KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 509/2002(2), w szczególności jego art. 26 ust. 3 i art. 31 ust. 14,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 174/1999(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 787/2002(4), ustanawia szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1587/96(6) w odniesieniu do pozwoleń na wywóz i refundacji wywozowych do mleka i produktów mlecznych. W celu zagwarantowania, że ustalenia dotyczące refundacji wywozowych są należycie wykonywane i w celu zmniejszenia ryzyka spekulacji i zakłóceń w funkcjonowaniu ustaleń dotyczących niektórych przetworów mlecznych, należy podwyższyć zabezpieczenie przewidziane w wyżej wspomnianym rozporządzeniu.
(2) Artykuł 15 rozporządzenia (WE) nr 174/1999 przewiduje, że refundacje wywozowe do serów mają być zróżnicowane odpowiednio do obszaru miejsca przeznaczenia. Z uwagi na różne kształtowanie się refundacji w zależności od różnych miejsc przeznaczenia, niektóre obszary mogą być zniesione. Dla ułatwienia, niektóre obszary miejsc przeznaczenia należy łączyć.
(3) W związku z tym, rozporządzenie (WE) nr 174/1999 należy odpowiednio zmienić.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 28 czerwca 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.
(2) Dz.U. L 79 z 22.3.2002, str. 15.
(3) Dz.U. L 20 z 27.1.1999, str. 8.
(4) Dz.U. L 127 z 14.5.2002, str. 6.
(5) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.
(6) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 21.