KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2) ustala najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Najwyższe dopuszczalne poziomy zostały ustanowione w odniesieniu do innych patulin.
(2) Najwyższy dopuszczalny poziom 10,0 μg/kg został ustanowiony w odniesieniu do soku jabłkowego i produktów z jabłek o stałej konsystencji włącznie z kompotem jabłkowym i przecierem jabłkowym przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci oraz innej żywności dla dzieci, pod warunkiem że metoda analizy zostałaby zatwierdzona w wyniku przeprowadzenia próby pierścieniowej w ramach międzynarodowej współpracy przed dniem 1 listopada 2003 r. w celu udowodnienia, że można w sposób wiarygodny określić poziom patuliny na 10 μg/kg. W przypadku braku dowodów do dnia 1 listopada 2003 r., że poziom ten można ustalić na 10 μg/kg w sposób wiarygodny, miałby być stosowany poziom 25 μg/kg.
(3) Próba pierścieniowa została zorganizowana w celu uzyskania dowodu, że można w sposób wiarygodny określić poziom na 10 μg/kg. Sprawozdanie wskazujące, że metoda może w sposób wiarygodny określić poziomy patuliny w niemętnym soku jabłkowym i w przecierze jabłkowym na 10 μg/kg i niższym zostało przekazane dnia 27 października 2003 r.
(4) Właściwe jest przyjęcie przejściowych uzgodnień dotyczących produktów wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu przed terminem stosowania.
(5) Dlatego też rozporządzenie (WE) nr 466/2001 należy odpowiednio zmienić.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 11 marca 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.
(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1425/2003 (Dz.U. L 203 z 12.8.2003, str. 1).