Rozporządzenie 2024/2612 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/2612
z dnia 7 października 2024 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") substancji czynnej flonikamid określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP substancji czynnych klopyralid i difenokonazol określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W odniesieniu do chitozanu, pozostałości destylacji tłuszczu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, zatem zastosowanie ma wartość wzorcowa określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W przypadku klopyralidu złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do miodu i pozostałych produktów pszczelich. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. W przypadku flonikamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do ziemniaków, sałaty i warzyw sałatowych, szpinaku i podobnych liści, fasoli (bez strąków), karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego i rabarbaru.

(3) Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. Komisja przekazała wnioski, sprawozdania z oceny i dokumentację uzupełniającą Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(4) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał uzasadnione opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do NDP difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, ponieważ ogólne narażenie długoterminowe uznano za tymczasowe w oczekiwaniu na przedłożenie danych potwierdzających dotyczących możliwego preferencyjnego metabolizmu/preferencyjnej degradacji czterech stereoizomerów difenokonazolu w roślinach i zwierzętach oraz wpływu izomeryzacji na toksyczność difenokonazolu. Ponieważ pszenica zwyczajna i żyto zwyczajne w niewielkim stopniu przyczyniają się do ogólnego narażenia długoterminowego, a Urząd potwierdził, że nie można oczekiwać przekroczeń nawet przy założeniu, że może dojść do zmiany stosunku jego izomerów, należy ustanowić nowy NDP difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym na poziomie 0,1 mg/kg zaproponowanym przez Urząd.

(6) W odniesieniu do wszystkich innych proponowanych zmian NDP klopyralidu, difenokonazolu i flonikamidu, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych tych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) Na podstawie opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(8) Chitozan zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/456 3 . Pozostałości destylacji tłuszczu i proteiny hydrolizowane zostały odnowione jako substancje czynne niskiego ryzyka odpowiednio rozporządzeniami wykonawczymi Komisji (UE) 2023/1755 4  i (UE) 2024/821 5 . Senecian lawandulilu zatwierdzono jako substancję czynną niskiego ryzyka rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/646 6 . Nie oczekuje się, że warunki stosowania tych substancji doprowadzą do obecności w żywności lub paszy pozostałości, które mogą stanowić ryzyko dla konsumentów, w związku z czym NDP nie są wymagane. Należy zatem włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 października 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumna dotycząca flonikamidu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,15
0110010 Grejpfruty
0110 02 0 Pomarańcze
0110 03 0 Cytryny
0110 04 0 Limy/limonki
0110 05 0 Mandarynki
0110 99 0 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,06 (*)
0120010 Migdały
0120 02 0 Orzechy brazylijskie
0120 03 0 Orzechy nerkowca
0120 04 0 Kasztany jadalne
0120 05 0 Orzechy kokosowe
0120 06 0 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120 07 0 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120 08 0 Orzechy pekan
0120 09 0 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120 11 0 Orzechy włoskie
0120 99 0 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,3
0130010 Jabłka
0130 02 0 Gruszki
0130 03 0 Pigwy
