STRONY NINIEJSZEJ UMOWY,
MAJĄC NA UWADZE, że drzewo oliwne:
- jest nie tylko rośliną niezbędną do utrzymania i konserwacji gleby, ale również umożliwia rozwój gruntów, na których nie mogą być prowadzone inne uprawy i która, nawet przy użyciu ekstensywnych warunków gospodarowania stanowiących poważną część obecnej produkcji, z łatwością przystosowuje się do ulepszonych technik kultywacyjnych,
- jest trwałym drzewem owocowym, które, przy zastosowaniu odpowiednich technik, pozwala na uzyskanie zysku z inwestycji,
PODKREŚLAJĄC, że ich uprawa stanowi o egzystencji i poziomie życia milionów rodzin, które są całkowicie zależne od działań skierowanych na wzrost konsumpcji tych produktów, zarówno w samych krajach producentach, jak i w krajach niebędących producentami, a jedynie konsumentami tego produktu,
BĘDĄC ŚWIADOME, że oliwa z oliwek i oliwki stołowe stanowią, w regionach, gdzie są produkowane, podstawowy produkt rolny,
MAJĄC NA UWADZE, że ważną cechą charakterystyczną oleju z oliwek są nieregularne zbiory oraz nieregularność, z jaką produkt ten wchodzi na rynek, co w konsekwencji powoduje okresowe zmiany wartości produkcji, niestabilność cen i przychodów z wywozu i w końcu poważne różnice w dochodach rolniczych,
MAJĄC NA UWADZE, że niniejsze okoliczności prowadzą do szczególnych trudności, które mogą poważnie szkodzić interesom producentów i konsumentów oraz spowalniać ogólną politykę ekspansji gospodarczej w krajach regionów uprawy oliwek,
PODKREŚLAJĄC w związku z tym wielkie znaczenie produkcji oliwek dla gospodarek wielu krajów, w szczególności krajów rozwijających się,
BĘDĄC ŚWIADOME, że działania, które należy podjąć ze względu na bardzo specyficzne cechy charakterystyczne produkcji oliwek oraz ich sprzedaży wykraczają poza sferę pojedynczych krajów, co sprawia, że należy podjąć kroki na szczeblu międzynarodowym,
UWZGLĘDNIAJĄC Międzynarodową umowę w sprawie oliwy z oliwek, 1956, zmienioną Protokołem z dnia 3 kwietnia 1958 r., Międzynarodową umowę w sprawie oliwy z oliwek, 1963, wielokrotnie zmienianą, oraz Międzynarodową umowę w sprawie oliwy z oliwek, 1979,
UWZGLĘDNIAJĄC, że umowa z 1979 r. wygasa 31 grudnia 1986 r.,
UWAŻAJĄC, że należy kontynuować i rozwijać działania rozpoczęte w ramach powyższych umów oraz że należy zawrzeć nową umowę,
STANOWIĄ, CO NASTĘPUJE:
CELE OGÓLNE
Cele ogólne
Cele Międzynarodowej umowy w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych, 1986 (dalej zwanej "umową"), które uwzględniają zapisy rezolucji 93 (IV), 124 (V) oraz 155 (VI) Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Handlu i Rozwoju są następujące:
a) popierać międzynarodową współpracę w dziedzinie zintegrowanego rozwoju światowego przemysłu produkcji oliwek;
b) podtrzymywać godziwe warunki pracy przy uprawie oraz w przemyśle przetwórczym oliwek lub w ramach innych działań towarzyszących, mających na celu podniesienie standardów życia ludności tam zatrudnionych;
c) wspierać koordynację produkcji, politykę industrializacji i marketingu oliwy z oliwek, wytłoczyn oliwnych oraz organizacji rynku tych produktów;
d) analizować i ułatwiać stosowanie niezbędnych działań w ramach innych produktów otrzymywanych z drzew oliwnych;
e) kontynuować i rozszerzać działania w ramach poprzednich międzynarodowych umów w sprawie oliwy z oliwek.
a) wspierać badania naukowe w celu wypracowania technik, które:
i) zmodernizują uprawę oliwek i przemysł oliwny poprzez planowanie działań naukowych i technicznych;
ii) poprawią jakość produktów z nich otrzymywanych;
iii) zredukują koszty produkcji otrzymywanych produktów, szczególnie oliwy z oliwek, w celu poprawy pozycji oliwy na rynku roślinnych olejów jadanych;
iv) poprawią oddziaływanie przemysłu produktów otrzymywanych z oliwek na środowisko, zgodnie z zaleceniami Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie Środowiska Człowieka, w celu likwidacji negatywnych skutków tego przemysłu;
b) popierać transfer technologii i szkolenia w sektorze produkcji oliwek.
