Decyzja 2007/443/WE zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce

DECYZJA KOMISJI
z dnia 25 czerwca 2007 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce

(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 2608)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2007/443/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 28 czerwca 2007 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B(1) do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE(2), 2004/471/WE(3), 2004/474/WE(4), 2005/271/WE(5), 2005/591/WE(6), 2005/854/WE(7), 2006/14/WE(8), 2006/196/WE(9), 2006/404/WE(10), 2006/555/WE(11), 2006/935/WE(12) i 2007/202/WE(13).

(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego polskiego organu niektóre zakłady w sektorze mięsnym zakończyły proces modernizacji i obecnie całkowicie spełniają wymogi prawa wspólnotowego. Niektóre zakłady zakończyły swoją działalność, na prowadzenie której przyznano im okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 czerwca 2007 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. C 227 E z 23.9.2003, str. 1392.

(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 53.

(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 56.

(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 73.

(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.

(6) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.

(7) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.

(8) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.

(9) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.

(10) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.

(11) Dz.U. L 218 z 9.8.2006, str. 17.

(12) Dz.U. L 355 z 15.12.2006, str. 105.

(13) Dz.U. L 90 z 30.3.2007, str. 86.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Zakłady mięsne

Wykaz pierwotny

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
7 04020201 MASARNIA KARBOWO BRYGIDA I MAREK PESTA
11 04610201 Z. M. BYD MEAT S.A.
15 06610303 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Tadeusz" Sp. z o.o.
16 06010301 PPHU "Demex" Sp. z o.o.
17 06140201 Zakłady Mięsne "Końskowola"
24 06050201 Z.P.M. "MATTHIAS" Sp. z o.o.
30 08020204 Zakład Ubojowo-Masarniczy "BEKON" Stanisław Suder
37 08060201 Masarnia Roman Duszyński
44 08110201 Gruszczyński-Cierlukiewicz sp. j. Zakłady Handlowo-Produkcyjne "Brodex" w Brodach
45 08110205 Kunickie Zakłady Mięsne I&T Sp. z o.o.
58 12050301 Zakład Masarski "ANGUS" s.j.
64 12070105 "DOBR-MIĘS" Zakład Uboju Zwierząt Rzeźnych
72 12160212 Zakład Rolno-Produkcyjny, Zakład Masarski
80 12190203 F.H.P. "GRAJPEK" s.j.
86 14190203 Zakład Mięsny "Carpexim" s.c.
89 14090201 "Publima" Sp.J. Zakład Przetwórstwa Mięsa
93 14200308 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Siedlin
98 14240202 Zakład Przetwórstwa Mięsnego s.j. A. Szczerba, K. Kurowski
112 16040205 Rzeźnictwo-Wędliniarstwo A.P. Sarnowscy
113 16060202 Rzeźnictwo-Wędliniarstwo J. i S. Maryniak
114 16090211 ZPUH Rzeźnictwo Wędliniarstwo
117 18030210 Zakłady Mięsne Spółka Akcyjna
122 18070304 Marsburger Sp. z o.o.
126 18150202 Przedsiębiorstwo Produkcji, Handlu i Usług "Kabanospol"
129 20050201 Zakład Mięsny Rolmak Plus
135 20140201 P.H. MEAT - POL M. Sasinowski, J. Rykaczewski
142 22040302 PPH "MASA" S.J.
144 22630301 Zakład Produkcji Masarsko-Garmażeryjnej
150 24020311 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "KAMWEX" s. c.
156 24030206 PPH "WARPOL"
157 24040303 PPHU "KABANOS" Anna i Andrzej Ciura Brzeziny Nowe
164 24780304 Warsztat Wędliniarski Alfred mój
166 24690301 PPH "Giszowiec" Sp. z o.o.
170 24110313 Firma Produkcyjno-Handlowa "KRETEK"
172 24120203 "LESZ" Sp. z o.o.
183 24170311 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Sp. Jawna
202 30050214 "Rzeźnia" Urszula Heinrich
212 30090306 PPHU CARNIS Bronisław Rowecki
213 30110103 PPHU S. Prałat, Bogdan Dolczewski
214 30120305 PPH P. Płonka
217 30140205 Rzeźnictwo Wędliniarstwo Tomasz Lubik
219 30180204 "SZWAGROS" Masarstwo-Wędliniarstwo Sp. z o.o.
222 30170207 ZPM Roman Stendera
226 30220201 Ubojnia Masarnia "Folmas" Sp. z o.o.
233 30260102 Punkt Uboju RSP Mszczyczyn
247 32030202 Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Janusz Niedźwiedz
248 32050201 Z P Ms Grabowscy Izabela Zbigniew
252 32070301 "Koyan" Spółka Jawna Konrad Mądry & Jan Wójcik
253 32070103 F.U.H. "Gryf-Meat" s.j. Rzeźnia Janusz Młynarski, Zbigniew Janowski

Zakłady rdrobiarskie

Wykaz piewotny

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
15 12160501 "DROBTAR" W. Kawalec J. Kawalec, M. Kawalec, S.J.
18 12190601 PPHU "JÓZEF" s.c. M. Słowik, A. Matusik-Słowik, J. Słowik
23 14190501 Ławniczak Sp. z o.o. Ubojnia drobiu "Ekol-Drob"
25 14370501 Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze "DORPOL" M. Dobies i S-ka S.J.
27 14250602 Zakład Hurtu i Rozbioru Drobiu
29 14250606 POLMAR S.C. E. M. M. Hajtowicz
33 22150501 Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubojnia Drobiu "LEMADRÓB" mgr inż. L. I M. Cymann
36 24640401 Gospodarstwo Drobiarskie "BRJOKO"
39 26040502 Zakład Produkcyjno-Handlowy Stanisław Stępień
49 30220501 PPH Ubój i Przetwórstwo Indyka Słupia Kapitulna 86

Wykaz zakladów mięsnych o niskiej wydajności (mięso czerwone) w okresie przejściowym

Wykaz pierwotny

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
3 "Lewil-Iglokrak" Sp. z o.o. ul. Półłanki 78, 30-740 Kraków

Wykaz zakladów mięsnych o niskiej wydajności (produkcja mieszana) w okresie przejściowym

Wykaz pierwotny

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
2 "Migaba" Sp. z o.o., Sadkowa Góra 12, 39-305 Borowa

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.166.24

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2007/443/WE zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce
Data aktu: 25/06/2007
Data ogłoszenia: 28/06/2007
Data wejścia w życie: 28/06/2007