Rozporządzenie 1707/2005 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1707/2005
z dnia 18 października 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 21 października 2005 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 października 2005 r.

W imieniu Komisji
Günter VERHEUGEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2005 (Dz.U. L 117 z 4.5.2005, str. 13).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 883/2005 (Dz.U. L 148 z 11.6.2005, str. 5).

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Pozycja Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode - - - - - -
0701 90 50 - - - - - -
- -
1.30 Cebula 27,09 15,53 803,98 202,20 423,92 6.867,71
(inna niż do sadzenia) 93,55 18,88 11,63 106,54 6.489,21 1.054,62
0703 10 19 255,68 18,57
1.40 Czosnek 143,44 82,21 4.256,55 1.070,53 2.244,40 36.360,08
0703 20 00 495,28 99,97 61,58 564,06 34.356,18 5.583,54
1.353,66 98,32
1.50 Pory 62,17 35,63 1.844,83 463,98 972,75 15.758,85
ex 0703 90 00 214,66 43,33 26,69 244,47 14.890,34 2.419,97
586,69 42,61
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i czerwona 47,92 27,46 1.421,98 357,63 749,79 12.146,76
0704 90 10 165,46 33,40 20,57 188,44 11.477,32 1.865,29
452,22 32,84
1.90 Brokuly lub kalarepa
(Brassica oleracea. var. - - - - - -
italica) - - - - - -
ex 0704 90 90 - -
1.100 Kapusta pekińska 104,01 59,61 3.086,39 776,24 1.627,40 26.364,45
ex 0704 90 90 359,13 72,48 44,65 409,00 24.911,44 4.048,59
981,53 71,29
1.110 Salata glowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew 30,30 17,36 899,12 226,13 474,09 7.680,44
ex 0706 10 00 104,62 21,12 13,01 119,15 7.257,15 1.179,43
285,94 20,77
1.140 Rzodkiewka 52,35 30,00 1.553,43 390,69 819,10 13.269,68
ex 0706 90 90 180,75 36,48 22,47 205,86 12.538,35 2.037,72
494,02 35,88
1.160 Groch 469,07 268,82 13.919,19 3.500,72 7.339,36 118.899,94
(Pisum sativum) 1.619,61 326,90 201,37 1.844,53 112.347,03 18.258,56
0708 10 00 4.426,57 321,50
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola
(Vigna spp., Phaseolus 96,32 55,20 2.858,21 718,85 1.507,08 24.415,24
spp.) 332,57 67,13 41,35 378,76 23.069,65 3.749,26
ex 0708 20 00 908,96 66,02
1.170.2 - Fasola (Phaseolus ssp., 151,09 86,59 4.483,44 1.127,60 2.364,04 38.298,29
vulgaris var. Compressus

Savi)

521,68 105,29 64,86 594,13 36.187,57 5.881,18
ex 0708 20 00 1.425,82 103,56
1.180 Bób - - - - - -
ex 0708 90 00
1.190 Karczochy - - - - - -
0709 10 00
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 245,47 140,68 7.284,19 1.832,00 3.840,83 62.222,70
ex 0709 20 00 847,57 171,07 105,38 965,28 58.793,43 9.555,07
2.316,51 168,25
1.200.2 - pozostałe 416,59 238,75 12.361,81 3.109,03 6.518,17 105.596,50
ex 0709 20 00 1.438,39 290,32 178,84 1.638,15 99.776,78 16.215,65
3.931,29 285,53
1.210 Oberzyny (baklazany) 95,74 54,87 2.840,98 714,51 1.498,00 24.268,07
0709 30 00 330,57 66,72 41,10 376,48 22.930,59 3.726,66
903,49 65,62
1.220 Seler naciowy (Apium 138,52 79,39 4.110,44 1.033,79 2.167,37 35.112,05
graveolens L., var. dulce) 478,28 96,53 59,47 544,70 33.176,93 5.391,89
ex 0709 40 00 1.307,20 94,94
1.230 Pieprznik jadalny 334,34 191,61 9.921,21 2.495,21 5.231,28 84.748,50
0709 59 10 1.154,41 233,00 143,53 1.314,73 80.077,77 13.014,18
3.155,13 229,16
1.240 Papryka słodka 102,83 58,93 3.051,29 767,41 1.608,89 26.064,56
0709 60 10 355,04 71,66 44,14 404,35 24.628,07 4.002,54
970,37 70,48
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże(przeznaczone do 90,44 51,83 2.683,72 674,96 1.415,08 22.924,76
spożycia przez ludzi) 312,27 63,03 38,83 355,64 21.661,31 3.520,38
0714 20 10 853,47 61,99
2.10 Kasztany (Castanea spp.),

świeze

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 56,15 32,18 1.666,16 419,04 878,54 14.232,62
ex 0804 30 00 193,87 39,13 24,10 220,79 13.448,22 2.185,60
529,87 38,48
2.40 Awokado, świeże 134,06 76,83 3.978,15 1.000,52 2.097,61 33.982,01
ex 0804 40 00 462,89 93,43 57,55 527,17 32.109,17 5.218,36
1.265,13 91,89
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste i półkrwiste 44,39 25,44 1.317,23 331,29 694,55 11.251,98
ex 0805 10 20 153,27 30,94 19,06 174,55 10.631,85 1.727,88
418,90 30,42
2.60.2 - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy,

