(notyfikowana jako dokument nr C(2024) 3702)(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 1 sierpnia 2024 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 stanowi, że do obrotu w Unii mogą być wprowadzane wyłącznie środki aromatyzujące dymu wędzarniczego wymienione w unijnym wykazie dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego ("unijny wykaz").
(2) Unijny wykaz ustanowiono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1321/2013 2 . Zesti Smoke Code 10 (SF-002) został umieszczony w tym wykazie z datą wygaśnięcia zezwolenia w dniu 1 stycznia 2024 r.
(3) Pismem z dnia 10 czerwca 2022 r. przedsiębiorstwo Kerry Ingredients (UK) Limited, które prowadziło w przeszłości działalność pod nazwą handlową Mastertaste, poinformowało Komisję, że Kerry Inc. będzie reprezentować je w związku z wnioskiem o przedłużenie ważności zezwolenia na stosowanie Zesti Smoke Code 10 (SF-002) oraz o zamiarze zarejestrowania zezwolenia na nazwę Kerry Inc.
(4) W dniu 30 czerwca 2022 r. przedsiębiorstwo Kerry Inc. przedłożyło wniosek o odnowienia zezwolenia na stosowanie Zesti Smoke Code 10 (SF-002) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarni- czego.
(5) W dniu 28 września 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa Zesti Smoke Code 10 (SF-002) 3 .
(6) W opinii naukowej Urząd zauważył, że Zesti Smoke Code 10 (SF-002) zawiera substancje furan-2(5H)-on i benzeno- 1,2-diol, oraz stwierdził, że obawy dotyczące genotoksyczności tych substancji pojawiły się w trakcie badań in vivo po podaniu doustnym. Zgodnie z oświadczeniem Urzędu w sprawie oceny genotoksyczności mieszanin 4 oraz biorąc pod uwagę, że szacunki narażenia dla tych dwóch składników przekraczają wartość progową zagrożenia toksykologicznego (TTC) wynoszącą 0,0025 μg/kg masy ciała dziennie w odniesieniu do mutagenów reagujących z DNA lub czynników rakotwórczych, Urząd stwierdził, że Zesti Smoke Code 10 (SF-002) budzi obawy co do genotoksyczności. Urząd stwierdził ponadto, że pozostałe cztery składniki Zesti Smoke Code 10 (SF-002) i ich niezidentyfikowana część budzą potencjalne obawy co do genotoksyczności.
(7) Zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003 środki aromatyzujące dymu wędzarniczego mogą zostać dopuszczone i być wprowadzane do obrotu tylko, jeśli nie stwarzają ryzyka dla zdrowia ludzkiego. W związku z tym należy odmówić odnowienia zezwolenia na stosowanie Zesti Smoke Code 10 (SF-002) jako produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego.
(8) Aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogły jednak stosować Zesti Smoke Code 10 (SF-002) jako produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego do produkcji żywności, która ma być wprowadzana do obrotu do dnia 1 lipca 2029 r., jak przewidziano w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2024/2067 5 , należy zezwolić na wprowadzanie do obrotu Zesti Smoke Code 10 (SF-002) do tego dnia.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 31 lipca 2024 r.