Rozporządzenie 2179/2002 w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2179/2002
z dnia 6 grudnia 2002 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Działania interwencyjne na rynku wieprzowiny podejmuje się, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych kształtuje się na poziomie niższym niż 103 % ceny podstawowej oraz prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu, a uwzględniając tendencje sezonowe i cykliczne, powyższa sytuacja może utrzymywać się nadal.

(3) Należy podjąć działania interwencyjne. Mogą one zostać ograniczone do przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4).

(4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(5) Komisja może podjąć decyzję o skróceniu lub przedłużeniu okresu składowania. W przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję, należy ustalić również kwoty pomocy za poszczególne okresy składowania oraz kwoty, które mogą zostać dodane lub odjęte.

(5) Należy ustalić kwoty minimalne w celu ułatwienia pracy w zakresie działań administracyjnych i kontrolnych dotyczących zawierania umów.

(6) Zabezpieczenie powinno zostać ustalone na takim poziomie, aby zapewnić wypełnianie przez firmy magazynujące ich zobowiązań umownych.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Od dnia 9 grudnia 2002 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Wykaz produktów, które kwalifikują się do otrzymania pomocy, oraz odpowiednie kwoty podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2.
W przypadku gdy Komisja rozszerzy lub skróci okres składowania, kwota pomocy jest odpowiednio dostosowywana. Dodatki i obniżki za miesiąc i za dzień podane są w kolumnach 6 i 7 załącznika.
Artykuł  2

Ustala się poniższe minimalne ilości przypadające na umowę:

a) 10 ton na produkty z kością;

b) 15 ton dla pozostałych produktów.

Artykuł  3

Ustala się zabezpieczenie na poziomie 20 % kwoty pomocy określonej w załączniku.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.

(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK 

(EUR/tona)
Kod CN Produkty, na które udzielana jest pomoc Kwota pomocy na okres składowania Dodatek lub obniżka
3 miesiące 4 miesiące 5 miesięcy Za miesiąc Za dzień
1 2 3 4 5 6 7
ex 0203 Wieprzowina świeża lub chłodzona
ex 0203 11 10 Półtusze bez kończyny przedniej, ogon, nerki, cienki mięsień przepony i rdzeń kręgowy(1) 278 315 352 37 1,24
ex 0203 12 11 Szynki 337 379 421 42 1,41
ex 0203 12 19 Łopatki 337 379 421 42 1,41
ex 0203 19 11 Przodki 337 379 421 42 1,41
ex 0203 19 13 Schaby, z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez kawałka polędwicy(2)(3) 337 379 421 42 1,41
ex 0203 19 15 Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki 164 197 230 33 1,09
ex 0203 19 55 Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki, bez skóry i żeberek 164 197 230 33 1,09
ex 0203 19 55 Zady, łopatki, przodki, szynki z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez polędwicy, z kością(2)(3) 337 379 421 42 1,41
ex 0203 19 55 Kawałki odpowiadające częściom typu "middles", z lub bez skóry i tłuszczu, z kością(4) 255 290 325 35 1,17
ex 0203 19 59 Kawałki odpowiadające częściom typu "middles", z lub bez skóry i tłuszczu, z kością(2) 255 290 325 35 1,17
(1) Taka sama prezentacja produktów jak dla produktów objętych kodem CN 0210

19 20.

(2) Pomoc może być udzielana dla półtusz przedstawianych jako tusze typu

Wiltshire, tj. bez łba, policzka, żuchwy, stóp, ogona, zaczerwienionego

tłuszczu, nerek, polędwicy, kości łopatkowej, mostka, kręgosłupa, kości

miednicy i przepony.

(3) Szynki i karkówka mogą być ze skórą lub bez, ale przylegająca warstwa

nie może przekroczyć głębokości 25 mm.

(4) Ilości zakontraktowane mogą obejmować wszystkie kombinacje produktów, o

których jest mowa powyżej.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.331.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2179/2002 w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny
Data aktu: 06/12/2002
Data ogłoszenia: 07/12/2002
Data wejścia w życie: 07/12/2002