WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją nr 100/2002 Wspólnego Komitetu EOG z dnia 12 lipca 2002 r.(1).
(2) Dyrektywę Komisji 2002/5/WE z dnia 30 stycznia 2002 r. zmieniającą załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(2) należy włączyć do Porozumienia.
(3) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 221/2002 z dnia 6 lutego 2002 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(3) należy włączyć do Porozumienia.
(4) Decyzję Komisji 2002/113/WE z dnia 23 stycznia 2002 r. zmieniającą decyzję Komisji 1999/217/WE w odniesieniu do rejestru substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych(4) należy włączyć do Porozumienia.
(5) Decyzję Komisji 2002/23/WE z dnia 26 lutego 2002 r. zmieniającą załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5) należy włączyć do Porozumienia,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 listopada 2002 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
Kjartan JÓHANNSSON |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 298 z 31.10.2002, str. 13.
(2) Dz.U. L 34 z 5.2.2002, str. 7.
(3) Dz.U. L 37 z 7.2.2002, str. 4.
(4) Dz.U. L 49 z 20.2.2002, str. 1.
(5) Dz.U. L 64 z 7.3.2002, str. 13.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.