ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/2632
z dnia 27 listopada 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie 5'-inozynianu disodowego wytwarzanego w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie u wszystkich gatunków zwierząt 5'-inozynianu disodowego wytwarzanego w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie 5'-inozynianu disodowego wytwarzanego w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tego dodatku w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.
(4) W opiniach z dnia 26 stycznia 2022 r. 2 i z dnia 21 marca 2023 r. 3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania 5'-inozynian disodowy wytwarzany w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235 jest bezpieczny dla wszystkich gatunków zwierząt, dla konsumentów i dla środowiska. Urząd stwierdził, że należy uznać, iż 5'-inozynian disodowy wytwarzany w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235 nie działa toksycznie w następstwie wdychania, nie działa drażniąco na skórę ani oczy ani nie działa uczulająco na skórę. Urząd stwierdził ponadto, że ponieważ 5'-inozynian disodowy wytwarzany w drodze fermentacji przez Corynebacterium stationis KCCM 80235 jest uznawany za środek nadający żywności właściwości aromatyczne i ponieważ jego funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, ponowne wykazywanie jego skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(5) W związku z powyższym Komisja uznaje, że 5'-inozynian disodowy wytwarzany w drodze fermentacji przez Cory- nebacterium stationis KCCM 80235 spełnia warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 27 listopada 2023 r.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2022; 20(3):7153.
3 Dziennik EFSA 2023; 21(4):7958.