0130 04 0 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130 05 0 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130 99 0 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele 0,3
0140 02 0 Czereśnie 0,4
0140 03 0 Brzoskwinie 0,4
0140 04 0 Śliwki 0,3
0140 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,03 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151 02 0 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,7
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 1
0153 02 0 Jeżyny popielice 0,03 (*)
0153 03 0 Maliny (czerwone i żółte) 1
0153 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,8
0154 02 0 Żurawiny 0,8
0154 03 0 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,8
0154 04 0 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,8
0154 05 0 Róża dzika 0,7
0154 06 0 Morwy (czarne i białe) 0,7
0154 07 0 Głóg włoski 0,7
0154 08 0 Bez czarny 0,7
0154 99 0 Pozostałe (2) 0,7
0160000 Owoce różne z 0,03 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161 02 0 Figi
0161 03 0 Oliwki stołowe
0161 04 0 Kumkwat
0161 05 0 Karambola
0161 06 0 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161 07 0 Czapetka kuminowa
0161 99 0 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162 02 0 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162 03 0 Marakuja/Męczennica jadalna
0162 04 0 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162 05 0 Caimito
0162 06 0 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162 99 0 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163 03 0 Mango
0163 04 0 Papaja
0163 05 0 Granaty/Jabłka granatu
0163 06 0 Czerymoja
0163 07 0 Gujawa/Gruszla
0163 08 0 Ananasy
0163 09 0 Owoce chlebowca
0163 10 0 Owoce duriana właściwego
0163 11 0 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163 99 0 Pozostałe (2)
0200 00 0 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210 00 0 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211 00 0 a) ziemniaki 0,2
0212 00 0 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03 (*)
0212 01 0 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212 02 0 Kartofel słodki/Batat
0212 03 0 Pochrzyn
0212 04 0 Maranta trzcinowata
0212 99 0 Pozostałe (2)
0213 00 0 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,3
0213 02 0 Marchew 0,3
0213 03 0 Seler zwyczajny 0,3
0213 04 0 Chrzan pospolity 0,3
0213 05 0 Słonecznik bulwiasty 0,3
0213 06 0 Pasternak 0,3
0213 07 0 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,3
0213 08 0 Rzodkiew zwyczajna 0,6
0213 09 0 Kozibród porolistny/Salsefia 0,3
0213 10 0 Brukiew/Karpiel 0,3
0213 11 0 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,3
0213 99 0 Pozostałe (2) 0,3
0220 00 0 Warzywa cebulowe 0,03 (*)
0220 01 0 Czosnek
0220 02 0 Cebula
0220 03 0 Szalotka
0220 04 0 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220 99 0 Pozostałe (2)
0230 00 0 Warzywa owocowe
0231 00 0 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,5
0231 02 0 Papryka roczna 0,3
0231 03 0 Oberżyny/Bakłażany 0,5
0231 04 0 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,03 (*)
0231 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0232 00 0 b) dyniowate z jadalną skórką 0,5
0232 01 0 Ogórki
0232 02 0 Korniszony
0232 03 0 Cukinie
0232 99 0 Pozostałe (2)
0233 00 0 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,4
0233 01 0 Melony
0233 02 0 Dynie olbrzymie
0233 03 0 Arbuzy
0233 99 0 Pozostałe (2)
0234 00 0 d) kukurydza cukrowa 0,03 (*)
0239 00 0 e) pozostałe warzywa owocowe 0,03 (*)
0240 00 0 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,03 (*)
0241010 Brokuły
0241 02 0 Kalafiory
0241 99 0 Pozostałe (2)
0242 00 0 b) kapustne głowiaste
0242 01 0 Brukselka/Kapusta brukselska 0,6
0242 02 0 Kapusta głowiasta 0,5
0242 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0243 00 0 c) kapustne liściowe 0,5
0243 01 0 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243 02 0 Jarmuż
0243 99 0 Pozostałe (2)
