Rozporządzenie 399/2006 w sprawie Ustanowienie wartości jednostkowych w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 399/2006
z dnia 7 marca 2006 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 10 marca 2006 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 marca 2006 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode 37,30 21,44 1.063,95 278,34 583,64 9.492,14
0701 90 50 128,79 25,96 16,01 141,80 8.933,73 1.386,13
352,88 25,55
1.30 Cebula 32,33 18,58 922,15 241,24 505,85 8.227,02
(inna niż do sadzenia) 111,63 22,50 13,88 122,90 7.743,03 1.201,38
0703 10 19 305,85 22,15
1.40 Czosnek 175,09 100,63 4.994,14 1.306,50 2.739,59 44.555,58
0703 20 00 604,56 121,86 75,17 665,61 41.934,46 6.506,41
1.656,42 119,94
1.50 Pory 73,93 42,49 2.108,59 551,62 1.156,69 18.811,90
ex 0703 90 00 255,25 51,45 31,74 281,03 17.705,23 2.747,08
699,36 50,64
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona 46,87 26,94 1.336,87 349,73 733,36 11.927,01
0704 90 10 161,83 32,62 20,12 178,18 11.225,36 1.741,69
443,40 32,11
1.90 Brokuły lub kalarepa
(Brassica oleracea. var. - - - - - -
italica) - - - - - -
ex 0704 90 90 - -
1.100 Kapusta pekińska 101,11 58,11 2.883,96 754,46 1.582,03 25.729,46
ex 0704 90 90 349,11 70,37 43,41 384,37 24.215,85 3.757,25
956,53 69,26
1.110 Salata glowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew 47,87 27,51 1.365,40 357,20 749,00 12.181,48
ex 0706 10 00 165,29 33,32 20,55 181,98 11.464,86 1.778,85
452,86 32,79
1.140 Rzodkiewka 80,59 46,32 2.298,73 601,36 1.260,99 20.508,30
ex 0706 90 90 278,27 56,09 34,60 306,37 19.301,83 2.994,81
762,43 55,21
1.160 Groch 363,62 208,97 10.371,63 2.713,29 5.689,47 92.531,25
(Pisum sativum) 1.255,52 253,08 156,10 1.382,31 87.087,80 13.512,25
0708 10 00 3.439,99 249,08
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola
(Vigna spp., Phaseolus 120,53 69,27 3.437,79 899,35 1.885,84 30.670,48
spp.) 416,16 83,89 51,74 458,18 28.866,19 4.478,78
ex 0708 20 00 1.140,22 82,56
1.170.2 - Fasola (Phaseolus ssp., 202,00 116,09 5.761,65 1.507,28 3.160,61 51.402,94
vulgaris var. Compressus

Savi)

697,47 140,59 86,72 767,90 48.379,00 7.506,32
ex 0708 20 00 1.910,98 138,37
1.180 Bób - - - - - -
ex 0708 90 00
1.190 Karczochy - - - - - -
0709 10 00
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 287,72 165,35 8.206,75 2.146,94 4.501,90 73.217,10
ex 0709 20 00 993,45 200,26 123,52 1.093,78 68.909,87 10.691,82
2.721,95 197,09
1.200.2 - pozostałe 491,72 282,59 14.025,26 3.669,10 7.693,71 125.127,40
ex 0709 20 00 1.697,80 342,24 211,09 1.869,26 117.766,39 18.272,23
4.651,80 336,83
1.210 Oberzyny (baklazany) 163,50 93,96 4.663,51 1.220,00 2.558,22 41.605,85
0709 30 00 564,53 113,80 70,19 621,55 39.158,25 6.075,66
1.546,76 112,00
1.220 Seler naciowy (Apium 61,51 35,35 1.754,39 458,96 962,39 15.651,92
graveolens L., var. dulce) 212,37 42,81 26,41 233,82 14.731,14 2.285,63
ex 0709 40 00 581,88 42,13
1.230 Pieprznik jadalny 334,34 192,15 9.536,38 2.494,78 5.231,28 85.079,50
0709 59 10 1.154,41 232,70 143,53 1.270,99 80.074,43 12.424,07
3.162,96 229,02
1.240 Papryka słodka 179,16 102,97 5.110,31 1.336,89 2.803,31 45.591,96
0709 60 10 618,62 124,70 76,92 681,09 42.909,87 6.657,75
1.694,95 122,73
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże(przeznaczone do 108,61 62,42 3.098,01 810,46 1.699,45 27.639,13
spożycia przez ludzi) 375,02 75,60 46,63 412,90 26.013,17 4.036,11
0714 20 10 1.027,53 74,40
2.10 Kasztany (Castanea spp.),

świeże

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 64,85 37,27 1.849,85 483,93 1.014,76 16.503,60
ex 0804 30 00 223,93 45,14 27,84 246,55 15.532,72 2.410,00
613,55 44,43
2.40 Awokado, świeże 183,60 105,51 5.236,79 1.369,88 2.872,70 46.720,41
ex 0804 40 00 633,93 127,78 78,82 697,95 43.971,94 6.822,54
1.736,90 125,77
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - krwiste i półkrwiste - - - - - -
ex 0805 10 20 - - - - - -
- -
2.60.2 - nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy,