a) ułatwiać analizy i działania skierowane na rozwój międzynarodowego handlu produktami z oliwek w celu zwiększenia przychodów, jakie kraje producenci, a szczególnie kraje rozwijające się, mają z wywozu oraz w celu umożliwienia i przyśpieszenia wzrostu gospodarczego i rozwoju społecznego, mając jednocześnie na względzie interesy konsumentów;
b) podjąć wszelkie możliwe działania zwiększające spożycie oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
c) limitować i przeciwdziałać wszelkim praktykom nierównego współzawodnictwa w międzynarodowym handlu oliwą z oliwek, oliwą z wytłoczyn oliwnych oraz oliwkami stołowymi, a także dostarczać produktów w pełni zgodnych z międzynarodowymi regulacjami i standardami przyjętymi w tej dziedzinie;
d) oprawiać dostęp do rynku, ciągłość dostaw, strukturę rynku, a także systemy dystrybucji, marketingu i transportu;
e) podjąć wszelkie działania prezentujące biologiczną wartość oliwy z oliwek i oliwek stołowych.
a) ułatwiać analizy i stosowanie działań dla zrównoważenia produkcji i konsumpcji;
b) ułatwiać analizy i stosowanie działań mających na celu harmonizację krajowej legislacji dotyczącej w szczególności marketingu oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
c) zmniejszać skutki spowodowane zmianami podaży produktów na rynku, głównie w celu:
i) zapobiegania nadmiernym fluktuacjom cen, które muszą pozostać na poziomie opłacalnym dla producenta i sprawiedliwym dla konsumenta;
ii) stworzenia warunków umożliwiających harmoniczny rozwój produkcji, konsumpcji i handlu międzynarodowego, mając na względzie współzależność między powyższymi czynnikami;
d) usprawniać sposoby informowania i wzajemnych konsultacji w celu, między innymi, poprawy przejrzystości rynku oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn oliwnych i oliwek stołowych.
Rozdział II
DEFINICJE
Artykuł 2
Definicje
Do celów niniejszej Umowy:
1) "Rada" oznacza Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek, o której mowa w art. 3 ust. 1;
2) "członek" oznacza Stronę niniejszej Umowy;
3) "członek głównie producent" oznacza każdego członka, którego produkcja oliwy z oliwek i oliwek stołowych w latach gospodarczych dla oliwy z oliwek od 1980/81 do 1983/84 włącznie, po przeliczeniu na równoważnik oliwy z oliwek przy zastosowaniu współczynnika konwersji wynoszącego 20 %, była większa niż wielkość jego przywozu w latach kalendarzowych 1981 do 1984 włącznie;
4) "członek głównie konsument" oznacza każdego członka, którego produkcja oliwy z oliwek i oliwek stołowych w latach gospodarczych dla oliwy z oliwek od 1980/81 do 1983/84 włącznie, po przeliczeniu na równoważnik oliwy z oliwek przy zastosowaniu współczynnika konwersji wynoszącego 20 %, była mniejsza niż wielkość jego przywozu w latach kalendarzowych 1981 do 1984 włącznie lub każdego członka, dla którego nie odnotowano żadnej produkcji w tych samych latach kalendarzowych;
5) "rok gospodarczy dla produkcji oliwy z oliwek" oznacza okres od 1 listopada każdego roku do 31 października roku następnego;
6) "rok gospodarczy dla produkcji oliwek stołowych" oznacza okres od 1 września każdego roku do 31 sierpnia roku następnego;
7) "produkty z oliwek" oznaczają w szczególności oliwę z oliwek, oliwki stołowe oraz oliwę z wytłoczyn oliwek.
CZĘŚĆ I
POSTANOWIENIA INSTYTUCJONALNE
Rozdział III
MIĘDZYNARODOWA RADA DS. OLIWY Z OLIWEK
Powołanie, siedziba główna i struktura Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek
Członkostwo w Radzie
a) członkowie głównie producenci; oraz
b) członkowie głównie konsumenci.
Członkostwo w organizacjach międzyrządowych
Każde odniesienie w niniejszej Umowie do "rządu" lub "rządów" jest rozumiane jako obejmujące Europejską Wspólnotę Gospodarczą lub każdą inną międzyrządową organizację odpowiedzialną za negocjacje, zawieranie i stosowanie umów międzynarodowych, w szczególności handlowych. Wszelkie odniesienia w niniejszej Umowie do podpisywania, ratyfikowania, akceptacji czy aprobaty, a także do notyfikowania tymczasowego stosowania Umowy lub do przystąpienia do niej jest w przypadku takich organizacji międzyrządowych rozumiane jako wymagające podpisania, ratyfikacji, akceptacji czy aprobaty, notyfikacji tymczasowego stosowania lub akcesji przez te organizacje międzyrządowe.
Przywileje i immunitety
a) przyznaje zwolnienia podatkowe od wynagrodzeń wypłacanych przez Radę swoim pracownikom;
b) przyznaje zwolnienia podatkowe od majątku, dochodów i innej własności Rady.
a) o niezwłocznym zawarciu z Radą porozumienia opisanego w ust. 6 niniejszego artykułu; oraz
b) o przyznaniu, w oczekiwaniu na zawarcie takiego porozumienia, zwolnień przewidzianych w ust. 7 niniejszego artykułu.
Zadania i funkcje Rady
Przewodniczący i wiceprzewodniczący Rady
Sesje Rady
Udziały
Q = P1 + i1 + P2 + i1 + 5
W powyższym wzorze:
– Q - oznacza liczbę, którą Rada stosuje jako podstawę do oznaczenia udziału;
– p1 - oznacza średnią produkcję oliwy z oliwek w ciągu roku, w tysiącach ton, w latach gospodarczych od 1980/81 do 1983/84; zaokrągla się w dół do pełnych tysięcy ton;
– i1 - oznacza średni roczny przywóz netto oliwy z oliwek, w tysiącach ton, w latach kalendarzowych 1981 do 1984; zaokrągla się w dół do pełnych tysięcy ton;
– p2 - oznacza średnią roczną produkcję oliwek stołowych w tysiącach ton, wyrażoną w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 20 % współczynnika konwersji, w latach gospodarczych od 1980/81 do 1983/84; zaokrągla się w dół do pełnych tysięcy ton;
– i2 - oznacza średni roczny import oliwek stołowych netto w tysiącach ton, wyrażony w postaci równoważnika oliwy z oliwek poprzez zastosowanie 20 % współczynnika konwersji, w latach gospodarczych od 1980/81 do 1983/84; zaokrągla się w dół do pełnych tysięcy ton;
– 5 - oznacza numer podstawowy przyznany każdemu członkowi w każdej grupie członków.
Decyzje Rady
Współpraca z innymi organizacjami
Stosunki ze Wspólnym Funduszem Towarów
W momencie rozpoczęcia funkcjonowania Wspólnego Funduszu Rada w pełni wykorzysta, zgodnie z zasadami zawartymi w Porozumieniu ustanawiającym Wspólny Fundusz Towarów, możliwości drugiego rachunku tego Funduszu.
Przyjmowanie obserwatorów
Kworum na posiedzeniach Rady
SEKRETARIAT ZARZĄDZAJĄCY
Sekretariat zarządzający
POSTANOWIENIA FINANSOWE
BUDŻET ADMINISTRACYJNY
Konstrukcja i zarządzanie
FINANSOWANIE PROGRAMÓW WSPÓŁPRACY TECHNICZNEJ W DZIEDZINIE UPRAWY OLIWEK, EKSTRAKCJI OLIWY Z OLIWEK ORAZ PRZETWÓRSTWA OLIWEK STOŁOWYCH
Źródła finansowania i administracji
a) finansowanie stałe, przewidziane w budżecie administracyjnym dla wdrażania programów współpracy technicznej w dziedzinie uprawy oliwek, ekstrakcji oliwy z oliwek oraz przetwórstwa oliwek stołowych;
b) instytucje międzyrządowe, rządowe i pozarządowe;
c) finansowanie dobrowolne i dotacje.
FUNDUSZ PROMOCYJNY
Utworzenie funduszu
Udziały w funduszu
Finansowanie dobrowolne i dotacje
Decyzje związane z promocją
Likwidacja funduszu
W momencie wygaśnięcia niniejszej Umowy, o ile nie jest ona przedłużona, rozszerzona lub odnowiona, jakiekolwiek niewykorzystane kwoty są wypłacane członkom proporcjonalnie do ich wkładów poczynionych podczas czasu obowiązywania niniejszej Umowy.
KONTROLA FINANSOWA
Komitety finansowe
a) w celu przeprowadzenia kontroli finansowej wdrażania niniejszej Umowy, w szczególności zaś jej rozdziałów V i VI, komitet finansowy budżetu administracyjnego, w skład którego wchodzi po jednym przedstawicielu każdego członka;
b) w celu przeprowadzenia kontroli finansowej wdrażania niniejszej Umowy, w szczególności zaś jej rozdziału VII, komitet finansowy funduszu promocji, w skład którego wchodzi po jednym przedstawicielu każdego członka uczestniczącego w tym funduszu.
POSTANOWIENIA EKONOMICZNE I DOTYCZĄCE STANDARYZACJI
TERMINY I DEFINICJE: OLIWA Z OLIWEK ORAZ OLIWA Z WYTŁOCZYN OLIWNYCH
Użycie terminu "oliwa z oliwek"
Terminy i definicje: oliwa z oliwek i oliwa z wytłoczyn oliwnych
A. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: oliwa, która jest otrzymywana jedynie z owocu drzewa oliwnego za pomocą środków mechanicznych lub innych środków fizycznych w warunkach i szczególnym otoczeniu cieplnym, które nie doprowadzają do obniżenia wartości oliwy, który nie został poddany żadnemu procesowi z wyjątkiem czyszczenia, przelewania, krótkotrwałego podgrzania i filtracji, z wyłączeniem oliwy otrzymanej poprzez procesy rozpuszczenia lub ponownej estryfikacji jakiejkolwiek mieszanki z olejami innego rodzaju. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia podlega poniższej klasyfikacji:
a) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadająca się do spożycia w postaci, w jakiej występuje (1):
i) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, o absolutnie doskonałym smaku, mająca maksymalną kwasowość w wymiarze kwasu oleinowego 1 gram na 100 gramów;
ii) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oczyszczona: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia spełniająca warunki dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra, z wyjątkiem kwasowości, która w wymiarze kwasu oleinowego nie może przekraczać 1,5 grama na 100 gramów;
iii) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia półoczyszczona (lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, zwykła): oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o dobrym smaku i mająca maksymalną kwasowość, w wymiarze kwasu oleinowego 3 gramy na 100 gramów, z tolerancją graniczną 10 % oznaczonej kwasowości;
b) oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nienadająca się do spożycia w postaci w jakiej występuje;
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lampante: bezwonna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia mająca kwasowość w wymiarze kwasu oleinowego powyżej 3,3 grama na 100 gramów.
B. Rafinowana oliwa z oliwek: oliwa z oliwek otrzymana poprzez rafinację oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
C. Oliwa z oliwek: oliwa stanowiąca mieszankę rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dopuszcza się także użycie terminu "czysta oliwa z oliwek".
D. Surowa oliwa z wytłoczyn oliwnych: oliwa otrzymana w procesie traktowania wytłoczyn oliwnych rozpuszczalnikiem (z wyjątkiem oliwy otrzymanej w procesie ponownej estryfikacji oraz mieszania z olejami innych rodzajów) oraz przeznaczona do dalszego oczyszczania dla celów konsumpcji przez człowieka lub też do użycia technicznego. Surowa oliwa z wytłoczyn oliwnych podlega poniższej klasyfikacji:
a) oliwa z wytłoczyn oliwnych rafinowana: oliwa przeznaczona do celów spożywczych i otrzymana poprzez oczyszczenie surowej oliwy z wytłoczyn oliwnych.
b) oliwa z wytłoczyn oliwnych: mieszanka rafinowanej oliwy z wytłoczyn oliwnych oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. W żadnym przypadku oliwa ta nie może być nazwana "oliwą z oliwek".
c) oliwa z wytłoczyn oliwnych do celów technicznych: wszystkie inne rodzaje surowych olejów z wytłoczyn oliwnych.
Stosowanie
Wskazanie źródła i nazwy pochodzenia
Zabezpieczenia
Spory i ugoda
TERMINY I DEFINICJE: OLIWKI STOŁOWE
Terminy i definicje: oliwki stołowe
i) Oliwki zielone: otrzymane z owoców zebranych podczas okresu dojrzewania, przed zmianą koloru, po osiągnięciu normalnej wielkości. Kolor owocu może wahać się od zielonego do słomkowożółtego.
ii) Oliwki zmieniające kolor: otrzymane z różowych, różowo-czerwonych lub brązowych owoców zebranych przed okresem całkowitej dojrzałości.
iii) Oliwki czarne: otrzymane z owoców zebranych w okresie pełnej dojrzałości lub nieco wcześniej; mogą one, w zależności od regionu produkcji oraz okresu zbioru, mieć odcień czerwonawy, fioletowoczarny, intensywnie czarny, zielono-czarny lub intensywnie orzechowy.
