(92/2/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 4 stycznia 1992 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), zmienioną dyrektywą 91/497/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1,
uwzględniając dyrektywę Rady 77/96/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na włośnie (trichinella spiralis) przed przywozem z państw trzecich(3), zmienionego dyrektywą Komisji 89/321/EWG(4), w szczególności jej art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
procedura, która ma być stosowana w celu poprawiania lub uzupełniania wykazu zakładów zatwierdzonych w państwach trzecich do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty, została ustanowiona decyzją Komisji 90/13/EWG(5); wykaz zakładów w Szwajcarii, zatwierdzonych do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty, został wstępnie określony decyzją Rady 82/734/EWG(6), ostatnio zmienioną decyzją Komisji C(91) 1060 z dnia 30 maja 1991 r.(7);
rutynowa inspekcja na mocy art. 5 dyrektywy 72/462/EWG oraz art. 2 ust. 1 decyzji Komisji 86/474/EWG z dnia 11 września 1986 r. w sprawie wprowadzenia w życie kontroli na miejscu, które mają być przeprowadzone w odniesieniu do przywozu bydła i trzody chlewnej oraz świeżego mięsa z państw trzecich(8) wyjawiła, że poziom higieny w niektórych zakładach uległ poprawie od ostatniej inspekcji;
dlatego wykaz zakładów powinien zostać zmieniony,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 grudnia 1991 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 69.
(3) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 67.
(4) Dz.U. L 133 z 17.5.1989, str. 33.
(5) Dz.U. L 8 z 11.1.1990, str. 70.
(6) Dz.U. L 311 z 8.11.1982, str. 13.
(7) Dz.U. C 149 z 8.6.1991, str. 4.
(8) Dz.U. L 279 z 30.9.1986, str. 55.