RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 235,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie (EWG) nr 3172/80(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2551/83(4), stanowi, że do celów kontroli jakości oliwy pakowanej przez zakłady, które otrzymały zezwolenie, do produktów ubocznych pochodzących z rafinacji oliwy z oliwek oraz oliwy z wytłoczyn oliwek wyprodukowanych we Wspólnocie należy dodać określoną ilość pewnych produktów nieuzyskanych z oliwy;
obecnie tego rodzaju kontroli nie stosuje się w odniesieniu do olejów kwaśnych pochodzących z rafinowania produktów ubocznych oliwy z oliwek oraz oliwy z osadów oliwnych;
zawsze istnieje ryzyko, że estryfikowane oleje mające właściwości oliwy z oliwek wyprodukowane z kwaśnych olejów uzyskiwanych z rafinowania mogą być użyte w sposób oszukańczy jako oliwa z oliwek przeznaczona do spożycia przez ludzi i w ten sposób korzystać z dofinansowania spożycia; w celu zapobieżenia takiemu ryzyku, kwaśne oleje uzyskiwane z rafinowania powinny być traktowane w taki sam sposób, jak produkty uboczne rafinacji,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 grudnia 1983 r.
|
W imieniu Rady |
|
C. SIMITIS |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 253 z 21.9.1983, str. 4.
(2) Opinia wydana dnia 18 listopada 1983 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 331 z 9.12.1980, str. 27.
(4) Dz.U. L 252 z 13.9.1983, str. 8.