Rozporządzenie 963/98 ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 963/98
z dnia 7 maja 1998 r.
ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2520/97(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

kalafiory i karczochy wymienione są w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96 jako produkty, dla których muszą zostać przyjęte normy; załącznik II/1 do rozporządzenia Rady nr 23 z dnia 4 kwietnia 1962 r. w sprawie stopniowego ustanawiania wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 888/97(4), ustanawia wspólne normy jakości kalafiorów; załącznik I/6 do rozporządzenia Komisji nr 58(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 888/97, ustanawiający wspólne normy jakości niektórych produktów wymienionych w załączniku I B do rozporządzenia nr 23, ustanawia normy dla karczochów; normy te nie odpowiadają już wymaganiom rynku;

należy opracować na nowo odpowiednie przepisy oraz uchylić rozporządzenie nr 23 oraz załącznik I/6 do rozporządzenia nr 58, uwzględniając, w celu zachowania przejrzystości w światowym obrocie, normy zalecane dla danych produktów przez Europejską Komisję Gospodarczą ONZ;

stosowanie norm powinno usunąć z rynku produkty o niskiej jakości, ukierunkować produkcję na zaspokajanie wymagań konsumenta oraz ułatwić handel oparty na uczciwej konkurencji, umożliwiając tym samym poprawę rentowności;

normy te mają zastosowanie na wszystkich etapach obrotu; transport na dalekie odległości, składowanie przez pewien okres oraz przeładunek mogą doprowadzić do pewnego pogorszenia stanu tych produktów w wyniku ich biologicznego rozwoju oraz podatności na psucie się; przy stosowaniu tych norm na etapach obrotu następujących po wysyłce należy uwzględniać takie pogorszenie stanu produktów; ponieważ produkty klasy "ekstra" należy sortować i pakować ze szczególną troską, należy dopuścić jedynie nieznaczną utratę świeżości oraz turgoru;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 2
Normy handlowe dla kalafiorów objętych kodem CN 0704 10 są normami ustanowionymi w Załączniku.
2.
Normy te stosuje się na wszystkich etapach obrotu, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach następujących po wysyłce produkty te mogą, w porównaniu z normami, wykazywać:

– nieznaczną utratę świeżości i turgoru,

– nieznaczne pogorszenie stanu w przypadku produktów z klas innych niż "ekstra", z powodu ich biologicznego rozwoju i podatności na psucie się.

Artykuł  2

Rozporządzenie nr 23 niniejszym traci moc, a załącznik I/6 do rozporządzenia nr 58 skreśla się.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu 1 lipca 1998 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 maja 1998 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 346 z 17.12.1997, str. 41.

(3) Dz.U. 30 z 20.4.1962, str. 965/62.

(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.

(5) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1606/62.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK 3

NORMA DLA KALAFIORÓW

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do kalafiorów o odmianach (uprawnych) Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis, dostarczanych konsumentowi w stanie świeżym, z wyłączeniem kalafiorów przeznaczonych do celów przetwórstwa przemysłowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymagań jakości kalafiorów po ich przygotowaniu i opakowaniu.

A. Wymagania minimalne

Dla wszystkich klas, z zastrzeżeniem przepisów szczególnych dla każdej klasy i dopuszczalnych tolerancji, główki kalafiorów muszą być:

– nienaruszone,

– zdrowe; wyklucza się produkt zaczynający gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadaje się do spożycia,

– czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

– o świeżym wyglądzie,

– praktycznie wolne od szkodników,

– praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,

– wolne od nieprawidłowego zawilgocenia zewnętrznego,

– wolne od jakiegokolwiek obcego zapachu i/lub smaku.

Rozwój i stan kalafiorów muszą być takie, aby umożliwiały one:

– transport i przeładunek, oraz

– dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie zadowalającym.

B. Klasyfikacja

Kalafiory klasyfikuje się w jednej z trzech klas określonych poniżej:

i) Klasa "ekstra"

Kalafiory tej klasy muszą być najwyższej jakości. Muszą charakteryzować się kształtem, stopniem rozwoju oraz zabarwieniem charakterystycznym dla odmiany.

