KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2991/94 z dnia 5 grudnia 1994 r. określające normy dla tłuszczów do smarowania(1), w szczególności jego art. 8,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 222/98(3), w szczególności jego art. 4 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (WE) nr 577/97(4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2521/98(5), ustanawia szczególne zasady stosowania nazwy "masło" w odniesieniu do grupy produktów zawierających masło, cukier i alkohol; wiadomym jest, że niektóre spośród tych produktów korzystają z odstępstwa przewidzianego w art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2991/94 dotyczącego nazw tradycyjnie stosowanych; produkty te są zdefiniowane w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 577/97 jako produkty z minimalną zawartością tłuszczu 34 %;
zgodnie z informacjami dodatkowymi dostarczonymi przez Zjednoczone Królestwo wydaje się, że niektóre spośród produktów mających tradycyjny charakter cechuje zawartość tłuszczu rzędu 20 %; należy zatem odpowiednio dostosować załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 577/97;
odpowiednie Komitety Zarządzające nie wydały opinii w terminie wyznaczonym przez swoich przewodniczących,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 marca 1999 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2.
(2) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36.
(3) Dz.U. L 28 z 1.2.1998, str. 1.
(4) Dz.U. L 87 z 2.4.1997, str. 3.
(5) Dz.U. L 31 z 25.11.1998, str. 12.