Rozporządzenie 2021/1175 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polioli w niektórych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1175
z dnia 16 lipca 2021 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polioli w niektórych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) W dniu 18 grudnia 2018 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie polioli jako substancji słodzących w: twardych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej (cukierkach i lizakach), miękkich wyrobach cukierniczych (cukierkach do żucia, gumach owocowych i piankowych produktach cukrowniczych/piankach żelowych), lukrecji, nugacie i marcepanie; silnie aromatyzowanych pastylkach odświeżających gardło oraz pastylkach i drażetkach odświeżających oddech. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) Poliole są niskokalorycznymi substancjami słodzącymi i mogą być stosowane w celu częściowego lub całkowitego zastąpienia kalorycznych cukrów w niektórych wyrobach cukierniczych. W ten sposób zmniejsza się ich wartość kaloryczną i oferuje się konsumentom produkty o obniżonej wartości energetycznej zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Łączne stosowanie polioli i cukrów w wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej pozwala zapewnić słodki smak produktów oraz ich pożądane funkcje i właściwości organoleptyczne, których nie można osiągnąć przy użyciu innych składników lub samych polioli.

(5) Ograniczone stosowanie polioli jako substancji słodzących jest uznawane za dopuszczalne w żywności, pod warunkiem że uwzględnia się ich działanie przeczyszczające 3 . Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zasadniczo nie zezwala na stosowanie polioli w napojach ze względu na możliwość działania przeczyszczającego. Jednakże w przypadku stosowania w żywności stałej, takiej jak wyroby cukiernicze objęte wnioskiem, poliole prawdopodobnie nie mają niepożądanych efektów przeczyszczających przy spożyciu poniżej 20 g dziennie ze wszystkich źródeł 4 . Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zezwala już zatem na ich stosowanie na poziomie quantum satis w kategorii żywności 05.2 "Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech" m.in. w celu całkowitego zastąpienia cukrów w produktach bez dodatku cukrów. Proponowane rozszerzenie stosowania dotyczy jedynie częściowego zastąpienia cukrów w tych samych rodzajach produktów, w związku z czym poliole byłyby stosowane na poziomie niepowiązanym z niepożądanymi efektami przeczyszczającymi.

(6) Na podstawie art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Zezwolenie na stosowanie polioli jako substancji słodzących w wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej, przy ich już dopuszczonym stosowaniu w wyrobach cukierniczych bez dodatku cukru, stanowi aktualizację tego

wykazu, która nie ma wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne. Aby zapewnić konsumentom odpowiednie informacje, etykiety żywności zawierającej więcej niż 10 % dodanych polioli dopuszczonych na podstawie załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 muszą zawierać obowiązkowy komunikat: "spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający" zgodnie z załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 5 .

(7) W związku z powyższym należy zezwolić na stosowanie polioli jako substancji słodzących w niektórych produktach o obniżonej wartości energetycznej, o których mowa w motywie 3 zdanie pierwsze, należących do podkatego- rii żywności 05.2 "Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech" na poziomie quantum satis.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 05.2 "Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech", po pozycji dotyczącej grupy IV "Poliole" dopuszczonej z ograniczeniem "tylko do owoców krystalizowanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"Grupa IV Poliole quantum satis Tylko twarde cukierki i lizaki, cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe, lukrecja, nugat, marcepan, pastylki i drażetki odświeżające oddech oraz silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Sprawozdanie Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF) dotyczące substancji słodzących (SCF, 1984), opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności na temat erytrytolu (opinia z dnia 5 marca 2003 r.).
4 Sprawozdanie Komitetu Naukowego ds. Żywności (SCF) dotyczące substancji słodzących (opinia wyrażona w dniu 11 grudnia 1987 r. i 10 listopada 1988 r.).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.256.53

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/1175 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polioli w niektórych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej
Data aktu: 16/07/2021
Data ogłoszenia: 19/07/2021
Data wejścia w życie: 08/08/2021