a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.
(2) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(3) Kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) są substancjami dopuszczonymi zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008. Są to dodatki do żywności obecnie dopuszczone do stosowania zgodnie z zasadą quantum satis i zawarte w grupie I w części C załącznika II do tego rozporządzenia, w której to grupie zawarte są dodatki do żywności, inne niż barwniki i substancje słodzące, o "nieokreślonym dopuszczalnym dziennym spożyciu" lub w odniesieniu do których w najnowszej ocenie ryzyka stwierdzono, że "nie występuje konieczność określenia wartości liczbowej dopuszczalnego dziennego spożycia". Ponadto, kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) są dopuszczone do stosowania w określonych kategoriach żywności przy zachowaniu maksymalnego poziomu liczbowego lub zasady quantum satis.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") opublikował w dniu 11 marca 2020 r. opinię naukową w sprawie ponownej oceny stosowania kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335), winianów potasu (E 336), winianu potasowo-sodowego (E 337) i winianu wapnia (E 354) jako dodatków do żywności 3 . Ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) dla grupy kwas winowy - winiany (E 334-337 oraz E 354) na poziomie 240 mg/kg masy ciała na dobę, wyrażone jako kwas winowy. Szacowane narażenie dla różnych grup w najbardziej odpowiednim scenariuszu narażenia nie przekroczyło ADI dla grupy wynoszącego 240 mg/kg masy ciała na dobę, wyrażonego jako kwas winowy.
(5) W dniu 19 stycznia 2021 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawiania danych technicznych dotyczących dopuszczonych dodatków do żywności - kwas winowy (L(+)-) (E 334), winiany sodu (E 335), winiany potasu (E 336), winian potasowo-sodowy (E 337) i winian wapnia (E 354) - wzywając podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze do przedłożenia danych między innymi na temat wykorzystania tych dodatków do żywności zgodnie z częścią E załącznika II i częściami 2, 3 oraz 4, a także częścią 5 sekcja A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W zaproszeniu zawarto informację, że w przypadku braku danych dotyczących kategorii, co do których zezwala się obecnie na celowe stosowanie dodatków do żywności, Komisja uzna, że nie ma zainteresowania, aby te dodatki do żywności pozostały dopuszczone w tej kategorii i że w związku z tym wycofuje się odpowiednie zezwolenie.
(6) Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z częścią E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do kilku, lecz nie wszystkich kategorii żywności.
(7) Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z częściami 2 i 4 oraz częścią 5 sekcja A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Nie przedstawiono jednak żadnych danych dotyczących zastosowań zgodnie z częścią 3 załącznika III.
(8) Biorąc pod uwagę ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, w szczególności ustanowienie ADI dla grupy w odniesieniu do kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335), winianów potasu (E 336), winianu potasowo-sodo- wego (E 337) i winianu wapnia (E 354), należy usunąć te dodatki do żywności z grupy I, stworzyć dla nich nową grupę oraz dokonać przeglądu warunków ich stosowania. Ponadto, biorąc pod uwagę przedstawione dane dotyczące zastosowań tych dodatków do żywności zgodnie z załącznikiem II i załącznikiem III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, należy zmienić obecne warunki stosowania tych dodatków do żywności, wycofując zezwolenia w kategoriach żywności, co do których nie przedstawiono danych w odpowiedzi na zaproszenie do przedstawiania danych. Ponadto, uwzględniając dostarczone dane dotyczące zastosowań i narażenie z dietą obliczone przez Urząd, należy ustanowić maksymalny poziom liczbowy dla kategorii żywności, co do których przedstawiono dane. Należy również usunąć pewne nieścisłości związane z warunkami stosowania kwasu winowego (L(+)-) (E 334), winianów sodu (E 335) i winianów potasu (E 336) w różnych kategoriach.
(9) Należy odroczyć stosowanie nowych maksymalnych poziomów oraz przewidzieć okres przejściowy dla produktów wprowadzonych do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania odpowiednich maksymalnych poziomów, aby umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze, w tym małym i średnim przedsiębiorstwom, dostosowanie się do nowych warunków stosowania ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 24 maja 2024 r.