Stosowanie
Zabezpieczenia
Spory i ugoda
STANDARYZACJA RYNKÓW PRODUKTÓW OLIWNYCH
Analiza sytuacji i ewolucji na rynku oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwnych
Standaryzacja rynków oliwy z oliwek oraz oliwy z wytłoczyn oliwnych
a) przyjmowania i stosowania standardowych wersji kontraktów międzynarodowych dla transakcji w handlu oliwą z oliwek oraz oliwą z wytłoczyn oliwnych;
b) powoływania i funkcjonowania Międzynarodowego Biura ds. Porozumień i Arbitrażu, które zajmuje się rozstrzyganiem sporów dotyczących transakcji w handlu oliwą z oliwek i oliwą z wytłoczyn oliwnych;
c) ustanawiania jednolitych standardów dla fizycznych, chemicznych i organoleptycznych cech oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwnych;
d) ustanawiania jednolitych metod analitycznych.
Analiza sytuacji i ewolucji na rynku oliwek stołowych
Standaryzacja rynku oliwek stołowych
a) wdrożenia ujednoliconych standardów jakościowych stosowanych do oliwek stołowych w handlu międzynarodowym;
b) przyjęcia i stosowania standardowych wersji kontraktów międzynarodowych dla transakcji w handlu oliwkami stołowymi;
c) powołania i funkcjonowania Międzynarodowego Biura ds. Porozumień i Arbitrażu, które zajmuje się rozstrzyganiem sporów dotyczących transakcji w handlu oliwkami stołowymi.
POSTANOWIENIA TECHNICZNE
WSPÓŁPRACA TECZHNICZNA W ZAKRESIE UPRAWY OLIWEK, EKSTRAKCJI OLIWY Z OLIWEK ORAZ PRZETWÓRSTWA OLIWEK STOŁOWYCH
Programy i działania
Badania naukowe i rozwój
Szkolenia i działania specjalne
a) przeprowadza specjalistyczne analizy i działania;
b) organizuje lub wspiera organizację międzynarodowych seminariów i spotkań;
c) pozyskuje informacje techniczne oraz rozpowszechnia je wśród wszystkich członków;
d) podejmuje się promocji koordynacji działań dotyczących współpracy technicznej między członkami w zakresie uprawy oliwek, ekstrakcji oliwy z oliwek oraz przetwórstwa oliwek stołowych, w tym działań w ramach planowania regionalnego i ponadregionalnego;
e) promuje współpracę dwu- i wielostronną, której celem jest wsparcie jej wysiłków w osiągnięciu celów niniejszej Umowy.
Środki finansowe
Rada stwarza osobne konto w budżecie administracyjnym dla celów ewidencji programów współpracy technicznej w dziedzinie uprawy oliwek, ekstrakcji oliwy z oliwek oraz przetwórstwa oliwek stołowych.
INNE ŚRODKI
Inne środki
Rada:
a) podejmuje się wsparcia i koordynacji stosownych analiz i projektów naukowych na temat wartości biologicznej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem jej zalet odżywczych i innych istotnych właściwości;
b) opracowuje, we współpracy z podmiotami specjalistycznymi, terminologię dotyczącą oliwek, standardów produktów oliwnych oraz odpowiednich metod analizy, jak również innych standardów obowiązujących w sektorze produkcji oliwek;
c. podejmuje wszelkie działania niezbędne do przygotowania kompendium praktyk handlowych dopuszczalnych w międzynarodowym handlu oliwą z oliwek, oliwą z wytłoczyn oliwnych oraz oliwkami stołowymi.
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE REKLAMY
REKLAMA ŚWIATOWA PROMUJĄCA SPOŻYCIE OLIWY Z OLIWEK ORAZ OLIWEK STOŁOWYCH
Programy reklamowe w celu promocji spożycia oliwy z oliwek oraz oliwek stołowych
a) wielkość konsumpcji oraz możliwości rozwoju istniejących rynków;
b) stworzenie nowych rynków dla oliwy z oliwek i oliwek stołowych;
c) stopa zwrotu uzyskana z wydatków poniesionych na cele reklamowe.
Znak międzynarodowej gwarancji przyznawanej przez Radę
Członkowie podejmują kroki zachęcające do stosowania znaku międzynarodowej gwarancji przyznanej przez Radę w ramach krajowych i międzynarodowych transakcji handlowych oliwą z oliwek i oliwkami stołowymi oraz przyjmują stosowne działania w tym celu.
