uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 2 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), zawiera Nomenklaturę Scaloną obecnie obowiązującą.
(2) Niektóre z kodów i wyszczególnień w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 195/96(6), nie odpowiadają już kodom i wyszczególnieniom z Nomenklatury Scalonej. Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 powinien w związku z tym zostać zmieniony. Dla większej czytelności Załącznik do tego rozporządzenia powinien zostać zastąpiony nowym, zaktualizowanym Załącznikiem.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią wszystkich zainteresowanych komitetów zarządzających,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2002 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.
(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.
(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 149 z 7.6.2002, str. 20.
(5) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.
(6) Dz.U. L 26 z 2.2.1996, str. 13.
€ZAŁĄCZNIK[]
"ZAŁĄCZNIK
Kod CN | Wyszczególnienie |
ex 0101 | Konie żywe, osły, muły i osłomuły: |
0101 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0101 10 10 | - - Konie(a) |
0101 10 90 | - - Pozostałe |
0101 90 | - Pozostałe: |
- - Konie: | |
0101 90 19 | - - - Inne niż rzeźne |
0101 90 30 | - - Osły |
0101 90 90 | - - Muły i osłomuły |
ex 0102 | Bydło żywe: |
ex 0102 90 | - Inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0102 90 90 | - - Inne niż gatunki domowe |
ex 0103 | Trzoda chlewna żywa: |
0103 10 00 | - Zwierzęta hodowlane(b) czystej krwi |
- Pozostałe: | |
ex 0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: |
0103 91 90 | - - - Inne niż gatunki domowe |
ex 0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej |
0103 92 90 | - - - Inne niż gatunki domowe |
0106 00 | Pozostałe zwierzęta żywe |
ex 0203 | Mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Świeże lub chłodzone: | |
ex 0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0203 12 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 19 | - - Pozostałe: |
0203 19 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
- - Mrożone | |
ex 0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0203 22 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 29 | - - Pozostałe: |
0203 29 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0205 00 | Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone: |
0205 00 90 | - Z osłów, mułów lub osłomułów |
ex 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone: |
ex 0206 10 | - Wołowe, świeże lub chłodzone |
0206 10 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
- Wołowe, mrożone: | |
ex 0206 22 00 | - - Wątroby: |
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
ex 0206 29 | - - Pozostałe: |
0206 29 10 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
ex 0206 30 | - Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
- - Ze świń domowych: | |
ex 0206 30 20 | - - - Wątroby: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
ex 0206 30 30 | - - - Pozostałe: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 30 80 | - - Pozostałe |
- Wieprzowe, mrożone: | |
ex 0206 41 | - - Wątroby: |
ex 0206 41 20 | - - - Ze świń domowych: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 41 80 | - - - Pozostałe |
ex 0206 49 | - - Pozostałe: |
ex 0206 49 20 | - - - Ze świń domowych: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 49 80 | - - - Pozostałe |
ex 0206 80 | - Inne, świeże lub chłodzone: |
0206 80 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c) |
- - Pozostałe: | |
0206 80 91 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
ex 0206 90 | - Inne, mrożone: |
0206 90 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
- - Pozostałe: | |
0206 90 91 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
- Mięso wieprzowe: | |
ex 0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0210 11 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: |
0210 12 90 | - - - Inny niż ze świń domowych |
ex 0210 19 | - - Pozostałe: |
0210 19 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | |
0210 91 00 | - - Z naczelnych |
0210 92 00 | - - Z wielorybów, delfinów i morświnów (ssaki z rzędu waleni); z manatów i krów morskich (ssaki z rzędu syren) |
0210 93 00 | - - Z gadów (włączając węże i żółwie) |
ex 0210 99 | - - Pozostałe: |
- - - Mięso: | |
0210 99 31 | - - - - Z reniferów |
0210 99 39 | - - - - Pozostałe |
- - - Podroby: | |
- - - - Inne niż ze świń domowych, bydła, owiec i kóz | |
0210 99 80 | - - - - - Inne niż wątroby drobiowe |
ex 0407 00 | Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane: |
0407 00 90 | - Inne niż drobiu gospodarskiego |
ex 0408 | Jaja ptasie, bez skorupek, żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
- Żółtka jaj: | |
ex 0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
ex 0408 19 | - - Pozostałe: |
0408 19 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
- Pozostałe: | |
ex 0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
ex 0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
ex 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: |
0511 10 00 | - Nasienie bydlęce |
- Pozostałe: | |
0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
ex 0511 99 | - - Pozostałe: |
0511 99 90 | - - - Inne niż ścięgna, ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek |
ex 0709 | Inne warzywa, świeże lub chłodzone: |
ex 0709 60 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
- - Pozostałe: | |
0709 60 91 | - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum(c) |
0709 60 95 | - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych(c) |
0709 60 99 | - - - Pozostałe |
ex 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), mrożone: |
ex 0710 80 | - Pozostałe warzywa: |
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | |
0710 80 59 | - - - Inne niż słodka papryka |
ex 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do spożycia przez ludzi: |
ex 0711 90 | - Inne warzywa; mieszanki warzyw: |
- - Warzywa: | |
0711 90 10 | - - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki |
0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone: |
ex 0713 10 | - Groch (Pisum sativum): |
0713 10 90 | - - Inny niż siewny |
ex 0713 20 00 | - Cieciorka (ciecierzyca): |
- - Inna niż siewna | |
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.): | |
ex 0713 31 00 | - - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek: |
