united kingdom
ukraine

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235
(C/2025/970)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Rum da Madeira"

Nr UE: PGI-PT-02046-AM01

Przedłożono dnia 12 listopada 2024 r.

1. Nazwa produktu

"Rum da Madeira"

2. Państwo członkowskie

Portugalia

3. Powiadamiający

Portugalska Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DGADR)

4. Zmiana

4.1. Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej, jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787

Zmiana ta wynika z konieczności dostosowania specyfikacji ChOG "Rum da Madeira" do nowych przepisów wprowadzonych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 z dnia 17 kwietnia 2019 r., dotyczących stosowania określenia "rolniczy".

Jest to w istocie standardowa zmiana specyfikacji produktu w rozumieniu art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787, ponieważ nie zmienia ona nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani odpowiedniej kategorii napoju ani nie stwarza żadnego ryzyka podważenia jego jakości, renomy ani cechy zasadniczo związanych z jego pochodzeniem geograficznym, ani nie pociąga za sobą żadnych dalszych ograniczeń we wprowadzaniu go do obrotu.

4.2. Opis i uzasadnienie zmiany

Opis

Usunięto możliwość dosładzania rumu "Rum da Madeira".

Skreślono termin "rum beneficiado".

Streszczenie uzasadnienia zmiany

Zmiana ma na celu odzwierciedlenie zmiany w odpowiednim prawodawstwie.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Rum da Madeira

2. Państwo lub państwa składające wniosek

Portugalia

3. Rodzaj oznaczenia geograficznego

Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

4. Kategoria lub kategorie napoju spirytusowego

1. Rum

4.1. Kod Nomenklatury scalonej

22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2208 - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe

5. Opis napoju spirytusowego

Minimalna objętościowa zawartość alkoholu w rumie "Rum da Madeira" wynosi 37,5 % obj., minimalna zawartość substancji lotnych wynosi 225 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj., a maksymalna zawartość całkowitego suchego ekstraktu wynosi 5 gramów na litr w przypadku rumu naturalnego i 20 gramów na litr w przypadku rumu dojrzałego.

W drodze wyjątku można dopuścić wyższą całkowitą zawartość suchej masy w przypadku rumu dojrzałego "Rum da Madeira" o wyróżniającej się jakości potwierdzonej przez Izbę Degustatorów.

O cechach rumu "Rum da Madeira" w dużej mierze decyduje proces produkcji i sposób leżakowania. Zazwyczaj jest to jednak klarowny i lśniący destylat, którego barwa może wahać się od przezroczystej po żółtawą w przypadku rumu naturalnego "Rum da Madeira" oraz od żółtawej po topazową ze złotymi i zielonkawymi odcieniami w przypadku rumu dojrzałego "Rum da Madeira". Intensywna barwa rumu dojrzałego "Rum da Madeira" wynika głównie z jego kontaktu z dębowymi beczkami.

Zazwyczaj rum "Rum da Madeira" charakteryzują specyficzne aromaty sfermentowanej trzciny cukrowej, ale w zależności od rodzaju produkowanego rumu mogą występować także inne wyraziste nuty.

Rum naturalny "Rum da Madeira" wyróżnia się spośród innych produktów w tej samej kategorii intensywnością i złożonością aromatyczną, mając mniej neutralny zapach niż inne podobne rumy dostępne na rynku. Rum ten cechują tropikalność, świeżość, mineralność i typowo długi finisz.

Rum dojrzały "Rum da Madeira" wyróżnia się dużym potencjałem rozwoju, w wyniku czego zyskuje wyjątkowy i oryginalny styl. Rum ten jest cielisty, z kwaskowatą świeżością związaną z terroir regionu, a w wyniku dojrzewania tlenowego powstaje w nim szeroka gama aromatów i smaków właściwych dla "Rum da Madeira". Cechują go struktura (cielistość), złożoność aromatyczna, delikatny i elegancki smak oraz długi finisz na podniebieniu.

6. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Region Autonomiczny Madery znajduje się na Oceanie Atlantyckim między 30° a 33° szerokości geograficznej północnej, 978 km na południowy zachód od Lizbony i około 700 km od wybrzeża Afryki.

Składa się z dwóch zamieszkanych wysp: Madery (740,7 km2) i Porto Santo (42,5 km2) oraz szeregu niezamieszkanych wysp i wysepek (Ilhas Desertas oraz Ilhas Selvagens).

Geograficzny obszar produkcji rumu "Rum da Madeira" obejmuje wyspy Madera i Porto Santo.

Do produkcji rumu "Rum da Madeira" można wykorzystywać wyłącznie trzcinę cukrową pochodzącą z Regionu Autonomicznego Madery.

7. Metoda produkcji napoju spirytusowego

"Rum da Madeira" jest rumem rolniczym i w związku z tym produkuje się go wyłącznie w procesie fermentacji alkoholowej i destylacji soku z trzciny cukrowej. Proces ten w połączeniu z gromadzonym przez pokolenia doświadczeniem pozwala uzyskać tradycyjny produkt wysokiej jakości o niepowtarzalnych cechach.

