Decyzja wykonawcza 2013/705/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 29 listopada 2013 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 8319)

(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)

(2013/705/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 3 grudnia 2013 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 8 lutego 2011 r. przedsiębiorstwo Bioiberica SA zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 25 października 2011 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że stosowanie wyciągu z grzebienia koguta w niektórych środkach spożywczych przy zachowaniu poziomów zaproponowanych przez wnioskodawcę spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 10 listopada 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw. Podniesiono zwłaszcza kwestie związane ze specyfikacjami i możliwą alergennością produktu.

(5) W dniu 22 maja 2012 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny wyciągu z grzebienia koguta jako składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 31 maja 2013 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie wyciągu z grzebienia koguta 2 , stwierdzając, że produkt ten jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.

(7) Wspomniana opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że wyciąg z grzebienia koguta spełnia - w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania - kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta zgodnego z definicją i specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II.

Artykuł  2

Wyciąg z grzebienia koguta dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako "wyciąg z grzebienia koguta" lub "wyciąg z grzebienia kogutka".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Bioiberica SA, Plaça Francesc Macià, 7. 8B, 08029 Barcelona, Hiszpania.

Sporządzono w Brukseli dnia 29 listopada 2013 r.

W imieniu Komisji

Tonio BORG

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA WYCIĄGU Z GRZEBIENIA KOGUTA

Definicja

Wyciąg z grzebienia koguta uzyskuje się z Gallus gallus poprzez zastosowanie hydrolizy enzymatycznej grzebienia koguta, po której następują etapy filtracji, koncentracji i strącania. Głównymi składnikami wyciągu z grzebienia koguta są glikozoaminoglikany: kwas hialuronowy, siarczan chondroityny A i siarczan dermatanu (siarczan chondroityny B).

Kwas hialuronowy 60-80 %
Siarczan chondroityny A Nie więcej niż 5 %
Siarczan dermatanu (siarczan chondroityny B) Nie więcej niż 25 %

Opis

Higroskopijny proszek, biały lub prawie biały

Identyfikacja

pH 5,0-8,5
Czystość
Chlorki Nie więcej niż 1 %
Azot Nie więcej niż 8 %
Strata przy suszeniu (105 °C przez 6 godzin) Nie więcej niż 10 %
Rtęć Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Chrom Nie więcej niż 10 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg

Kryteria mikrobiologiczne

Ogólna liczba bakterii tlenowych Nie więcej niż 102 CFU/g
Escherichia coli Nieobecne w 1 g
Salmonella spp. Nieobecne w 1 g
Staphylococcus aureus Nieobecne w 1 g
Pseudomonas aeruginosa Nieobecne w 1 g

ZAŁĄCZNIK  II

Dopuszczone zastosowania wyciągu z grzebienia koguta

Kategoria żywności Maksymalny poziom stosowania (mg/100 g lub mg/100 ml)
Napoje na bazie mleka 40
Sfermentowane napoje na bazie mleka 80
Produkty jogurtowe 65
Fromage frais 110
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2013; 11(6):3260.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.322.39

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2013/705/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Data aktu: 29/11/2013
Data ogłoszenia: 03/12/2013