KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2520/97(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
kalafiory i karczochy wymienione są w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96 jako produkty, dla których muszą zostać przyjęte normy; załącznik II/1 do rozporządzenia Rady nr 23 z dnia 4 kwietnia 1962 r. w sprawie stopniowego ustanawiania wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 888/97(4), ustanawia wspólne normy jakości kalafiorów; załącznik I/6 do rozporządzenia Komisji nr 58(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 888/97, ustanawiający wspólne normy jakości niektórych produktów wymienionych w załączniku I B do rozporządzenia nr 23, ustanawia normy dla karczochów; normy te nie odpowiadają już wymaganiom rynku;
należy opracować na nowo odpowiednie przepisy oraz uchylić rozporządzenie nr 23 oraz załącznik I/6 do rozporządzenia nr 58, uwzględniając, w celu zachowania przejrzystości w światowym obrocie, normy zalecane dla danych produktów przez Europejską Komisję Gospodarczą ONZ;
stosowanie norm powinno usunąć z rynku produkty o niskiej jakości, ukierunkować produkcję na zaspokajanie wymagań konsumenta oraz ułatwić handel oparty na uczciwej konkurencji, umożliwiając tym samym poprawę rentowności;
normy te mają zastosowanie na wszystkich etapach obrotu; transport na dalekie odległości, składowanie przez pewien okres oraz przeładunek mogą doprowadzić do pewnego pogorszenia stanu tych produktów w wyniku ich biologicznego rozwoju oraz podatności na psucie się; przy stosowaniu tych norm na etapach obrotu następujących po wysyłce należy uwzględniać takie pogorszenie stanu produktów; ponieważ produkty klasy "ekstra" należy sortować i pakować ze szczególną troską, należy dopuścić jedynie nieznaczną utratę świeżości oraz turgoru;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 7 maja 1998 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 346 z 17.12.1997, str. 41.
(3) Dz.U. 30 z 20.4.1962, str. 965/62.
(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.
(5) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1606/62.
ZAŁĄCZNIKI
1 Tytuł zmieniony przez art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającego normę handlową dla karczochów oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98 (Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.
2 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 3 pkt 2 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającego normę handlową dla karczochów oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98 (Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.
3 Załącznik:-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2551/1999 z dnia 2 grudnia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.308.26) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2000 r.
- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 1135/2001 z dnia 8 czerwca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.154.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- według numeracji ustalonej przez art. 3 pkt 4 rozporządzenia nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającegonormę handlową dla karczochów orazzmieniającego rozporządzenie (WE) nr 963/98(Dz.U.UE.L.03.210.6) z dniem 9 września 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.