WSPÓLNY KOMITET EOG,uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, dostosowane Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej Porozumieniem, w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 64/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r.(1)
(2) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(2), zgodnie z Dz.U. L 265 z 30.9.1998, str. 35, należy włączyć do Porozumienia.
(3) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3), zgodnie z Dz.U. L 259 z 7.10.1994, str. 33 oraz Dz.U. L 252 z 4.10.1996, str. 23, należy włączyć do Porozumienia.
(4) Komitet Naukowy ds. Żywności ustanowił w marcu 2000 r. nową, zredukowaną dopuszczalną dzienną dawkę (ADI) E 952, która będzie brana pod uwagę przy kolejnej zmianie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.
(5) Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(4), sprostowane w Dz.U. L 248 z 14.10.1995, str. 60, należy włączyć do Porozumienia.
(6) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE uchyla, począwszy od dnia 25 marca 1995 r. dyrektywę Rady 64/54/EWG z dnia 5 listopada 1963 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących substancji konserwujących dopuszczonych do użytku w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(5), dyrektywę Rady 70/357/EWG z dnia 13 lipca 1970 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących przeciwutleniaczy dopuszczonych do użytku w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(6), dyrektywę Rady 74/329/EWG z dnia 18 czerwca 1974 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji żelujących do stosowania w środkach spożywczych(7) oraz dyrektywę Komisji 83/463/EWG z dnia 22 lipca 1983 r. wprowadzającą środki tymczasowe w odniesieniu do oznaczania niektórych składników na etykietach środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu(8), które włączone są do Porozumienia, a które w rezultacie należy wykreślić z Porozumienia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 października 2001 r.
|
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG |
|
E. BULL |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 238 z 6.9.2001, str. 8.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.
(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.
(4) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.
(5) Dz.U. 12 z 27.1.1964, str. 161/64.
(6) Dz.U. L 157 z 18.7.1970, str. 31.
(7) Dz.U. L 189 z 12.7.1974, str. 1.
(8) Dz.U. L 255 z 15.9.1983, str. 1.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.