KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zaktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) W dniu 23 czerwca 2014 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie określonych barwników w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków i udostępniono go państwom członkowskim.
(4) Na barwę odwodnionych ziemniaków w proszku wpływają w szczególności różne odcienie surowych ziemniaków i reakcje utleniające, które zachodzą podczas przetwarzania. Obecnie jedynie kurkumina (E 100) jest dopuszczona do stosowania w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków w celu przywrócenia wizualnie możliwego do przyjęcia wyglądu produktu końcowego przeznaczonego do spożycia. Ryboflawiny (E 101) i karoteny (E 160a) są odpowiednimi alternatywami dla kurkuminy, mogącymi wywierać ten sam skutek technologiczny.
(5) W dniu 12 września 2013 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię 3 zawierającą ponowną ocenę bezpieczeństwa ryboflawin jako dodatków do żywności. Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby ryboflawina (E 101(i)) i ryboflawina-5'-fosforan sodu (E 101(ii)) budziły obawy co do bezpieczeństwa przy obecnie dopuszczonych zastosowaniach i poziomach stosowania jako dodatki do żywności. W opinii tej w ocenie narażenia uwzględniono kategorię 04.2 "Owoce i warzywa przetworzone", obejmującą kategorię 04.2.6 "Przetworzone produkty z ziemniaków". Rozszerzenie stosowania ryboflawin (E 101) na suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków nie powinno mieć zatem wpływu na szacowane narażenie ani na wnioski z ponownej oceny bezpieczeństwa.
(6) W dniu 16 lutego 2012 r. Urząd wydał opinię 4 zawierającą ponowną ocenę bezpieczeństwa karotenów jako dodatków do żywności i stwierdził, że stosowanie (syntetycznego) beta-karotenu i mieszanych beta-karotenów otrzymywanych z oleju owoców palmy, marchwi i glonów jako barwników żywności nie budzi obaw co do bezpieczeństwa, pod warunkiem że ich ilość spożywana w formie dodatków do żywności i suplementów diety nie jest większa niż ilość, jaka może być spożyta w przypadku regularnego spożywania żywności, w której występują one naturalnie (5-10 mg/dzień). Zgodnie z opinią Urzędu zachowawcze oszacowania narażenia w przypadku zastosowań jako dodatków do żywności były niższe niż 5-10 mg/dzień, a pod uwagę wzięto przetworzone produkty z ziemniaków. Rozszerzenie stosowania karotenów (E 160a) na suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków nie powinno mieć zatem wpływu na szacowane narażenie ani na wnioski z ponownej oceny bezpieczeństwa.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy taka aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie ryboflawin i karotenów w suszonych ziemniakach w postaci granulatu i płatków stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 11 sierpnia 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, 2013. Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny ryboflawiny (E 101 (i)) i ryboflawiny-5'-fosforanu sodu (E 101 (ii)) jako dodatków do żywności (Dziennik EFSA 2013; 11(10):3357).
4 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, 2012. Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny mieszanych karotenów (E 160a (i)) i beta-karotenu (E 160a (ii)) jako dodatku do żywności (Dziennik EFSA 2012; 10(3):2593).