0244 00 0 d) kalarepa 0,15
0250 00 0 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,6
0251010 Roszpunka warzywna
0251 02 0 Sałaty
0251 03 0 Endywia o liściach szerokich
0251 04 0 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251 05 0 Gorczycznik wiosenny
0251 06 0 Rokietta siewna/rukola
0251 07 0 Gorczyca sarepska
0251 08 0 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251 99 0 Pozostałe (2)
0252 00 0 b) szpinak i podobne liście 0,6
0252 01 0 Szpinak
0252 02 0 Portulaka pospolita
0252 03 0 Boćwina
0252 99 0 Pozostałe (2)
0253 00 0 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,03 (*)
0254 00 0 d) rukiew wodna 0,03 (*)
0255 00 0 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,03 (*)
0256 00 0 f) zioła, kwiaty jadalne 6
0256010 Trybula
0256 02 0 Szczypiorek
0256 03 0 Liście selera
0256 04 0 Pietruszka - nać
0256 05 0 Szałwia lekarska
0256 06 0 Rozmaryn lekarski
0256 07 0 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256 08 0 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256 09 0 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256 10 0 Estragon
0256 99 0 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 1,5
0260 02 0 Fasola (bez strąków) 0,7
0260 03 0 Groch (w strąkach) 1,5
0260 04 0 Groch (bez strąków) 0,7
0260 05 0 Soczewica 0,03 (*)
0260 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0270 00 0 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,03 (*)
0270 02 0 Karczochy hiszpańskie 0,3
0270 03 0 Seler 0,3
0270 04 0 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,3
0270 05 0 Karczochy zwyczajne 0,03 (*)
0270 06 0 Pory 0,03 (*)
0270 07 0 Rabarbar 0,3
0270 08 0 Pędy bambusa 0,03 (*)
0270 09 0 Rdzenie palmowe 0,03 (*)
0270 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0280 00 0 Grzyby, mchy i porosty 0,03 (*)
0280 01 0 Grzyby uprawne
0280 02 0 Grzyby dzikie
0280 99 0 Mchy i porosty
0290 00 0 Algi i organizmy prokariotyczne 0,03 (*)
0300 00 0 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,8
0300 01 0 Fasola
0300 02 0 Soczewica
0300 03 0 Groch
0300 04 0 Łubin biały
0300 99 0 Pozostałe (2)
0400 00 0 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401 00 0 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,06 (*)
0401 02 0 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06 (*)
0401 03 0 Nasiona maku 0,06 (*)
0401 04 0 Ziarna sezamu 0,06 (*)
0401 05 0 Ziarna słonecznika 0,06 (*)
0401 06 0 Ziarna rzepaku 0,06 (*)
0401 07 0 Ziarna soi zwyczajnej 0,06 (*)
0401 08 0 Nasiona gorczycy 0,06 (*)
0401 09 0 Nasiona bawełny 0,2
0401 10 0 Nasiona dyni 0,06 (*)
0401 11 0 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,06 (*)
0401 12 0 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,06 (*)
0401 13 0 Nasiona Inicznika siewnego 0,06 (*)
0401 14 0 Nasiona konopi siewnych 0,06 (*)
0401 15 0 Rącznik pospolity 0,06 (*)
0401 99 0 Pozostałe (2) 0,06 (*)
0402 00 0 Owoce oleiste 0,06 (*)
0402 01 0 Oliwki do produkcji oliwy
0402 02 0 Nasiona palm olejowych
0402 03 0 Owoce palm olejowych
0402 04 0 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402 99 0 Pozostałe (2)
0500 00 0 ZBOŻA
0500 01 0 Jęczmień 0,4
0500 02 0 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,03 (*)
0500 03 0 Kukurydza 0,03 (*)
0500 04 0 Proso zwyczajne 0,03 (*)
0500 05 0 Owies zwyczajny 0,4
0500 06 0 Ryż siewny 0,03 (*)
0500 07 0 Żyto zwyczajne 2
0500 08 0 Sorgo japońskie 0,03 (*)
0500 09 0 Pszenica zwyczajna 2
0500 99 0 Pozostałe (2) 0,03 (*)
0600 00 0 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,1 (*)
0610 00 0 Herbaty
0620 00 0 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631 02 0 Ketmia szczawiowa
0631 03 0 Róża
0631 04 0 Jaśmin
0631 05 0 Lipa
0631 99 0 Pozostałe (2)
0632 00 0 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632 02 0 Aspalat prosty
0632 03 0 Ostrokrzew paragwajski
0632 99 0 Pozostałe (2)