- - Inna niż siewna | |
ex 0713 32 00 | - - Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis): |
- - - Inna niż siewna | |
ex 0713 33 | - - Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris): |
0713 33 90 | - - - Inna niż siewna |
ex 0713 39 00 | - - Pozostałe: |
- - - Inna niż siewne | |
ex 0713 40 00 | - Soczewica: |
- - - Inna niż siewna | |
ex 0713 50 00 | - Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina i Vicia faba var. minor): |
- - Inny niż siewny | |
ex 0713 90 | - Pozostałe: |
0713 90 90 | - - Inne niż siewne |
0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
ex 0802 90 | - Pozostałe: |
ex 0802 90 20 | - - Areca (lub betel), i cola |
ex 0804 | Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone: |
0804 10 00 | - Daktyle |
0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
ex 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki ujętej w podpozycji 0904 20 10 |
0905 00 00 | Wanilia |
0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
0907 00 00 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
ex 1106 | Mąka i mączka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub z produktów objętych działem 8: |
1106 10 00 | - Z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713 |
ex 1106 30 | - Z produktów objętych działem 8: |
1106 30 90 | - - Pozostałe |
ex 1108 | Skrobie; inulina: |
1108 20 00 | - Inulina |
1211 | Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone lub nawet proszkowane |
ex 1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
ex 1212 20 00 | - Wodorosty morskie i inne algi używane głównie w farmacji lub do spożycia przez ludzi |
1212 30 00 | - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włączając nektarynki) lub śliwek |
- Pozostałe: | |
ex 1212 99 | - - Inne niż burak cukrowy i trzcina cukrowa: |
ex 1212 99 80 | - - - Pozostałe, wyłączając korzeń cykorii |
1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
ex 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane: |
ex 1214 90 | - Pozostałe: |
1214 90 10 | - - Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne |
- - Pozostałe: | |
ex 1214 90 91 i | |
ex 1214 90 99 | |
- - - W formie granulek i pozostałe, wyłączając: | |
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę i podobne produkty pastewne sztucznie suszone w wysokiej temperaturze, z wyjątkiem siana i kapusty pastewnej oraz produktów zawierających siano | |
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin i wykę inaczej suszone i mielone | |
ex 1502 00 | Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503: |
ex 1502 00 10 | - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, wyłączając tłuszcze otrzymywane z kości i odpadów (c) |
1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej: |
ex 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
- Ze świń: | |
ex 1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 49 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
1602 49 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 90 | - Pozostałe, łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
- - Inne niż przetwory z krwi dowolnych zwierząt: | |
1602 90 31 | - - - Z dziczyzny lub z królików |
1602 90 41 | - - - Z reniferów |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Inne niż zawierające mięso lub podroby ze świń domowych: | |
- - - - - Inne niż zawierające wołowinę lub podroby: | |
1602 90 98 | - - - - - - Inne niż z mięsa baraniego lub z koziego |
1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
1801 00 00 | Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
1802 00 00 | Kakaowe, łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao |
ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
ex 2001 90 | - Pozostałe: |
2001 90 20 | - - Owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka lub pieprz angielski |
ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
ex 2005 90 | - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
2005 90 10 | - - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski |
ex 2206 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy, miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej: |
2206 00 31 do | |
2206 00 89 | |
- Inne niż wzbudzone | |
ex 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów; skwarki |
ex 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych, również granulowane: |
2302 50 00 | - Z roślin strączkowych |
ex 2307 00 | Osad winny z drożdży; kamień winny: |
2307 00 90 | - Kamień winny |
ex 2308 00 | Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2308 00 90 | - - Inne niż wytłoki winogron, żołędzie i kasztany, wytłoczyny z jabłek lub owoców innych niż winogrona |
ex 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt: |
ex 2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej: |
2309 10 90 | - - Inna niż zawierająca skrobię, glukozę lub syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne |
ex 2309 90 | - Pozostałe: |
2309 90 10 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
- - Pozostałe: | |
ex 2309 90 91 do | |
2309 90 97 | |
- - - Inne niż zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne, wyłączając | |
- Koncentraty białkowe otrzymywane z soku lucerny i z soku trawy | |
- Produkty w proszku otrzymywane wyłącznie z pozostałości stałych i soku powstających przy przygotowywaniu koncentratów określonych w tiret pierwszym | |
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 94/28/WE (Dz.U. L 178 z 12.7.1994, str. 66); decyzja Komisji 93/623/EWG (Dz.U. L 298 z 3.12.1993, str. 45)). (b) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 88/661/EWG (Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 36); dyrektywa Rady 94/28/WE; decyzja Komisji 96/510/WE (Dz.U. L 210 z 20.8.1996, str. 53)). (c) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz art. 291- 300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1) i następne zmiany). (d) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w sekcji IIF przepisów wstępnych Nomenklatury Scalonej (załącznik 1 do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87)." |
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2002.184.7 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 1272/2002 zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu |
Data aktu: | 12/07/2002 |
Data ogłoszenia: | 13/07/2002 |
Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 20/07/2002 |