a także mając na uwadze, co następuje:(1) Decyzją Komisji 2004/613/WE 1 powołano Grupę Doradczą ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin. Z grupą tą Komisja konsultowała program prac w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i paszy, etykietowania i prezentowania żywności i paszy, żywienia ludzi w kontekście przepisów żywnościowych, zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin, a także wszelkie środki, jakie Komisja musi przedsięwziąć lub zaproponować w wyżej wymienionych dziedzinach.
(2) W dniu 20 maja 2020 r. Komisja przyjęła "Strategię »od pola do stołu« na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego" 2 .
(3) W ramach wdrażania strategii "od pola do stołu" należy przeprowadzać konsultacje z zainteresowanymi stronami dysponującymi wiedzą fachową w obszarze zdrowia, żywienia, marketingu, środowiska, klimatu, zrównoważonego rolnictwa, agronomii, rybołówstwa, akwakultury i nauk społecznych, a także w obszarze transformacji cyfrowej i finansowania w odniesieniu do systemów żywnościowych.
(4) W związku z tym kwestie związane z wdrażaniem strategii "od pola do stołu" wykraczają poza wiedzę fachową grupy, o której mowa obecnie w decyzji 2004/613/WE. Aby zapewnić większy udział ekspertów reprezentujących wspomniane obszary polityki, konieczne jest zatem utworzenie nowej nieformalnej grupy ekspertów o rozszerzonym składzie i o większym zakresie zadań.
(5) W związku z powyższym konieczne jest uchylenie decyzji 2004/613/WE.
(6) Ponieważ mandat członków obecnej grupy doradczej wygasa w dniu 14 lipca 2022 r., niniejsza decyzja powinna mieć zastosowanie od dnia następnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
1 Decyzja Komisji 2004/613/WE z dnia 6 sierpnia 2004 r. dotycząca powołania Grupy Doradczej ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin (Dz.U. L 275 z 25.8.2004, s. 17).
2 Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów "Strategia »od pola do stołu« na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego" (COM(2020) 381 final).