0633 00 0 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633 02 0 Żeń-szeń
0633 99 0 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700 00 0 CHMIEL 3
0800 00 0 PRZYPRAWY
0810 00 0 Przyprawy nasienne 0,1 (*)
0810 01 0 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810 02 0 Kminek czarny/Czarny kmin
0810 03 0 Seler
0810 04 0 Kolendra siewna
0810 05 0 Kmin rzymski
0810 06 0 Koper ogrodowy
0810 07 0 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810 08 0 Kozieradka pospolita
0810 09 0 Gałka muszkatołowa
0810 99 0 Pozostałe (2)
0820 00 0 Przyprawy owocowe 0,1 (*)
0820 01 0 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820 02 0 Pieprz syczuański
0820 03 0 Kminek zwyczajny
0820 04 0 Kardamon malabarski
0820 05 0 Jagody jałowca
0820 06 0 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820 07 0 Wanilia
0820 08 0 Tamarynd
0820 99 0 Pozostałe (2)
0830 00 0 Przyprawy korowe 0,1 (*)
0830 01 0 Cynamon
0830 99 0 Pozostałe (2)
0840 00 0 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840 01 0 Lukrecja 0,1 (*)
0840 02 0 Imbir lekarski (10)
0840 03 0 Kurkuma 0,1 (*)
0840 04 0 Chrzan pospolity (11)
0840 99 0 Pozostałe (2) 0,1 (*)
0850 00 0 Przyprawy pączkowe 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850 02 0 Kapary
0850 99 0 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860 99 0 Pozostałe (2)
0870 00 0 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870 99 0 Pozostałe (2)
0900 00 0 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900 02 0 Trzcina cukrowa
0900 03 0 Cykoria podróżnik, korzenie
0900 99 0 Pozostałe (2)
1000 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010 00 0 Towary z
1011 00 0 a) świń
1011 01 0 Mięśnie 0,15
1011 02 0 Tłuszcz 0,05
1011 03 0 Wątroba 0,2
1011 04 0 Nerka 0,2
1011 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1011 99 0 Pozostałe (2) 0,03
1012 00 0 b) bydła
1012 01 0 Mięśnie 0,15
1012 02 0 Tłuszcz 0,05
1012 03 0 Wątroba 0,2
1012 04 0 Nerka 0,2
1012 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1012 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1013 00 0 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,15
1013 02 0 Tłuszcz 0,05
1013 03 0 Wątroba 0,2
1013 04 0 Nerka 0,2
1013 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1013 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1014 00 0 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,15
1014 02 0 Tłuszcz 0,05
1014 03 0 Wątroba 0,2
1014 04 0 Nerka 0,2
1014 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1014 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1015 00 0 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,15
1015 02 0 Tłuszcz 0,05
1015 03 0 Wątroba 0,2
1015 04 0 Nerka 0,2
1015 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1016 00 0 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,1
1016 02 0 Tłuszcz 0,05
1016 03 0 Wątroba 0,1
1016 04 0 Nerka 0,1
1016 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,1
1016 99 0 Pozostałe (2) 0,03
1017 00 0 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,15
1017 02 0 Tłuszcz 0,05
1017 03 0 Wątroba 0,2
1017 04 0 Nerka 0,2
1017 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017 99 0 Pozostałe (2) 0,04
1020 00 0 Mleko 0,15
1020010 Bydło
1020 02 0 Owce
1020 03 0 Kozy
1020 04 0 Konie
1020 99 0 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,15
1030010 Kury
1030 02 0 Kaczki
1030 03 0 Gęsi
1030 04 0 Przepiórki
1030 99 0 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1100 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200 00 0 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300 00 0 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: flonikamid - kod 1000 00 0 z wyjątkiem 1040 00 0: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid";

2)
w części A załącznika III kolumny dotyczące klopyralidu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Klopyralid Difenokonazol
