KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym alkaloidów opium, w środkach spożywczych.
(2) Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego (Papaver somniferum L.). Roślina mak lekarski zawiera alkaloidy opium, takie jak morfina i kodeina. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów opium lub zawierają je jedynie na bardzo niskim poziomie, ale mogą zostać zanieczyszczone alkaloidami w wyniku szkód spowodowanych przez owady lub poprzez zewnętrzne zanieczyszczenie nasion podczas zbioru, gdy cząstki pyłu ze słomy (w tym ze ścianek torebek) przyczepiają się do nasion.
(3) W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął aktualizację opinii naukowej dotyczącej alkaloidów opium w nasionach maku 3 . Urząd potwierdził ostrą dawkę referencyjną (ARfD) wynoszącą 10 ug morfiny/kg masy ciała i stwierdził, że należy uwzględnić stężenie kodeiny w próbkach nasion maku, przekształcając kodeinę w ekwiwalent morfiny przy użyciu współczynnika 0,2. ARfD jest zatem grupową ARfD dla morfiny i kodeiny wyrażoną w ekwiwalentach morfiny. Szacunki narażenia wskazują, że prawdopodobieństwo przekroczenia grupowej ARfD istnieje w szczególności w przypadku spożycia dużych porcji lub spożycia żywności zawierającej nieprzetworzone nasiona maku.
(4) Należy zatem ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy morfiny i kodeiny, wyrażone w ekwiwalentach morfiny, dla nasion maku wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego oraz dla wyrobów piekarniczych zawierających nasiona maku lub ich produkty pochodne. Poziomy te należy ustalić z uwzględnieniem faktu, że przetwórstwo spożywcze może zmniejszyć zawartość alkaloidów w surowych nasionach maku o 25-100 % w produkcie końcowym. Ponieważ producent wyrobów piekarniczych powinien posiadać szczegółowe informacje, w tym na temat zawartości ekwiwalentu morfiny, dotyczące nasion maku stosowanych jako składniki wyrobów piekarniczych, dostawca nasion maku powinien przekazywać te informacje producentowi wyrobów piekarniczych.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(6) Aby umożliwić podmiotom gospodarczym przygotowanie się do nowych przepisów wprowadzonych niniejszym rozporządzeniem, należy ustanowić rozsądny termin rozpoczęcia stosowania najwyższych dopuszczalnych poziomów. Należy również przewidzieć okres przejściowy w odniesieniu do środków spożywczych wprowadzonych zgodnie z prawem do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia.
(7)Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: