KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 53 ust. 1,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 15 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 ustanowiono ogólne zasady dotyczące żywności, a w szczególności bezpieczeństwa żywności, na poziomie unijnym i krajowym. W rozporządzeniu tym przewidziano podjęcie przez Komisję środków nadzwyczajnych w przypadku, gdy istnieją dowody na to, że żywność przywożona z państwa trzeciego może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 3 przewidziano zwiększony poziom kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia. W odniesieniu do suszonej fasoli z Nigerii takie wzmożone kontrole przewiduje się od dnia 1 lipca 2013 r. w zakresie obecności pozostałości pestycydów.
(3) Wyniki kontroli urzędowych przeprowadzanych przez państwa członkowskie w ramach rozporządzenia (WE) nr 669/2009 na suszonej fasoli z Nigerii pokazują, że utrzymuje się wysoka częstotliwość występowania niezgodności z wymogami prawa żywnościowego w zakresie pozostałości pestycydów. Po ponad rocznym okresie wzmożonych kontroli na granicach Unii nie zaobserwowano poprawy w tym zakresie.
(4) Od stycznia 2013 r. w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach wydano ponad 50 powiadomień dotyczących suszonej fasoli z Nigerii, przy czym w prawie wszystkich informowano o obecności niedozwolonej substancji czynnej dichlorfos na poziomie znacznie przekraczającym ostrą dawkę referencyjną wstępnie ustanowioną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
(5) Wyniki te stanowią dowód na to, że przywóz tej żywności stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i że zagrożenie to nie może być w wystarczającym stopniu zmniejszone za pomocą środków podejmowanych przez zainteresowane państwa członkowskie. Należy zatem zawiesić przywóz do Unii suszonej fasoli z Nigerii, do czasu przedstawienia przez władze Nigerii wystarczających gwarancji, że wprowadziły odpowiedni system kontroli urzędowych w celu zapewnienia spełnienia przez przedmiotowe produkty odpowiednich wymogów prawa żywnościowego.
(6) W rezultacie tego zawieszenia nie należy wymagać zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu suszonej fasoli pochodzącej z Nigerii. Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.
(7) Aby zapewnić Nigerii niezbędny czas na przedstawienie informacji zwrotnych oraz rozważenie właściwych środków zarządzania ryzykiem, zawieszenie przywozu suszonej fasoli powinno obowiązywać do dnia 30 czerwca 2016 r.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).
4 Art. 1 zmieniony przez rozporządzenie nr (UE) 2016/874 z dnia 1 czerwca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.145.18) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2016 r.
5 Art. 5:- zmieniony przez rozporządzenie nr (UE) 2016/874 z dnia 1 czerwca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.145.18) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2019/1256 z dnia 23 lipca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.196.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 lipca 2019 r.