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,5 0,6
0110010 Grejpfruty
0110 02 0 Pomarańcze
0110 03 0 Cytryny
0110 04 0 Limy/limonki
0110 05 0 Mandarynki
0110 99 0 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,5 0,05 (*)
0120010 Migdały
0120 02 0 Orzechy brazylijskie
0120 03 0 Orzechy nerkowca
0120 04 0 Kasztany jadalne
0120 05 0 Orzechy kokosowe
0120 06 0 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120 07 0 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120 08 0 Orzechy pekan
0120 09 0 Orzeszki piniowe
0120 10 0 Orzeszki pistacjowe
0120 11 0 Orzechy włoskie
0120 99 0 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,5 0,8
0130010 Jabłka
0130 02 0 Gruszki
0130 03 0 Pigwy
0130 04 0 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130 05 0 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130 99 0 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,5
0140010 Morele 0,7
0140 02 0 Czereśnie 0,3
0140 03 0 Brzoskwinie 0,5
0140 04 0 Śliwki 0,5
0140 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,5 3
0151010 Winogrona stołowe
0151 02 0 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,5 2
0153000 c) owoce leśne 0,5
0153010 Jeżyny 1,5
0153 02 0 Jeżyny popielice 0,1
0153 03 0 Maliny (czerwone i żółte) 1,5
0153 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,5 4
0154 02 0 Żurawiny 4 0,1
0154 03 0 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,5 0,2
0154 04 0 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,5 0,1
0154 05 0 Róża dzika 0,5 0,1
0154 06 0 Morwy (czarne i białe) 0,5 0,1
0154 07 0 Głóg włoski 0,5 0,8
0154 08 0 Bez czarny 0,5 0,1
0154 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,1
0160000 Owoce różne z 0,5
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,1
0161 02 0 Figi 0,1
0161 03 0 Oliwki stołowe 2
0161 04 0 Kumkwat 0,6
0161 05 0 Karambola 0,1
0161 06 0 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,8
0161 07 0 Czapetka kuminowa 0,1
0161 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,1
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,1
0162 03 0 Marakuja/Męczennica jadalna 0,1
0162 04 0 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,15
0162 05 0 Caimito 0,1
0162 06 0 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,1
0162 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,6
0163 02 0 Banany 0,1
0163 03 0 Mango 0,1
0163 04 0 Papaja 0,2
0163 05 0 Granaty/Jabłka granatu 0,1
0163 06 0 Czerymoja 0,1
0163 07 0 Gujawa/Gruszla 0,1
0163 08 0 Ananasy 0,1
0163 09 0 Owoce chlebowca 0,1
0163 10 0 Owoce duriana właściwego 0,1
0163 11 0 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,1
0163 99 0 Pozostałe (2) 0,1
0200 00 0 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210 00 0 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211 00 0 a) ziemniaki 0,5 0,1
0212 00 0 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 1 0,1
0212 01 0 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212 02 0 Kartofel słodki/Batat
0212 03 0 Pochrzyn
0212 04 0 Maranta trzcinowata
0212 99 0 Pozostałe (2)
0213 00 0 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 1 0,4
0213 02 0 Marchew 0,5 0,4
0213 03 0 Seler zwyczajny 0,5 2
0213 04 0 Chrzan pospolity 0,5 0,4
0213 05 0 Słonecznik bulwiasty 0,5 0,4
0213 06 0 Pasternak 0,5 0,4
0213 07 0 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,5 0,4
0213 08 0 Rzodkiew zwyczajna 0,5 0,4
0213 09 0 Kozibród porolistny/Salsefia 0,5 0,4
0213 10 0 Brukiew/Karpiel 1,5 0,4
0213 11 0 Rzepa biała/Rzepa jadalna 1,5 0,4
0213 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,4
0220 00 0 Warzywa cebulowe
0220 01 0 Czosnek 0,5 0,5
0220 02 0 Cebula 0,5 0,5
0220 03 0 Szalotka 0,5 0,5
0220 04 0 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,7 9
0220 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,5
0230 00 0 Warzywa owocowe 0,5
0231 00 0 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 2
