Dyrektywa 2004/47/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii))

DYREKTYWA KOMISJI 2004/47/WE
z dnia 16 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii))
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(2) określiła kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3).

(2) Jest konieczne w świetle postępu technicznego, by zmienić kryteria czystości określone w dyrektywie 95/45/WE dla mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii)).

(3) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(4) Dyrektywa 95/45/WE powinna zostać zatem odpowiednio zmieniona.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 95/45/WE wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Najpóźniej do dnia 1 kwietnia 2005 r. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji tekst podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Produkty skierowane na rynek lub etykietowane przed dniem 1 kwietnia 2005 r., a które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/50/WE (Dz.U. L 190 z 12.7.2001, str. 14).

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK 

W Załączniku tekst dotyczący mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii)) otrzymuje brzmienie:

"E 160 a i) MIESZANE KAROTENY

1. Karoteny roślinne

Synonimy CI Oranż do żywności 5
Definicje Mieszaninę karotenów otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikową naturalnych szczepów jadalnego materiału roślinnego, marchwi, olejów roślinnych, trawy, alfalfa (lucerna siewna) oraz pokrzywy.
Na główne zabarwienie składają się karotenoidy, z których beta-karoten stanowi większą część. Mogą być obecne alfa, gamma-karoten i inne pigmenty. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym.
Do celów ekstrakcji można używać jedynie następujących rozpuszczalników: aceton, metyloetyloketon, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan(*), dichlorometan i ditlenek węgla.
Klasa Karotenoidy
Nr barwnika (CI) 75130
EINECS 230-636-6
Wzór chemiczny Beta-karoten C40H56
Masa cząsteczkowa Beta-karoten 536,88
Oznaczenie Zawartość karotenów (liczone jako beta -karoten) jest nie mniejsza niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie dla długości fal: 440 - 457 nm i 470 nm - 486 nm
Czystość
Pozostałości Aceton )
rozpuszczalnika Metyloetyloketon ) Nie więcej niż 50

} mg/kg,

Metanol ) pojedynczo lub w
Propan-2-ol ) połączeniu
Heksan, )
etanol )
Dichlorometan Nie więcej niż 10 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg

2. Karoteny glonów

Synonimy CI Oranż do żywności 5
Definicje Mieszane karoteny mogą być także wytwarzane z naturalnych szczepów glonów Dunaliella salina, rozwijających się w dużych słonych jeziorach położonych w Whyalla, południowa Australia. Beta-karoten jest ekstrahowany za pomocą olejku eterycznego. Preparatem jest zawiesina o stężeniu 20-30 % w oleju jadalnym. Stosunek izomerów trans-cis jest w zakresie 50/50 do 71/29.

Na główne zabarwienie składają się karotenoidy, z których beta-karoten stanowi większą część. Mogą być obecne alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i beta-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym.

Klasa Karotenoidy
Nr barwnika (CI) 75130
Wzór chemiczny Beta-karoten C40H56
Masa cząsteczkowa Beta-karoten 536,88
Oznaczenie Zawartość karotenów (liczone jako beta -karoten) jest nie mniejsza niż 20 %.
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy długości fali 440 nm do 457 nm i 474 nm do 486 nm
Czystość
Naturalne

tokoferole w oleju

jadalnym

Nie więcej niż 0,3 %
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg

E 160 a ii) BETA-KAROTEN

1. Beta-karoten

Synonimy CI Oranż do żywności 5
Definicje Niniejsze specyfikacje dotyczą głównie wszystkich trans izomerów beta-karotenu łącznie z małymi ilościami pozostałych karotenoidów. Rozcieńczone i stabilizowane preparaty mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans.
Klasa Karotenoidy
Nr barwnika (CI) 40800
EINECS 230-636-6
Nazwy chemiczne Beta-karoten; beta,beta-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Oznaczenie Nie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Opis Czerwone do fioletowo-czerwonych kryształy lub proszek krystaliczny
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy długości fali 453 do 456 nm
Czystość
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Podrzędne barwniki Karotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % całkowitej ilości barwników
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg

2. Beta-karoten z Blakeslea trispora

Synonimy CI Oranż do żywności 5
Definicje Otrzymywany w procesie fermentacji z użyciem mieszanej kultury dwupłciowych skojarzonych typów (+) i (-) z naturalnych szczepów grzybów Blakeslea trispora. Beta-karoten jest ekstrahowany z biomasy za pomocą octanu etylu, lub octanu izobutylu, następnie alkoholem izopropylowym i krystalizowany. Skrystalizowany produkt zawiera głównie trans beta-karoten. Z powodu procesu naturalnego, około 3 % produktu składa się z mieszanych karotenoidów, co jest specyficzne dla produktu.
Klasa Karotenoidy
Nr barwnika (CI) 40800
EINECS 230-636-6
Nazwy chemiczne Beta-karoten, beta,beta-karoten
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,88
Oznaczenie Nie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako beta-karoten)
E1%1cm 2.500 przy długości fali około 440 nm do 457 nm w cykloheksanie
Opis Czerwone, brązowo-czerwone lub purpurowo-fioletowe kryształy lub proszek krystaliczny (barwa zmienia się w zależności od użytego rozpuszczalnika i warunków krystalizacji)
Identyfikacja
A. Spektrometria Maksimum w cykloheksanie przy długości fali 453 nm do 456 nm
Czystość
Pozostałości Octan etylu ) nie więcej niż 0,8 % pojedynczo lub
rozpuszczalnika Etanol }w połączeniu
izobutylu: nie więcej niż 1,0 %
Alkohol izopropylowy: nie więcej niż 0,1 %
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
Barwniki podrzędne Karotenoidy inne niż beta-karoten: nie więcej niż 3,0 % całkowitej ilości barwnika
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Mykotoksyny
Aflatoksyna B1 Nieobecne
Trichothecene (T2) Nieobecne
Ochratoksyna Nieobecne
Zearalenon Nieobecne
Microbiologia:
Pleś Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
Salmonella Nieobecne w 25 g
Escherichia coli Nieobecne w 5 g"

______

(*) Benzen nie więcej niż 0,05 % obj.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.113.24

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2004/47/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WE w odniesieniu do mieszanych karotenów (E 160 a i)) i beta-karotenu (E 160 a ii))
Data aktu: 16/04/2004
Data ogłoszenia: 20/04/2004
Data wejścia w życie: 10/05/2004