uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
(1) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w środkach aromatyzujących do żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 .
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) W dniu 20 sierpnia 2008 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) jako emulgatora w środkach aromatyzujących, po czym udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Emulgatory są potrzebne do ustabilizowania oleistych środków aromatyzujących dodawanych do napojów na bazie wody. Olejek aromatyzujący nie jest rozpuszczalny bez emulgatora i pojawia się na powierzchni napoju jako oleisty pierścień. Uniemożliwia to równe rozprzestrzenienie się środka aromatyzującego w napoju i wzmaga jego narażenie na tlen, co prowadzi do pogorszenia akceptowalności organoleptycznej. Utrudnia to ponadto bardzo opracowywanie przezroczystych napojów. Problemom tym można do pewnego stopnia zaradzić poprzez stosowanie przemytych olejów, które charakteryzują się jednak zmniejszoną akceptowalnością organoleptyczną. Stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych polepsza działanie środków aromatyzujących dodanych do napojów.
(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię dotyczącą estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 40 mg/kg masy ciała/dzień 3 . Narażenie na estry sacharozy i kwasów tłuszczowych z dodatkowych proponowanych zastosowań w przezroczystych napojach bezalkoholowych z dodatkami smakowymi stanowi mniej niż 0,1 % dopuszczalnego dziennego spożycia 4 . Uwzględniając fakt, że narażenie spowodowane dodatkowym zastosowaniem tego dodatku jest znikome w porównaniu z dopuszczalnym dziennym spożyciem, rzeczone dodatkowe zastosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(8) Należy zatem zezwolić na stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) jako dodatku do żywności w przezroczystych, opartych na bazie wody napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2013 r.
| W imieniu Komisji | |
| José Manuel BARROSO | |
| Przewodniczący |
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2013.230.12 |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Rozporządzenie 818/2013 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) w środkach aromatyzujących do przezroczystych, opartych na bazie wody napojów z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi |
| Data aktu: | 28/08/2013 |
| Data ogłoszenia: | 29/08/2013 |
| Data wejścia w życie: | 18/09/2013 |