Rozporządzenie wykonawcze 2023/652 zezwalające na wprowadzenie na rynek prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/652
z dnia 20 marca 2023 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (UE) 2015/2283 tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  przyjętym na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) W dniu 8 października 2021 r. przedsiębiorstwo Zenko Superfoods Pte. Ltd. ("wnioskodawca") poinformowało Komisję w drodze zgłoszenia o zamiarze wprowadzenia na rynek Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o zarejestrowanie prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) do ich używania w takiej postaci jako przekąsek dla ogółu ludności.

(4) Na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/2468 3  Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dodatkowe informacje na potrzeby spełnienia wymogów dotyczących ważności zgłoszenia. Wymagane informacje zostały przekazane w dniu 9 lutego 2022 r.

(5) Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Dane przedstawione przez wnioskodawcę dowodzą, że prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) spożywane w takiej postaci w charakterze przekąsek posiadają historię bezpiecznego stosowania żywności w Indiach.

(6) Na podstawie art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 22 marca 2022 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(7) W terminie czterech miesięcy określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie przedłożyły Komisji należycie uzasadnionych zastrzeżeń związanych z bezpieczeństwem dotyczących wprowadzenia na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana).

(8) W dniu 5 września 2022 r. Urząd opublikował "Sprawozdanie techniczne w sprawie zgłoszenia prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego na podstawie art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283" 4 . Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii używania prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) nie budzą obaw związanych z bezpieczeństwem.

(9) Komisja powinna zatem wydać zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (Makhana), w takiej postaci w charakterze przekąski, i odpowiednio uaktualnić unijny wykaz dozwolonej nowej żywności.

(10) Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Zezwala się na wprowadzanie na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana).

Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) włącza się do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego.

2. 
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się następujący wpis:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Warunki stosowania nowej żywności Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania Inne wymogi
"Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) Określona kategoria żywności Maksymalne poziomy Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »prażone nasiona Euryale ferox« lub »prażone nasiona makhana (Euryale ferox)«."
Przetworzone orzechy
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się następujący wpis:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
"Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego) Opis/definicja

Tradycyjną żywność stanowią prażone i ekspandowane ziarna nasion świeżych roślin Euryale ferox Salisb. (należących do rodziny Nymphaeaceae, zwanych również rozłożnią kolczastą lub eurjalą kolczastą) do spożycia jako przekąska. Tradycyjną żywność produkuje się w szeregu etapów obejmujących zbieranie, mycie i suszenie nasion, pierwsze prażenie w oleju, hartowanie w temperaturze otoczenia, kolejne prażenie w oleju w celu ekspandowania ziaren, a następnie tłuczenie gorących nasion w celu uwolnienia ekspandowanych ziaren. Tradycyjna żywność znana jest również pod nazwą makhana lub orzechy/orzeszki lisie.

Typowe składniki odżywcze:

Tłuszcz: 13,0 g/100 g

Węglowodany: 75,0 g/100 g

Błonnik: 2,5 g/100 g

Białko: 7 g/100 g

Wilgotność (% w/w): < 5,0

Popiół: < 0,5 g/100 g

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: < 103 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

Enterobakterie ogółem: < 10 jtk/g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Listeria monocytogenes: brak w 25 g

Metale ciężkie:

Selen: ≤ 0,8 mg/kg

Miedź: ≤ 30,0 mg/kg

Ołów: ≤ 0,1 mg/kg

Arsen: ≤ 0,1 mg/kg

Kadm: ≤ 0,1 mg/kg

Cyna: ≤ 3,5 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,025 mg/kg

Mikotoksyny:

Aflatoksyna B1: ≤ 2,0 μg/kg

Suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2: ≤ 4,0 μg/kg

Ochratoksyna A: ≤ 1,0 μg/kg

Cytrynina: ≤ 20,0 μg/kg

Cyjanotoksyny:

Mikrocystyny: ≤ 0,0015 mg/kg

Pestycydy:

Pestycydy: ≤ 0,01 mg/kg

Zanieczyszczenia procesowe:

Akrylamid: ≤ 40,0 μg/kg

Suma WWA (PAH): ≤ 10,0 μg/kg

Suma dioksynopodobnych PCB: ≤ 0,35 μg/g

3-MCPD: ≤ 20,0 μg/kg

Estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (wyrażone jako glicydol): ≤ 500,0 μg/kg

Suma 3-MCPD i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych: ≤ 750,0 μg/kg

jtk: jednostki tworzące kolonię; WWA (PAH): wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne; PCB: polichlorowane bifenyle; 3-MCPD: 3-monochloropropanodiol."

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2468 z dnia 20 grudnia 2017 r. określające wymogi administracyjne i naukowe w odniesieniu do tradycyjnej żywności z państw trzecich zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 55).
4 Dziennik EFSA 2022;19(9):EN-7538, https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2022.EN-7538.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.81.23

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2023/652 zezwalające na wprowadzenie na rynek prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
Data aktu: 20/03/2023
Data ogłoszenia: 21/03/2023
Data wejścia w życie: 10/04/2023