0231 02 0 Papryka roczna 0,9
0231 03 0 Oberżyny/Bakłażany 0,6
0231 04 0 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,6
0231 99 0 Pozostałe (2) 0,6
0232 00 0 b) dyniowate z jadalną skórką 0,3
0232 01 0 Ogórki
0232 02 0 Korniszony
0232 03 0 Cukinie
0232 99 0 Pozostałe (2)
0233 00 0 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,2
0233 01 0 Melony
0233 02 0 Dynie olbrzymie
0233 03 0 Arbuzy
0233 99 0 Pozostałe (2)
0234 00 0 d) kukurydza cukrowa 0,05 (*)
0239 00 0 e) pozostałe warzywa owocowe 0,6
0240 00 0 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły 1,5 1
0241 02 0 Kalafiory 3 0,2
0241 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,08
0242 00 0 b) kapustne głowiaste
0242 01 0 Brukselka/Kapusta brukselska 0,5 0,4
0242 02 0 Kapusta głowiasta 3 0,3
0242 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,3
0243 00 0 c) kapustne liściowe 2
0243 01 0 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 1
0243 02 0 Jarmuż 1
0243 99 0 Pozostałe (2) 0,5
0244 00 0 d) kalarepa 0,5 0,05 (*)
0250 00 0 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,5
0251010 Roszpunka warzywna 7
0251 02 0 Sałaty 4
0251 03 0 Endywia o liściach szerokich 3
0251 04 0 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 4
0251 05 0 Gorczycznik wiosenny 4
0251 06 0 Rokietta siewna/rukola 3
0251 07 0 Gorczyca sarepska 4
0251 08 0 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 4
0251 99 0 Pozostałe (2) 4
0252 00 0 b) szpinak i podobne liście
0252 01 0 Szpinak 1 3
0252 02 0 Portulaka pospolita 0,5 3
0252 03 0 Boćwina 1 4
0252 99 0 Pozostałe (2) 0,5 3
0253 00 0 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,5 0,05 (*)
0254 00 0 d) rukiew wodna 0,5 0,5
0255 00 0 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,5 4
0256 00 0 f) zioła, kwiaty jadalne 3
0256010 Trybula 10
0256 02 0 Szczypiorek 4
0256 03 0 Liście selera 10
0256 04 0 Pietruszka - nać 10
0256 05 0 Szałwia lekarska 4
0256 06 0 Rozmaryn lekarski 4
0256 07 0 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 4
0256 08 0 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 10
0256 09 0 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 4
0256 10 0 Estragon 4
0256 99 0 Pozostałe (2) 4
0260000 Warzywa strączkowe 0,5
0260010 Fasola (w strąkach) 1
0260 02 0 Fasola (bez strąków) 1
0260 03 0 Groch (w strąkach) 1
0260 04 0 Groch (bez strąków) 1
0260 05 0 Soczewica 0,05 (*)
0260 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0270 00 0 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,5 0,05 (*)
0270 02 0 Karczochy hiszpańskie 0,5 7
0270 03 0 Seler 0,5 7
0270 04 0 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,5 5
0270 05 0 Karczochy zwyczajne 0,5 1,5
0270 06 0 Pory 0,7 0,6
0270 07 0 Rabarbar 0,5 5
0270 08 0 Pędy bambusa 0,5 0,05 (*)
0270 09 0 Rdzenie palmowe 0,5 0,05 (*)
0270 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,05 (*)
0280 00 0 Grzyby, mchy i porosty 0,5 0,05 (*)
0280 01 0 Grzyby uprawne
0280 02 0 Grzyby dzikie
0280 99 0 Mchy i porosty
0290 00 0 Algi i organizmy prokariotyczne 0,5 0,05 (*)
0300 00 0 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,5
0300 01 0 Fasola 0,06
0300 02 0 Soczewica 0,06
0300 03 0 Groch 0,15
0300 04 0 Łubin biały 0,06
0300 99 0 Pozostałe (2) 0,06
0400 00 0 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401 00 0 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 20 0,2
0401 02 0 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,5 0,05 (*)
0401 03 0 Nasiona maku 0,5 0,05 (*)
0401 04 0 Ziarna sezamu 0,5 0,05 (*)
0401 05 0 Ziarna słonecznika 0,5 0,05 (*)
0401 06 0 Ziarna rzepaku 0,5 0,5
0401 07 0 Ziarna soi zwyczajnej 0,5 0,1
0401 08 0 Nasiona gorczycy 0,5 0,2
0401 09 0 Nasiona bawełny 0,5 0,05 (*)
0401 10 0 Nasiona dyni 0,5 0,05 (*)
0401 11 0 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,5 0,05 (*)
0401 12 0 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,5 0,05 (*)
