Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1833 z dnia 12 października 2015 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1833 z dnia 12 października 2015 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 266 z dnia 13 października 2015 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 6 grudnia 2016 r.)

1.
Strona 45, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.2:

zamiast: "Ostry",

powinno być: "Cierpki".

2.
Strona 46, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.3:

zamiast: "Cechy pozytywne (owocowy, gorzki i ostry):",

powinno być: "Cechy pozytywne (owocowy, gorzki i cierpki):".

3.
Strona 46, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.3:

zamiast: "- określenie średni stosuje się, jeżeli mediana danej cechy wynosi 3-6,",

powinno być: "- określenie umiarkowany stosuje się, jeżeli mediana danej cechy wynosi 3-6,".

4.
Strona 46, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.3:

zamiast: "Owoc niedojrzały charakterystyczny dla oliwy ogół doznań węchowych przypominających zapach niedojrzałych owoców, zależnych od odmiany oliwek i właściwych dla oliwy z oliwek uzyskanej z zielonych, zdrowych i świeżych oliwek. Doznania te odbierane są bezpośrednio lub poprzez jamę nosowo-gardłową.",

powinno być: "Owoc zielony charakterystyczny dla oliwy ogół doznań węchowych przypominających zapach zielonych owoców, zależnych od odmiany oliwek i właściwych dla oliwy z oliwek uzyskanej z zielonych, zdrowych i świeżych oliwek. Doznania te odbierane są bezpośrednio lub poprzez jamę nosowo-gardłową.".

5.
Strona 46, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.3:

zamiast: "Oliwa zrównoważona oliwa, która nie wykazuje braku równowagi, co oznacza wrażenie węchowo- smakowe i dotykowe, w którym mediana goryczy lub ostrego smaku jest o dwa punkty wyższa od mediany owocowego smaku/zapachu.",

powinno być: "Oliwa wyważona oliwa, która nie wykazuje braku równowagi, co oznacza wrażenie węchowo- smakowe i dotykowe, w którym mediana goryczy lub cierpkości jest o dwa punkty wyższa od mediany owocowego smaku/zapachu.".

6.
Strona 46, załącznik V pkt 2 - załącznik XII pkt 3.3:

zamiast: "oliwa, w odniesieniu do której mediana goryczy i ostrego smaku",

powinno być: "oliwa, w odniesieniu do której mediana goryczy i cierpkości".

7.
Strona 47, załącznik V pkt 6 - załącznik XII pkt 9.4:

zamiast: "Uwaga 1: jeżeli mediana cech dotyczących goryczy lub ostrego smaku jest wyższa niż 5,0, kierownik zespołu zaznacza to na świadectwie badania oliwy z oliwek.",

powinno być: "Uwaga 1: jeżeli mediana cech dotyczących goryczy lub cierpkości jest wyższa niż 5,0, kierownik zespołu zaznacza to na świadectwie badania oliwy z oliwek.".

8.
Strona 48, załącznik V pkt 7 - załącznik XII rysunek 1 (Formularz oceny oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) otrzymuje brzmienie:

"»Rysunek 1

FORMULARZ OCENY OLIWY Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

grafika

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.331.14

Rodzaj: Sprostowanie
Tytuł: Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1833 z dnia 12 października 2015 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
Data aktu: 06/12/2016
Data ogłoszenia: 06/12/2016
Data wejścia w życie: 16/10/2015