KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .
(2) Decyzją Komisji 2008/364/WE 3 zatwierdzono stosowanie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Litwie.
(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany przyrządów ani metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
(4) Litwa zwróciła się do Komisji o wycofanie zezwolenia na stosowanie metody z wykorzystaniem przyrządu określanego jako "Hennessy Grading Probe (HGP 7)" oraz metody z wykorzystaniem przyrządu określanego jako "IM-03" z wykazu zatwierdzonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium, ponieważ metody te nie są już stosowane na terytorium tego państwa.
(5) Litwa zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie jednej nowej metody z wykorzystaniem przyrządu określanego jako "Fat-O-Meat'er II". W tym celu Litwa przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tej nowej metody, wyniki próbnego rozbioru oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa. Litwa zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie zaktualizowanych wzorów dla dwóch metod (metody "Fat-O-Mea- t'er S70" oraz "metody ręcznej - ZP"), które zostały już zatwierdzone na jej terytorium decyzją 2008/364/WE w sprawie klasyfikacji tusz wieprzowych.
(6) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia nowej metody klasyfikacji oraz aktualizacji wzorów dla dwóch pozostałych metod zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowej metody klasyfikacji i wzorów na Litwie.
(7) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy zatem uchylić decyzję 2008/364/WE.
(8) W celu zapewnienia podmiotom wystarczająco dużo czasu na dostosowanie się do wymogów technicznych wynikających z wprowadzenia nowych urządzeń i nowych wzorów, metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone decyzją 2008/364/WE powinny być nadal stosowane do dnia 30 kwietnia 2021 r.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: