KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), w szczególności jego art. 5 ust. 11,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(2), w szczególności jego art. 19 akapit drugi tiret pierwsze,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 18 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 stanowi, iż współczynniki wydajności oliwek i oliwy, określone w art. 5 ust. 7 rozporządzenia nr 136/66/EWG wyznacza się dla jednorodnych obszarów produkcji na podstawie danych dostarczonych przez Państwa Członkowskie będące producentami. Obszary produkcji zostały określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2138/97(3). Biorąc pod uwagę otrzymane informacje, należy ustalić wydajność oliwek i oliwy z oliwek.
(2) Artykuł 6 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2366/98 z dnia 30 października 1998 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu pomocy produkcyjnej w odniesieniu do oliwy z oliwek w latach gospodarczych 1998/1999 do 2004/2005(4) określa sposób ustalania wydajności oliwek i oliwy z oliwek w odniesieniu do jednorodnych obszarów produkcji w zależności od otrzymanych statystycznie ogólnych rezultatów wydajności, na podstawie próbek pochodzących z największych obszarów produkcji.
(3) W odniesieniu do Francji, zważywszy na niski poziom produkcji tego kraju, rezultaty obliczane są statystycznie w odniesieniu wyłącznie do jednego obszaru, a niska ilość próbek nie pozwala na uzyskanie wystarczająco precyzyjnych wyników na poziomie krajowym. Dostosowanie wydajności obszarów jednorodnych w zależności od uzyskanych statystycznie rezultatów, jak przewidziano w art. 6 rozporządzenia (WE) nr 2366/98, prowadzi do tego, że wartości otrzymane na rok gospodarczy 2004/2005 są wyraźnie niespójne. W odniesieniu do obszarów jednorodnych Francji wydajność oliwek i oliwy z oliwek należy więc ustalić, nie przeprowadzając wyżej wymienionego dostosowania.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 19 października 2005 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 865/2004 (Dz.U. L 161 z 30.4.2004, str. 97).
(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1639/98 (Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 38).
(3) Dz.U. L 297 z 31.10.1997, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1808/2004 (Dz.U. L 318 z 19.10.2004, str. 15).
(4) Dz.U. L 293 z 31.10.1998, str. 50. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1432/2004 (Dz.U. L 264 z 11.8.2004, str. 6).