Główki muszą:

– być dobrze uformowane, twarde, spoiste,

– mieć bardzo gęstą strukturę,

– być jednolicie białe lub jasnokremowe(1),

– być wolne od uszkodzeń, z wyjątkiem bardzo drobnych uszkodzeń powierzchniowych, pod warunkiem, że nie ma to wpływu na ich ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu.

Ponadto, w przypadku gdy kalafiory wystawione są na sprzedaż "z liśćmi" lub "przycięte", liście muszą mieć świeży wygląd.

ii) Klasa I

Kalafiory tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla odmiany.

Główki muszą:

– być twarde,

– mieć gęstą strukturę,

– być białe lub barwy kości słoniowej, albo kremowe(1),

– być wolne od uszkodzeń, takich jak skazy, wystające liście na główce, ślady mrozu, obicia.

Główki mogą mieć następujące nieznaczne wady, pod warunkiem, że nie mają one wpływu na ich ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu:

– nieznaczne wady kształtu lub rozwoju,

– nieznaczne wady zabarwienia,

– bardzo nieznaczne zdrewnienie.

Ponadto, w przypadku gdy kalafiory wystawiane są na sprzedaż "z liśćmi" lub "przycięte", liście muszą mieć świeży wygląd.

iii) Klasa II

Do tej klasy należą kalafiory, które nie odpowiadają wymaganiom wyższych klas, ale które spełniają określone powyżej minimalne wymagania.

Główki mogą:

– być nieznacznie zniekształcone,

– mieć nieznacznie luźną strukturę,

– mieć barwę żółtawą(1).

Mogą mieć:

– nieznaczne ślady spalenia słońcem,

– nie więcej niż pięć bladozielonych liści,

– nieznaczne zdrewnienia (ale nie mogą być mokre lub tłuste w dotyku).

Mogą również mieć dwie z następujących wad, o ile główki zachowują swoje cechy charakterystyczne w odniesieniu do jakości, zachowania jakości oraz prezentacji:

– nieznaczne ślady uszkodzeń przez szkodniki lub chorobę,

– nieznaczne powierzchniowe uszkodzenia spowodowane przez mróz,

– nieznaczne obicie.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość określona jest maksymalną średnicą przekroju poprzecznego. Średnica minimalna ustalona jest na 11 cm; różnica wielkości między najmniejszą a największą główką w każdym opakowaniu nie może przekraczać 4 cm.

Wymagań dotyczących wielkości nie stosuje się do produktów miniaturowych(2).

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancja w odniesieniu do jakości i wielkości jest dopuszczalna dla produktu niespełniającego wymogów klasy oznakowanej na każdym opakowaniu.

A. Tolerancje dotyczące jakości

i) Klasa "ekstra"

Pięć procent liczby kalafiorów niespełniających wymogów tej klasy, ale spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.

ii) Klasa I

Dziesięć procent liczby kalafiorów niespełniających wymogów tej klasy, ale spełniających wymogi klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji tej klasy.

iii) Klasa II

Dziesięć procent liczby kalafiorów niespełniających wymogów tej klasy ani wymogów minimalnych, z wyjątkiem produktu zaczynającego gnić, z obiciami lub innym uszkodzeniem powodującym, że nie nadaje się on do spożycia.

B. Tolerancje dotyczące wielkości

Dla wszystkich klas: 10 % liczby kalafiorów niespełniających wymogów dotyczących skali wielkości oraz wielkości wykazywanej, ale odpowiadających wielkości z klasy bezpośrednio niższej i/lub wielkości wykazanej na opakowaniu, przy minimalnej średnicy główek w najniższej klasie wielkości wynoszącej 10 cm.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednorodność

Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna. Opakowanie musi zawierać kalafiory tego samego pochodzenia, rodzaju handlowego, jakości i wielkości. Ponadto każde opakowanie kalafiorów klasy "ekstra" musi zawierać kalafiory dobrane pod względem barwy.