Valencjany, Maltańskie,

Szamutiasy, Ovalisy,

44,68 25,61 1.325,84 333,45 699,09 11.325,56
Trovita i Hamliny 154,27 31,14 19,18 175,70 10.701,38 1.739,18
ex 0805 10 20 421,64 30,62
2.60.3 - Pozostałe 46,11 26,43 1.368,27 344,12 721,46 11.687,96
ex 0805 10 20 159,21 32,13 19,80 181,32 11.043,81 1.794,83
435,14 31,60
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki 46,01 26,37 1.365,30 343,38 719,90 11.662,61
ex 0805 20 10 158,86 32,06 19,75 180,93 11.019,86 1.790,94
434,19 31,54
2.70.2 - Monrealesy i satsumas 94,45 54,13 2.802,71 704,89 1.477,82 23.941,19
ex 0805 20 30 326,12 65,82 40,55 371,41 22.621,72 3.676,47
891,32 64,74
2.70.3 - Mandarynki i wilkingi 87,77 50,30 2.604,49 655,04 1.373,30 22.247,94
ex 0805 20 50 303,05 61,17 37,68 345,14 21.021,79 3.416,45
828,28 60,16
2.70.4 - Tangeryny i pozostałe 61,87 35,46 1.835,86 461,72 968,02 15.682,20
ex 0805 20 70 213,62 43,12 26,56 243,28 14.817,91 2.408,20
ex 0805 20 90 583,84 42,40
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), 73,10 41,89 2.169,11 545,54 1.143,73 18.528,86
świeże 252,39 50,94 31,38 287,44 17.507,68 2.845,34
0805 50 90 689,82 50,10
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe 72,17 41,36 2.141,63 538,63 1.129,24 18.294,11
ex 0805 40 00 249,19 50,30 30,98 283,80 17.285,87 2.809,29
681,08 49,47
2.90.2 - różowe 67,62 38,75 2.006,61 504,67 1.058,05 17.140,77
ex 0805 40 00 233,48 47,13 29,03 265,91 16.196,10 2.632,18
638,14 46,35
2.100 Winogrona stołowe - - - - - -
0806 10 10 - - - - - -
- -
2.110 Arbuzy 55,77 31,96 1.654,92 416,22 872,61 14.136,58
0807 11 00 192,56 38,87 23,94 219,30 13.357,47 2.170,85
526,30 38,22
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper, honey dew

(w tym cantalene),

onteniente, piel de sapo

(w tym verde liso), rochet,

tendral, futuro

56,94 32,63 1.689,57 424,93 890,88 14.432,57
ex 0807 19 00 196,59 39,68 24,44 223,90 13.637,15 2.216,30
537,32 39,03
2.120.2 - Pozostałe 104,32 59,79 3.095,56 778,54 1.632,23 26.442,73
ex 0807 19 00 360,19 72,70 44,78 410,21 24.985,40 4.060,61
984,45 71,50
2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi (Pyrus

pyrifolia), Pears - Ya

(Pyrus bretscheideri)

- - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.140.2 - Pozostałe - - - - - -
ex 0808 20 50 - - - - - -
- -
2.150 Morele 116,20 66,59 3.448,12 867,21 1.818,13 29.454,38
0809 10 00 401,22 80,98 49,88 456,93 27.831,06 4.523,09
1.096,57 79,64
2.160 Wiśnie i czereśnie 473,31 271,25 14.045,00 3.532,36 7.405,69 119.974,62
0809 20 95 1.634,24 329,85 203,19 1.861,20 113.362,48 18.423,59
0809 20 05 4.466,58 324,41
2.170 Brzoskwinie 89,29 51,17 2.649,62 666,39 1.397,10 22.633,46
0809 30 90 308,30 62,23 38,33 351,12 21.386,06 3.475,65
842,63 61,20
2.180 Nektaryny 143,55 82,27 4.259,70 1.071,33 2.246,07 36.387,05
ex 0809 30 10 495,65 100,04 61,63 564,48 34.381,66 5.587,68
1.354,67 98,39
2.190 Śliwki 81,11 46,48 2.406,78 605,31 1.269,06 20.559,10
0809 40 05 280,05 56,52 34,82 318,94 19.426,03 3.157,11
765,40 55,59
2.200 Truskawki i poziomki 281,43 161,29 8.351,15 2.100,34 4.403,42 71.336,88
0810 10 00 971,72 196,13 120,82 1.106,67 67.405,30 10.954,66
2.655,83 192,89
2.205 Maliny 304,95 174,77 9.049,09 2.275,87 4.771,43 77.298,73
0810 20 10 1.052,93 212,52 130,92 1.199,15 73.038,57 11.870,18
2.877,78 209,01
2.210 Owoce z gatunku Vaccinium 1.455,44 834,11 43.188,73 10.862,09 22.772,69 368.924,93
myrtillus 5.025,34 1.014,30 624,82 5.723,23 348.592,43 56.653,00
0810 40 30 13.734,84 997,56
2.220 Owoce kiwi (Actinidia 148,22 84,94 4.398,17 1.106,15 2.319,08 37.569,87
chinensis Planch.) 511,76 103,29 63,63 582,83 35.499,29 5.769,32
0810 50 00 1.398,70 101,59
2.230 Granaty 108,39 62,12 3.216,36 808,93 1.695,93 27.474,70
ex 0810 90 95 374,25 75,54 46,53 426,22 25.960,49 4.219,08
1.022,87 74,29
2.240 Khakis (w tym owoce sharon) 257,38 147,50 7.637,36 1.920,82 4.027,05 65.239,57
ex 0810 90 95 888,67 179,37 110,49 1.012,08 61.644,03 10.018,35
2.428,83 176,41
2.250 - Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - -

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.274.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1707/2005 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 18/10/2005
Data ogłoszenia: 20/10/2005
Data wejścia w życie: 21/10/2005