0401 13 0 Nasiona Inicznika siewnego 0,5 0,05 (*)
0401 14 0 Nasiona konopi siewnych 0,5 0,05 (*)
0401 15 0 Rącznik pospolity 0,5 0,05 (*)
0401 99 0 Pozostałe (2) 0,5 0,05 (*)
0402 00 0 Owoce oleiste 0,5
0402 01 0 Oliwki do produkcji oliwy 2
0402 02 0 Nasiona palm olejowych 0,05 (*)
0402 03 0 Owoce palm olejowych 0,05 (*)
0402 04 0 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,05 (*)
0402 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0500 00 0 ZBOŻA
0500 01 0 Jęczmień 2 0,3
0500 02 0 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 2 0,05 (*)
0500 03 0 Kukurydza 2 0,05 (*)
0500 04 0 Proso zwyczajne 2 0,05 (*)
0500 05 0 Owies zwyczajny 3 0,05 (*)
0500 06 0 Ryż siewny 2 3
0500 07 0 Żyto zwyczajne 5 0,3
0500 08 0 Sorgo japońskie 2 0,05 (*)
0500 09 0 Pszenica zwyczajna 3 0,3
0500 99 0 Pozostałe (2) 2 0,05 (*)
0600 00 0 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610 00 0 Herbaty 0,5 0,05 (*)
0620 00 0 Ziarna kawy 0,5 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 5 20
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631 02 0 Ketmia szczawiowa
0631 03 0 Róża
0631 04 0 Jaśmin
0631 05 0 Lipa
0631 99 0 Pozostałe (2)
0632 00 0 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632 02 0 Aspalat prosty
0632 03 0 Ostrokrzew paragwajski
0632 99 0 Pozostałe (2)
0633 00 0 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633 02 0 Żeń-szeń
0633 99 0 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,5 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,5 0,05 (*)
0700 00 0 CHMIEL 5 0,05 (*)
0800 00 0 PRZYPRAWY
0810 00 0 Przyprawy nasienne 0,5 0,3
0810 01 0 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810 02 0 Kminek czarny/Czarny kmin
0810 03 0 Seler
0810 04 0 Kolendra siewna
0810 05 0 Kmin rzymski
0810 06 0 Koper ogrodowy
0810 07 0 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810 08 0 Kozieradka pospolita
0810 09 0 Gałka muszkatołowa
0810 99 0 Pozostałe (2)
0820 00 0 Przyprawy owocowe 0,5 0,3
0820 01 0 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820 02 0 Pieprz syczuański
0820 03 0 Kminek zwyczajny
0820 04 0 Kardamon malabarski
0820 05 0 Jagody jałowca
0820 06 0 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820 07 0 Wanilia
0820 08 0 Tamarynd
0820 99 0 Pozostałe (2)
0830 00 0 Przyprawy korowe 0,5 0,3
0830 01 0 Cynamon
0830 99 0 Pozostałe (2)
0840 00 0 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840 01 0 Lukrecja 0,5 3
0840 02 0 Imbir lekarski (10)
0840 03 0 Kurkuma 0,5 3
0840 04 0 Chrzan pospolity (11)
0840 99 0 Pozostałe (2) 0,5 3
0850 00 0 Przyprawy pączkowe 0,5 0,3
0850010 Goździki
0850 02 0 Kapary
0850 99 0 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,5 0,3
0860010 Szafran
0860 99 0 Pozostałe (2)
0870 00 0 Przyprawy z osnówki nasiona 0,5 0,3
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870 99 0 Pozostałe (2)
0900 00 0 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 1 0,2
0900 02 0 Trzcina cukrowa 0,05 (*) 0,05 (*)
0900 03 0 Cykoria podróżnik, korzenie 0,05 (*) 0,6
0900 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*)
1000 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010 00 0 Towary z
1011 00 0 a) świń
1011 01 0 Mięśnie 0,05 (*) 0,05
1011 02 0 Tłuszcz 0,05 0,05
1011 03 0 Wątroba 0,05 0,2
1011 04 0 Nerka 0,6 0,2
1011 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1011 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1012 00 0 b) bydła
1012 01 0 Mięśnie 0,08 0,05
1012 02 0 Tłuszcz 0,15 0,05
1012 03 0 Wątroba 0,15 0,2
1012 04 0 Nerka 1,5 0,2
1012 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1012 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1013 00 0 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,08 0,05
1013 02 0 Tłuszcz 0,2 0,05
1013 03 0 Wątroba 0,2 0,2
1013 04 0 Nerka 2 0,2