Miniaturowe kalafiory muszą w uzasadniony sposób być jednorodne pod względem wielkości. Mogą być zmieszane z innymi miniaturowymi produktami o odmiennym rodzaju i pochodzeniu.

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

Bez naruszania dotychczasowych przepisów w tym zakresie produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane, w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży o wadze netto równej trzem kilogramom lub mniejszej, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(3).

B. Opakowanie

Kalafiory muszą być pakowane w taki sposób, aby produkt był odpowiednio chroniony.

Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, w szczególności papieru lub pieczęci ze specyfikacją handlową, jest dozwolone pod warunkiem, że nadruk lub etykieta zostały wykonane nietoksycznym tuszem lub klejem.

Opakowania muszą być wolne od jakichkolwiek ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

C. Prezentacja

Kalafiory mogą być prezentowane:

i) z liśćmi: kalafiory pokryte zdrowymi, zielonymi liśćmi o liczbie i długości wystarczającej na całkowite zakrycie i ochronę główki. Łodyga musi być odcięta nieco poniżej chroniących główkę liści;

ii) bez liści: kalafiory z usuniętymi wszystkimi liśćmi oraz niejadalną częścią łodygi. Można zachować najwyżej pięć małych i delikatnych, bladozielonych liści, nieprzyciętych, blisko główki;

iii) przycięte: kalafiory z wystarczającą liczbą pozostawionych liści chroniących główkę. Liście te muszą być zdrowe i zielone oraz przycięte nie dalej niż 3 cm od szczytu główki. Łodyga musi być odcięta nieco poniżej chroniących główkę liści.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu muszą znaleźć się następujące informacje, zgrupowane po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– "kalafiory", jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz,

– nazwa rodzaju handlowego lub odmiany kalafiora o innym wybarwieniu, wymienionego w przypisie(1) część B tytułu II.

C. Pochodzenie produktu

– kraj pochodzenia i, nieobowiązkowo, region, gdzie były uprawiane, albo krajowa, regionalna lub lokalna nazwa miejsca.

D. Specyfikacje handlowe

– klasa,

– wielkość podana jako średnica minimalna i maksymalna lub liczba jednostek,

– "kalafiory mini", "kalafiorki" lub inny stosowny termin na produkt miniaturowy, jeżeli to właściwe. Jeżeli kilka rodzajów produktów miniaturowych jest wymieszane w tym samym opakowaniu, to muszą być wymienione wszystkie produkty i ich odpowiednie pochodzenie.

E. Znak kontroli urzędowej (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety

______

(1) Jednakże, zezwala się na sprzedaż kalafiorów o innym wybarwieniu, pod warunkiem że ich cechy odpowiadają wybranej klasie, a ich wybarwienie jest charakterystyczne dla danej odmiany.

(2) Produkt miniaturowy oznacza rodzaj lub odmianę oberżyny, uzyskaną w hodowli roślin i/lub za pomocą specjalnych technik upraw, wyłączając oberżyny odmian nieminiaturowych, nie w pełni rozwinięte lub które nie osiągnęły odpowiednich wielkości. Muszą być spełnione wszystkie inne wymagania norm.

(3) Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 65.

1 Tytuł zmieniony przez art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającego normę handlową dla karczochów oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98 (Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.
2 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 2 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającego normę handlową dla karczochów oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98 (Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.
3 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2551/1999 z dnia 2 grudnia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.308.26) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2000 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 1135/2001 z dnia 8 czerwca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.154.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.

- według numeracji ustalonej przez art. 3 pkt 4 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającegonormę handlową dla karczochów orazzmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98(Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.

- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1998.135.18

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 963/98 ustanawiające normy handlowe dla kalafiorów i karczochów
Data aktu: 07/05/1998
Data ogłoszenia: 08/05/1998
Data wejścia w życie: 01/07/1998, 01/05/2004