KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności 1 , w szczególności jego art. 17 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 zabrania się stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, o ile nie zezwoliła na nie Komisja zgodnie z tym rozporządzeniem i nie zostały one włączone do unijnego wykazu dopuszczalnych oświadczeń.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 stanowi ponadto, że wnioski o udzielenie zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych mogą być składane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze do właściwego organu krajowego danego państwa członkowskiego. Właściwy organ krajowy przekazuje prawidłowe wnioski Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").
(3) Urząd powiadamia niezwłocznie pozostałe państwa członkowskie oraz Komisję o otrzymaniu wniosku i wydaje opinię na temat danego oświadczenia zdrowotnego.
(4) Komisja decyduje o udzieleniu zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego, uwzględniając opinię wydaną przez Urząd.
(5) W następstwie wniosku złożonego na podstawie art. 14 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 przez Cypryjski Instytut Międzynarodowy ds. Ochrony Środowiska i Zdrowia Publicznego (Cyprus International Institute for Environmental and Public Health) przy Politechnice Cypryjskiej zwrócono się do Urzędu o wydanie opinii na temat naukowego uzasadnienia oświadczenia zdrowotnego dotyczącego żywności ekologicznej oraz jej przyczyniania się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym, w przypadku której to żywności populacją docelową są zdrowe dzieci w wieku od 3 do 15 lat (pytanie nr EFSA-Q-2021-00055). Oświadczenie zaproponowane przez wnioskodawcę sformułowano w następujący sposób: "Żywność ekologiczna (niższe poziomy pozostałości pestycydów niż w żywności konwencjonalnej) przyczynia się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym".
(6) 20 października 2021 r. Komisja i państwa członkowskie otrzymały od Urzędu opinię naukową 2 na temat tego
oświadczenia. W opinii tej Urząd zauważył, że poziom pozostałości pestycydów wymagany do scharakteryzowania żywności jako "ekologicznej" nie został określony ani we wniosku, ani w badaniach na ludziach przedłożonych w celu uzasadnienia oświadczenia zdrowotnego, i stwierdził, że na podstawie przedstawionych danych żywność/s- kładnik "żywność ekologiczna", która jest przedmiotem oświadczenia zdrowotnego, nie jest wystarczająco scharakteryzowana, w związku z czym nie można ustalić związku przyczynowo-skutkowego między spożywaniem żywności ekologicznej a ochroną komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W związku z tym, ponieważ oświadczenie zdrowotne nie spełnia wymogów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 dotyczących włączenia do unijnego wykazu dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych, nie należy udzielać zezwolenia na jego stosowanie.
(7) Po opublikowaniu wspomnianej opinii Komisja nie otrzymała żadnych uwag zgłoszonych na podstawie art. 16 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 6 czerwca 2023 r.