Rozporządzenie 818/2013 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) w środkach aromatyzujących do przezroczystych, opartych na bazie wody napojów z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 818/2013
z dnia 28 sierpnia 2013 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) w środkach aromatyzujących do przezroczystych, opartych na bazie wody napojów z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w środkach aromatyzujących do żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 .

(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(4) W dniu 20 sierpnia 2008 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) jako emulgatora w środkach aromatyzujących, po czym udostępniono go państwom członkowskim.

(5) Emulgatory są potrzebne do ustabilizowania oleistych środków aromatyzujących dodawanych do napojów na bazie wody. Olejek aromatyzujący nie jest rozpuszczalny bez emulgatora i pojawia się na powierzchni napoju jako oleisty pierścień. Uniemożliwia to równe rozprzestrzenienie się środka aromatyzującego w napoju i wzmaga jego narażenie na tlen, co prowadzi do pogorszenia akceptowalności organoleptycznej. Utrudnia to ponadto bardzo opracowywanie przezroczystych napojów. Problemom tym można do pewnego stopnia zaradzić poprzez stosowanie przemytych olejów, które charakteryzują się jednak zmniejszoną akceptowalnością organoleptyczną. Stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych polepsza działanie środków aromatyzujących dodanych do napojów.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię dotyczącą estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 40 mg/kg masy ciała/dzień 3 . Narażenie na estry sacharozy i kwasów tłuszczowych z dodatkowych proponowanych zastosowań w przezroczystych napojach bezalkoholowych z dodatkami smakowymi stanowi mniej niż 0,1 % dopuszczalnego dziennego spożycia 4 . Uwzględniając fakt, że narażenie spowodowane dodatkowym zastosowaniem tego dodatku jest znikome w porównaniu z dopuszczalnym dziennym spożyciem, rzeczone dodatkowe zastosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(8) Należy zatem zezwolić na stosowanie estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) jako dodatku do żywności w przezroczystych, opartych na bazie wody napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodaje się, po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 459, pozycję w brzmieniu:

"E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych Środki aromatyzujące do przezroczystych, opartych na bazie wody napojów z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, należących do kategorii 14.1.4 15 000 mg/kg w środkach aromatyzujących, 30 mg/l w gotowej żywności".
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dziennik EFSA (2004) 106, 1-24.
4 Dziennik EFSA 2012; 10(5):2658.

Zmiany w prawie

Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Nowe wzory wniosków o wydanie interpretacji podatkowych

Nowe wzory dotyczą zarówno wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, interpretacji ogólnej przepisów prawa podatkowego, jak i wniosku wspólnego o wydanie w indywidualnej sprawie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Oparto je na wzorach dotychczas obowiązujących z 2022 roku. Wprowadzono do nich jednak zmiany porządkujące i aktualizujące.

Agnieszka Matłacz 08.08.2024
Nowe wymagania dotyczące laboratoriów diagnostycznych

W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie medycznych laboratoriów diagnostycznych. W dokumencie określono szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać pod względem infrastruktury. Uszczegółowiono także kwalifikacje personelu i kierownika laboratorium. Nowe zalecenia obowiązują od 7 sierpnia. Przewidziano jednak czas przejściowy na ich wprowadzenie.

Monika Stelmach 07.08.2024
Jest regulamin działania Zespołu do spraw Świadczeń z Funduszu Kompensacyjnego

Minister zdrowia wydał kolejne przepisy dotyczące Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Określił regulamin Zespołu do spraw Świadczeń z tego funduszu, działającego przy Rzeczniku Praw Pacjenta, do zadań którego należy sporządzanie opinii o wystąpieniu zdarzenia medycznego i jego skutkach. Określono też wynagrodzenie członków tego zespołu.

Agnieszka Matłacz 07.08.2024
ZUS przesłucha bliskich i sąsiadów, by ustalić, jak żyli małżonkowie?

Nie wiadomo, dlaczego ustawodawca uzależnił prawo do renty wdowiej od pozostawania we wspólności małżeńskiej do dnia śmierci małżonka. W efekcie rozwiedziona małżonka lub wdowa, która do dnia śmierci męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, nie otrzyma nie tylko renty rodzinnej, ale i renty wdowiej. Zdaniem prawników ustawa nadaje się do zmiany - i to pilnej.

Grażyna J. Leśniak 06.08.2024
Od piątku nowe sankcje UE w obszarze transportu drogowego

2 sierpnia br. wchodzą w życie nowe zasady dotyczące przedsiębiorstw transportu drogowego, w związku z przyjęciem kolejnego pakietu sankcji wobec Białorusi - przypomina resort finansów. Przedsiębiorstwa transportu drogowego zostały zobowiązane do ujawniania właściwym organom krajowym na ich żądanie swojej struktury własnościowej.

Krzysztof Koślicki 01.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2013.230.12

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 818/2013 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych (E 473) w środkach aromatyzujących do przezroczystych, opartych na bazie wody napojów z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi
Data aktu: 28/08/2013
Data ogłoszenia: 29/08/2013
Data wejścia w życie: 18/09/2013