WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym (zwane dalej "Porozumieniem"), w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 27/2009 z dnia 17 marca 2009 r.(1).
(2) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(2). Należy umożliwić Norwegii i Islandii utrzymanie niższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i PCB o działaniu podobnym do dioksyn w oleju ze zwierząt morskich, ustanowionych w ich ustawodawstwie krajowym, którego przyjęcie było uzasadnione względami zdrowia publicznego.
(3) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy(3).
(4) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(4).
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 uchyla rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(5), które jest uwzględnione w Porozumieniu i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(6) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli dnia 29 maja 2009 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Alan SEATTER |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 130 z 28.5.2009, s. 19.
(2) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5.
(3) Dz.U. L 255 z 29.9.2007, s. 14.
(4) Dz.U. L 173 z 3.7.2008, s. 6.
(5) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, s. 1.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.