ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1002
z dnia 4 kwietnia 2024 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 2 ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym nadchloranu, w żywności.
(2) W dniu 30 września 2014 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową dotyczącą nadchloranu w żywności, w szczególności owocach i warzywach, i stwierdził, że jego obecność w niektórych środkach spożywczych, w tym w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach, stanowi zagrożenie dla zdrowia 3 .
(3) Najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w szerokiej gamie środków spożywczych ustanowiono rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/685 4 i włączono te poziomy do rozporządzenia (UE) 2023/915. Chociaż w momencie ustanawiania tych poziomów kompleksowe dane o występowaniu nie były dostępne w odniesieniu do wszystkich podkategorii owoców i warzyw, ustanowiono ogólny rygorystyczny najwyższy dopuszczalny poziom dla wszystkich owoców i warzyw, w tym fasoli, aby zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia ludzkiego.
(4) Najnowsze obszerne dane dotyczące występowania nadchloranu w fasoli pokazują jednak, że przestrzeganie najwyższego dopuszczalnego poziomu nie jest możliwe w przypadku fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach na głównych obszarach produkcji w Unii, nawet jeśli stosowane są dobre praktyki.
(5) Należy zatem zwiększyć najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach zgodnie z zasadą, że najwyższe dopuszczalne poziomy ustala się na najniższym poziomie racjonalnie osiągalnym przy zastosowaniu dobrych praktyk.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) 2023/915.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 4 kwietnia 2024 r.