POZOSTAŁE POSTANOWIENIA
OBOWIĄZKI OGÓLNE
Obowiązki ogólne
Członkowie zobowiązują się do niepodejmowania żadnych działań pozostających w sprzeczności z obowiązkami nałożonymi przez niniejszą Umowę lub z ogólnymi celami przedstawionymi w art. 1.
Wsparcie międzynarodowego obrotu handlowego oraz konsumpcji
Wymiana informacji
Członkowie zobowiązują się do udostępniania i dostarczania Radzie wszystkich danych statystycznych, informacji i dokumentacji niezbędnych do prawidłowego wypełniania jej funkcji w ramach niniejszej Umowy, w szczególności zaś informacji niezbędnych do ustalenia równowagi rynkowej oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn oliwnych oraz oliwek stołowych, a także do zdobywania wiedzy na temat polityki krajowej poszczególnych członków w stosunku do produktów oliwnych.
Odpowiedzialność finansowa członków
Zgodnie z ogólnymi zasadami prawa odpowiedzialność finansowa każdego członka względem Rady oraz innych członków ograniczona jest do obowiązków zapisanych w art. 17 i art. 19 dotyczących partycypowania w budżecie administracyjnym oraz funduszu promocyjnym.
SPORY I ZAŻALENIA
Spory i zażalenia
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
Depozytariusz
Sekretarz Generalny Narodów Zjednoczonych jest mianowany depozytariuszem niniejszej Umowy.
Podpisywanie, ratyfikacja, akceptacja, zatwierdzenie
a) podczas podpisywania niniejszej Umowy złożyć deklaracje, iż składając taki podpis wyraża zgodę na stosowanie zapisów niniejszej Umowy (podpis ostateczny);
lub
b) po podpisaniu niniejszej Umowy ratyfikować, akceptować lub zatwierdzić ja poprzez złożenie u depozytariusza odpowiedniego oświadczenia.
Przystąpienie
Notyfikacja tymczasowego stosowania Umowy
Wejście w życie
Zmiany
Wycofanie
Wykluczenie
Jeśli Rada stwierdza, że dany członek nie wywiązuje się ze swych obowiązków w ramach niniejszej Umowy oraz że fakt ten negatywnie wpływa na funkcjonowanie niniejszej Umowy, może ona, po podjęciu jednomyślnej decyzji przez pozostałych członków, wykluczyć tego członka z Umowy. Rada niezwłocznie informuje depozytariusza o swojej decyzji. Członek ten przestaje być Stroną Umowy 30 dni po dacie podjęcia powyższej decyzji.
Zamknięcie kont
Czas trwania, przedłużenie, rozszerzenie i zakończenie
Zastrzeżenia
Nie można wprowadzać żadnych zastrzeżeń w odniesieniu do zapisów niniejszej Umowy.
W dowód czego niżej wymienieni pełnomocnicy we wskazanym dniu złożyli swoje podpisy pod niniejszą Umową.
Sporządzono w Genewie, dnia pierwszego lipca tysiąc dziewięćset osiemdziesiątego szóstego roku, teksty niniejszej Umowy w języku arabskim, angielskim, francuskim, włoskim i hiszpańskim są jednakowo autentyczne.
_______
(1) Dopuszcza się użycie terminu "naturalny" dla wszystkich oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia nadających się do spożycia w postaci, w jakiej występują.
Udziały w budżecie administracyjnym | |
Algieria | 13 |
Europejska Wspólnota Gospodarcza | 740 |
Egipt | 4 |
Libia | 33 |
Maroko | 24 |
Tunezja | 92 |
Turcja | 88 |
Jugosławia | 6 |
Razem | 1.000 |
Udziały przyznane w ramach partycypacji w funduszu promocyjnym | ||
Algieria | 5,8 | |
Europejska Wspólnota Gospodarcza | 775,0 | |
Maroko | 25,0 | |
Tunezja | 125,0 | |
Turcja | 66,7 | |
Jugosławia | 2,5 | |
Razem | 1.000 |
Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.
Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.20241 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.
Tomasz Ciechoński 31.12.2024Identyfikator: | Dz.U.UE.L.1987.214.2 |
Rodzaj: | Umowa międzynarodowa |
Tytuł: | Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych. Genewa.1986.07.01. |
Data aktu: | 01/07/1986 |
Data ogłoszenia: | 04/08/1987 |
Data wejścia w życie: | 01/05/2004, 01/01/1987 |