Valencjany, Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

- - - - - -
Trovita i Hamliny - - - - - -
ex 0805 10 20 - -
2.60.3 - Pozostałe - - - - - -
ex 0805 10 20 - - - - - -
- -
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - klementynki 82,40 47,35 2.350,26 614,84 1.289,26 20.968,05
ex 0805 20 10 284,51 57,35 35,37 313,24 19.734,54 3.061,94
779,52 56,44
2.70.2 - monrealesy i satsumas 131,58 75,62 3.753,06 981,82 2.058,78 33.483,16
ex 0805 20 30 454,32 91,58 56,49 500,20 31.513,41 4.889,51
1.244,79 90,13
2.70.3 - mandarynki i wilkingi 55,49 31,89 1.582,75 414,06 868,23 14.120,59
ex 0805 20 50 191,60 38,62 23,82 210,95 13.289,90 2.062,02
524,95 38,01
2.70.4 - tangeryny i pozostałe 57,91 33,28 1.651,75 432,11 906,09 14.736,21
ex 0805 20 70 199,95 40,30 24,86 220,14 13.869,30 2.151,91
ex 0805 20 90 547,84 39,67
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), 81,87 47,05 2.335,05 610,86 1.280,92 20.832,34
świeże 282,67 56,98 35,14 311,21 19.606,81 3.042,13
0805 50 90 774,47 56,08
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe 65,73 37,77 1.874,73 490,44 1.028,40 16.725,52
ex 0805 40 00 226,94 45,75 28,22 249,86 15.741,59 2.442,41
621,80 45,02
2.90.2 - różowe 81,29 46,72 2.318,65 606,57 1.271,92 20.685,97
ex 0805 40 00 280,68 56,58 34,90 309,03 19.469,05 3.020,75
769,03 55,68
2.100 Winogrona stołowe 152,10 87,41 4.338,43 1.134,96 2.379,89 38.705,65
0806 10 10 525,18 105,86 65,30 578,22 36.428,67 5.652,15
1.438,94 104,19
2.110 Arbuzy 59,49 34,19 1.696,83 443,90 930,82 15.138,42
0807 11 00 205,41 41,41 24,54 226,15 14.247,86 2.210,65
562,79 40,75
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - amarillo, cuper, honey dew

(w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso), rochet,

tendral, futuro

66,18 38,03 1.887,58 493,80 1.035,45 16.840,21
ex 0807 19 00 228,50 46,06 28,41 251,57 15.849,54 2.459,16
626,06 45,33
2.120.2 - pozostałe 62,76 36,07 1.790,22 468,33 982,05 15.971,61
ex 0807 19 00 216,71 43,68 26,94 238,60 15.032,03 2.332,32
593,77 42,99
2.140 Gruszki
2.140.1 - gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), gruszki - Ya

(Pyrus bretscheideri)

- - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.140.2 - Pozostałe - - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.150 Morele 149,08 85,68 4.252,21 1.112,41 2.332,60 37.936,39
0809 10 00 514,74 103,76 64,00 566,73 35.704,66 5.539,81
1.410,34 102,12
2.160 Wiśnie i czereśnie 137,39 78,96 3.918,77 1.025,18 2.149,69 34.961,63
0809 20 05 474,39 95,62 58,98 522,29 32.904,90 5.105,41
0809 20 95 1.299,75 94,11
2.170 Brzoskwinie 121,07 69,58 3.453,15 903,37 1.894,26 30.807,54
0809 30 90 418,01 84,26 51,97 460,23 28.995,19 4.498,79
1.145,32 82,93
2.180 Nektaryny 132,53 76,17 3.780,20 988,92 2.073,67 33.725,32
ex 0809 30 10 457,61 92,24 56,90 503,82 31.741,32 4.924,87
1.253,79 90,78
2.190 Śliwki 151,05 86,81 4.308,38 1.127,10 2.363,41 38.437,57
0809 40 05 521,54 105,13 64,85 574,21 36.176,36 5.613,00
1.428,97 103,47
2.200 Truskawki i poziomki 235,92 135,58 6.729,05 1.760,36 3.691,29 60.033,67
0810 10 00 814,57 164,20 101,28 896,84 56.502,00 8.776,66
2.231,84 161,60
2.205 Maliny 530,81 305,06 15.140,29 3.960,80 8.305,37 135.075,22
0810 20 10 1.832,78 369,44 227,88 2.017,87 127.128,99 19.724,90
5.021,62 363,60
2.210 Owoce z gatunku Vaccinium 978,68 562,45 27.914,89 7.302,71 15.313,01 249.044,70
myrtillus 3.379,19 681,16 420,15 3.720,45 234.393,86 36.367,75
0810 40 30 9.258,61 670,40
2.220 Owoce kiwi (Actinidia 178,63 102,66 5.095,06 1.332,90 2.794,95 45.455,98
chinensis Planch.) 616,77 124,33 76,69 679,06 42.781,89 6.637,89
0810 50 00 1.689,89 122,36
2.230 Granaty 184,95 106,26 5.275,33 1.380,06 2.893,84 47.064,23
ex 0810 90 95 638,60 128,73 79,40 703,09 44.295,52 6.872,74
1.749,68 126,69
2.240 Khakis (w tym owoce sharon) 161,38 92,75 4.603,14 1.204,21 2.525,10 41.067,26
ex 0810 90 95 557,22 112,32 69,28 613,50 38.651,35 5.997,01
1.526,74 110,55
2.250 - Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2006.70.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 399/2006 w sprawie Ustanowienie wartości jednostkowych w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 07/03/2006
Data ogłoszenia: 09/03/2006
Data wejścia w życie: 10/03/2006