uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 5 ust. 2,
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Wprowadzanie do obrotu salatrimu jako nowatorskiego składnika żywności stosowanego w wyrobach piekarskich i cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej zostało dopuszczone decyzją Komisji 2003/867(2), na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003(4).
(2) Komitet Naukowy ds. Żywności w swojej opinii w sprawie oceny bezpieczeństwa salatrimów stosowanych jako alternatywa dla tłuszczów o obniżonej kaloryczności jako nowatorski składnik żywności, wyrażonej dnia 13 grudnia 2001 r., odnotował, że wartość energetyczna dostarczana przez salatrimy wynosi 5-6 kcal/gram.
(3) Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, wartość energetyczna dostarczana przez salatrimy, uznawane za tłuszcze, powinna być obliczana przy użyciu współczynnika przeliczeniowego dla tłuszczów, przewidzianego w art. 5 ust. 1 dyrektywy 90/496/EWG, tj. 9 kcal/gram. Użycie tego współczynnika przeliczeniowego w odniesieniu do podawanej wartości energetycznej produktu błędnie wskazywałoby jego obniżoną wartość energetyczną uzyskaną przez użycie salatrimów w jego produkcji i doprowadziłoby do tego, że konsumenci nie uzyskiwaliby pełnej informacji. Dlatego niezbędne jest przyjęcie właściwego współczynnika przeliczeniowego dla salatrimów, który używany byłby do obliczania podawanej wartości energetycznej środków spożywczych.
(4) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
| W imieniu Komisji | |
| David BYRNE | |
| Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 276 z 6.10.1990, str. 40.
(2) Dz.U. L 326 z 13.12.2003, str. 32.
(3) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1.
(4) Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2003.333.51 |
| Rodzaj: | Dyrektywa |
| Tytuł: | Dyrektywa 2003/120/WE zmieniająca dyrektywę 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych |
| Data aktu: | 05/12/2003 |
| Data ogłoszenia: | 20/12/2003 |
| Data wejścia w życie: | 09/01/2004, 01/05/2004 |