Rozporządzenie 2022/141 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/141
z dnia 21 stycznia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony i zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 węglany sodu (E 500) i węglany potasu (E 501) są dopuszczone do stosowania jako dodatki do żywności w szerokiej gamie środków spożywczych na poziomach quantum satis. Dopuszcza się między innymi ich stosowanie w żywności kategorii 9.2. "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki".

(4) W dniu 9 września 2020 r. Komisja otrzymała wniosek o zezwolenie na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach.

(5) Węglany mają podobny efekt jak kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (E 338-452), obecnie dopuszczone w mrożonych i głęboko mrożonych mięczakach i skorupiakach, na poprawę wyglądu głowonogów. Proces produkcji głowonogów obejmuje zanurzenie ich przez 2-3 dni w kąpieli zawierającej rozpuszczoną sól, cytryniany i węglany, w maksymalnym stężeniu 3 %, w celu regulacji kwasowości. Wynikiem jest uwodnienie, zmiana konsystencji i tekstury produktu, a także zachowanie koloru. Głowonogi poddane działaniu węglanów i cytrynianów mają po parowaniu lepsze właściwości organoleptyczne - tj. bardziej miękki miąższ, lepszy smak i jaśniejszy kolor - niż głowonogi poddane działaniu samych cytrynianów. Z oceny sensorycznej przeprowadzonej przez wnioskodawcę wynika, że proponowane zastosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w funkcji regulatorów kwasowości jako alternatywy dla fosforanów poprawia organoleptyczne właściwości głowonogów i ich postrzeganie przez konsumentów.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja ma zasięgać opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("urzędu") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) Bezpieczeństwo węglanu sodu (E 500) i węglanu potasu (E 501) zostało ocenione w 1990 r. przez Komitet Naukowy ds. Żywności, który ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) jako "nieokreślone" 3 . Termin "nieokreślone" oznacza, że na podstawie dostępnych danych toksykologicznych, biochemicznych i klinicznych dopuszczalne całkowite dzienne spożycie danej substancji wynikające z jej naturalnego występowania i jej aktualnego zastosowania lub aktualnych zastosowań w żywności przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. W związku z tym oraz brakiem szczególnych przesłanek do ponownej oceny węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w ramach ustanowionego rozporządzeniem Komisji (UE) nr 257/2010 4  programu ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności, Komisja uznaje, że zezwolenie na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako regulatorów kwasowości w nieprzetworzonych głowonogach stanowi aktualizację tego wykazu, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka, a zatem nie wymaga zasięgnięcia opinii urzędu.

(8) Należy zatem zezwolić na stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako regulatorów kwasowości w żywności kategorii "09.1.2 Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 na poziomie quantum satis dla głowonogów. Z powodu ograniczenia zastosowania fosforanów do mrożonych i głęboko mrożonych mięczaków i skorupiaków, stosowanie węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) jako alternatywy dla fosforanów w nieprzetworzonych głowonogach należy ograniczyć do mrożonych i głęboko mrożonych głowonogów niepoddanych działaniu kwasu fosforowego - fosforanów - di-, tri- i polifosforanów (E 338-452).

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 stycznia 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
(i)
w kategorii żywności 09.1.2 "Nieprzetworzone mięczaki i skorupiaki" po pozycji dotyczącej E 385, sól wapniowo- disodowa kwasu etylenodia-minotetraoctowego (sól wapniowo-disodowa EDTA) dodaje się pozycje w brzmieniu:
"E 500 Węglany sodu quantum satis (95) Tylko mrożone i głęboko mrożone głowonogi"
"E 501 Węglany potasu quantum satis (95) Tylko mrożone i głęboko mrożone głowonogi"
(ii)
po przypisie (90) dodaje się przypis (95) w brzmieniu:

"(95) nie może być stosowany w połączeniu z kwasem fosforowym - fosforanami - di-, tri- i polifosforanami (E 338-452);".

1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria dwudziesta piąta, 1991, s. 13. (https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-12/sci-com_scf_reports_25.pdf).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2022.23.22

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2022/141 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania węglanów sodu (E 500) i węglanów potasu (E 501) w nieprzetworzonych głowonogach
Data aktu: 21/01/2022
Data ogłoszenia: 02/02/2022
Data wejścia w życie: 22/02/2022