uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .
(2) Substancje olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa- foetida L.) i olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące" zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewki z kopru ogrodowego (Anethum gra- veolens L.), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) i olejku eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) u wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Następnie wnioskodawca wycofał wniosek o zezwolenie na stosowanie nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) w odniesieniu do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem drobiu, koni, psów i kotów, wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z zapa- liczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) w odniesieniu do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów i kotów oraz wniosek o zezwolenie na stosowanie olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum gra- veolens L.) w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem psów i kotów.
(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Ponadto w przypadku nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) wniosek o zezwolenie w odniesieniu do drobiu dotyczył wyłącznie stosowania w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.
(5) W opiniach z 22 listopada 2022 r. 3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdko- watego (Illicium verum Hook f.), olejek eteryczny z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) są bezpieczne dla gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. W odniesieniu do olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) Urząd uznał, że substancja ta jest bezpieczna dla psów i kotów oraz że nie ma dowodów dających podstawy do obaw dotyczących środowiska. Urząd stwierdził również, że olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego, olejek eteryczny z kminu rzymskiego, nalewkę z kopru ogrodowego, nalewkę ze słodkiej odmiany kopru włoskiego, olejek z zapaliczki cuchnącej, nalewkę z dzięgla chińskiego, nalewkę z pietruszki zwyczajnej i nalewkę z anyżu gwiazdkowatego należy uznać za substancje działające drażniąco na skórę i oczy oraz działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. Urząd stwierdził, że podczas obchodzenia się z olejkiem eterycznym z kminu rzymskiego, olejkiem eterycznym z ziela kopru ogrodowego, nalewką z kopru ogrodowego, nalewką ze słodkiej odmiany kopru włoskiego i nalewką z anyżu gwiazdkowatego, nie można wykluczyć narażenia użytkowników niechronionych na działanie estragolu (i dillapiolu) i że w związku z tym, aby zmniejszyć ryzyko, należy zminimalizować narażenie użytkowników. Urząd stwierdził ponadto, że podczas obchodzenia się z nalewką z pietruszki zwyczajnej nie można wykluczyć narażenia użytkowników niechronionych na apiol, elemycynę i mirystycynę i że w związku z tym, aby zmniejszyć ryzyko, należy zminimalizować narażenie użytkowników. Urząd stwierdził również, że ze względu na to, iż przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, nie jest konieczne ponowne wykazywanie ich skuteczności. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(6) W związku z powyższym Komisja uznaje, że olejek eteryczny z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewka ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewka z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewka z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewka z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), olejek z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejek eteryczny z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewka z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w odniesieniu do niektórych gatunków zwierząt. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji w odniesieniu do tych gatunków zwierząt. Komisja uważa, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustalenia maksymalnej zawartości olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.) i olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.). Duży margines narażenia i brak substancji potencjalnie niebezpiecznych pozwalają na ustalenie zalecanej maksymalnej zawartości. Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, na etykietach dodatków paszowych należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W razie przekroczenia tej zawartości stosowne informacje powinny być podawane na etykietach odnośnych premiksów. W przypadku olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroseli- num crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels) i nalewki z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.), Komisja uznaje, że obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych wymaga ustalenia ich maksymalnej zawartości w mieszance paszowej peł- noporcjowej oraz ograniczenia łączenia tych dodatków z innymi dodatkami zawierającymi substancje potencjalnie niebezpieczne. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków.
(7) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 12 stycznia 2024 r.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2024.260 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie wykonawcze 2024/260 dotyczące zezwolenia na stosowanie olejku eterycznego z kminu rzymskiego (Cuminum cyminum L.), nalewki ze słodkiej odmiany kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. dulce), nalewki z dzięgla chińskiego (Angelica sinensis (Oliv.) Diels), nalewki z pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), nalewki z anyżu gwiazdkowatego (Illicium verum Hook f.), olejku eterycznego z zapaliczki cuchnącej (Ferula-assa-foetida L.), olejku eterycznego z ziela kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) i nalewki z kopru ogrodowego (Anethum graveolens L.) jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt |
| Data aktu: | 12/01/2024 |
| Data ogłoszenia: | 15/01/2024 |
| Data wejścia w życie: | 04/02/2024 |