)
1015010 Mięśnie (+) 0,6
1015020 Tłuszcz (+) 2
1015030 Wątroba (+) 0,9
1015040 Nerka (+) 7
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 7
1015990 Pozostałe (2) (+) 0,6
1016000 f) drobiu (+) 0,5
1016010 Mięśnie (+)
1016020 Tłuszcz (+)
1016030 Wątroba (+)
1016040 Nerka (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1016990 Pozostałe (2) (+)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (+)
1017010 Mięśnie (+) 0,6
1017020 Tłuszcz (+) 2
1017030 Wątroba (+) 0,9
1017040 Nerka (+) 7
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+) 7
1017990 Pozostałe (2) (+) 0,6
1020000 Mleko (+) 0,4
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2) (+)
1030000 Jaja ptasie (+) 0,5
1030010 Kury (+)
1030020 Kaczki (+)
1030030 Gęsi (+)
1030040 Przepiórki (+)
1030990 Pozostałe (2) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) (+) 100
1050000 Płazy i gady (+) 0,5 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe (+) 0,5 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe (+) 0,5 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) (+)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) (+)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) (+)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Fosetyl

Nie należy brać pod uwagę fosetylu, a wartość wzorcowa 0,01 mg/kg zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nie ma zastosowania. Zastosowanie ma NDP metabolitu kwasu fosfonowego.

0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy

0163090 Owoce chlebowca

0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon

0830990 Pozostałe (2)

0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010 Lukrecja

0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy (R)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Kwas fosfonowy
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0163080 Ananasy
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące danych z monitorowania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2029 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161070 Czapetka kuminowa
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0163040 Papaja
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000 d) rukiew wodna
0260020 Fasola (bez strąków)
0260050 Soczewica
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne
0300020 Soczewica
0300040 Łubin biały
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0500010 Jęczmień
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500080 Sorgo japońskie
0620000 Ziarna kawy
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0830000 Przyprawy korowe
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840010 Lukrecja
0840030 Kurkuma
0840990 Pozostałe (2)
0850000 Przyprawy pączkowe
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań przetwarzania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i danych z monitorowania są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 9 października 2026 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0300030 Groch"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumnę dotyczącą fosetylu-Al.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 Reasoned opinion on the joint review of maximum residue levels (MRLs) for fosetyl, disodium phosphonate and potassium phosphonates according to Articles 12 and 43 of Regulation (EC) No 396/2005 (Uzasadniona opinia w sprawie wspólnego przeglądu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) fosetylu, fosfonianu disodu i fosfonianów potasu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) (Dziennik EFSA 2021;19(8):6782).
3 Reasoned Opinion on the modification of the existing MRLs for potassium phosphonates in lemons, limes and mandarins and in herbal infusions from leaves and herbs (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fosfonianów potasu w cytrynach, limach/limonkach i mandarynkach oraz w naparach ziołowych z liści i ziół) (Dziennik EFSA 2021;19(6):6673).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1324 z dnia 28 lipca 2022 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benzowyndiflupyru, boskalidu, fenazachiny, fluazyfopu-P, flupiradifuronu, fluksapyroksadu, fosetylu-Al, izofetamidu, metaflumizonu, piraklostrobiny, spirotetramatu, tiabendazolu i tolklofosu metylowego w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 200 z 29.7.2022, s. 68, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/1324/oj).
5 Oświadczenie naukowe w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfonianów potasu (Dziennik EFSA 2022;20(7):7400).
6 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
7 Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels in leeks and spring onions/green onions/Welsh onions resulting from the use of potassium phosphonates (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w porach i dymce/cebuli szczypiorowej/cebuli siedmiolatki, wynikających ze stosowania fosfonianów potasu) (Dziennik EFSA 2023;21(5):8033).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2619

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/2619 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu, fosfonianów potasu i fosfonianu disodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 08/10/2024
Data ogłoszenia: 09/10/2024
Data wejścia w życie: 29/04/2025, 29/10/2024