1013 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1013 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1014 00 0 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,08 0,05
1014 02 0 Tłuszcz 0,2 0,05
1014 03 0 Wątroba 0,2 0,2
1014 04 0 Nerka 2 0,2
1014 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,2
1014 99 0 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1
1015 00 0 e) koniowatych 0,05 (*)
1015010 Mięśnie 0,05
1015 02 0 Tłuszcz 0,05
1015 03 0 Wątroba 0,2
1015040 Nerka 0,2
1015 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015 99 0 Pozostałe (2) 0,1
1016 00 0 f) drobiu 0,05 (*) 0,1
1016010 Mięśnie
1016 02 0 Tłuszcz
1016 03 0 Wątroba
1016 04 0 Nerka
1016 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016 99 0 Pozostałe (2)
1017 00 0 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,05 (*)
1017010 Mięśnie 0,1
1017 02 0 Tłuszcz 0,1
1017 03 0 Wątroba 0,2
1017 04 0 Nerka 0,2
1017 05 0 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017 99 0 Pozostałe (2) 0,1
1020 00 0 Mleko 0,05 (*) 0,005 (*)
1020010 Bydło
1020 02 0 Owce
1020 03 0 Kozy
1020 04 0 Konie
1020 99 0 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,05 (*) 0,05 (*)
1030010 Kury
1030 02 0 Kaczki
1030 03 0 Gęsi
1030 04 0 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,15 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,05 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*)
1100 00 0 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200 00 0 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300 00 0 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.";

3)
w załączniku IV dodaje się pozycje w brzmieniu:

"Chitozan

Proteiny hydrolizowane

Pozostałości destylacji tłuszczu

Senecian lawandulilu".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.
2 EFSA, 2024. Zmiana obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości klopyralidu w miodzie. Dziennik EFSA, 22(1), e8546, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8546.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/456 z dnia 21 marca 2022 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chitozan zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 93 z 22.3.2022, s. 138, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/456/oj).

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w pszenicy zwyczajnej i życie zwyczajnym. Dziennik EFSA, 21(8), e08207, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8207.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych uprawach. Dziennik EFSA, 22(1), e8545, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024.8545.

4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/1755 z dnia 11 września 2023 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka pozostałości destylacji tłuszczu, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 224 z 12.9.2023, s. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1755/oj).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/821 z dnia 8 marca 2024 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka proteiny hydrolizowane, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L, 2024/821, 11.3.2024, ELI: http://data.europa. eu/eli/reg_impl/2024/821/oj).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/646 z dnia 13 maja 2020 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej senecian lawandulilu jako substancji czynnej niskiego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 151 z 14.5.2020, s. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/646/oj).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.2612

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/2612 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chitozanu, klopyralidu, difenokonazolu, pozostałości destylacji tłuszczu, flonikamidu, protein hydrolizowanych i senecianu lawandulilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 07/10/2024
Data ogłoszenia: 08/10/2024
Data wejścia w życie: 28/10/2024