Trzcinę cukrową zbiera się ręcznie, bez użycia jakichkolwiek maszyn, a następnie szybko poddaje się tłoczeniu. Ten kluczowy czynnik decyduje o jakości produktu końcowego. Następnie powstały moszcz poddaje się dekantacji i filtracji, aby był jak najbardziej klarowny. Kolejnym krokiem jest dostosowanie zawartości cukru do idealnego poziomu, zanim rozpocznie się fermentacja.

Pozwala to zoptymalizować proces powolnej fermentacji, który może trwać kilka dni w zależności od temperatury otoczenia.

Płyn powstały w wyniku fermentacji, powszechnie nazywany "winem trzcinowym", można zdekantować jeszcze przed destylacją, zachowując jakość i smak tego typowego produktu Regionu Autonomicznego Madery.

"Rum da Madeira" może leżakować w beczkach dębowych przez co najmniej trzy lata. Proces ten podlega kontrolom przez właściwy organ, które mogą być kontrolami fizycznymi przeprowadzanymi na miejscu lub kontrolami administracyjnymi, i należy go udokumentować w specjalnym rejestrze.

8. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania

Pakowanie rumu "Rum da Madeira" musi odbywać się na obszarze geograficznym pochodzenia.

Renoma, jaką "Rum da Madeira" cieszy się wśród konsumentów, jest ściśle związana ze specyficznymi cechami produktu i jego ogólną jakością. Dzięki temu, że miejsce butelkowania znajduje się możliwie jak najbliżej organu kontrolnego, można zapewnić integralność i autentyczność tego produktu w ramach procesu certyfikacji przeprowadzanego przez ekspertów ze specjalistycznym przeszkoleniem, co z kolei pozwala zadbać o pełne poszanowanie cech typowych dla produktu opatrzonego tym oznaczeniem geograficznym, a tym samym ostatecznie zagwarantować ochronę konsumentów.

9. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania

Przepisy dotyczące etykietowania mające zastosowanie do rumu "Rum da Madeira"

Przepisy dotyczące etykietowania mające zastosowanie do rumu "Rum da Madeira" określono również w regionalnym dekrecie legislacyjnym nr 18/2021/M z dnia 28 lipca 2021 r., w którym potwierdzono oznaczenie geograficzne "Rum da Madeira" i uregulowano produkcję tego rumu i handel nim.

Dekret ten stanowi, że na etykiecie rumu "Rum da Madeira" musi znajdować się oznaczenie geograficzne "Rum da Madeira" lub "Rum Agrícola da Madeira", które można uzupełnić następującymi nazwami, pod warunkiem że spełnione są odpowiednie specyfikacje:

Określenia tradycyjne:

- "Aguardente de cana" (okowita z trzciny), "aguardente de cana-de-açúcar" lub "aguardente de cana sacarina" (okowita z trzciny cukrowej) - terminy zgodne z dowolną kategorią "Rum da Madeira";

- "Velho" (dojrzały), "rum velho" (rum dojrzały) lub "aguardente velha" (okowita dojrzała) - określenia zarezerwowane dla rumu "Rum da Madeira" leżakującego w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, w połączeniu ze wskazaniem wieku lub roku produkcji.

- "Rum da Madeira" ze wskazaniem wieku - na etykiecie "Rum da Madeira" może znajdować się jedno z poniższych oznaczeń wieku, pod warunkiem że rum leżakował w dębowych beczkach co najmniej przez okres odpowiadający danemu wiekowi. Innymi słowy, jeżeli jest to mieszanka o różnym wieku, cały rum w butelce musi leżakować co najmniej przez czas równy danemu wiekowi.

- "3 anos";

- "6 anos" lub "Reserva";

- "9 anos";

- "12 anos" lub "Reserva Velha";

- "15 anos";

- "18 anos";

- "21 anos";

- "15 anos" lub "Reserva Especial";

- "18 anos" lub "Reserva Superior";

- "21 anos" lub "Grande Reserva";

- "25 anos" lub inne oznaczenie wyższego wieku zatwierdzone przez IVBAM, któremu może - ale nie musi - towarzyszyć wyrażenie "Grande Reserva Premium".

- "Rum da Madeira" ze wskazaniem roku produkcji - na etykiecie "Rum da Madeira" może znajdować się wskazanie roku produkcji (np.: "Rum da Madeira 2009"), jeżeli rum został wyprodukowany w całości w danym roku i leżakował w beczkach dębowych nieprzerwanie od momentu produkcji do momentu butelkowania (przez co najmniej 3 lata).

Na etykiecie rumu "Rum da Madeira" jako rok produkcji należy wskazać rok butelkowania.

10. Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek

"Rum da Madeira" stanowi doskonałe połączenie czynników naturalnych i ludzkich, które w połączeniu ze stuletnią wiedzą fachową nadają temu produktowi wyjątkowe i niepowtarzalne cechy.

Charakterystyczny klimat Madery, jej gleba i obfitość wody wynikająca z bujnej roślinności pokrywającej wyspę to główne warunki, które umożliwiają sadzenie i uprawę trzciny cukrowej i które wywierają znaczny wpływ na produkcję tej rośliny będącej głównym surowcem rumu "Rum da Madeira" i mającej decydujący wpływ na jego niepowtarzalne cechy.

Niewielkie rozmiary działek oraz ukształtowanie terenu praktycznie uniemożliwiają stosowanie jakichkolwiek środków mechanizacji. Oznacza to, że większość praktyk rolniczych jest w dużym stopniu uzależniona od pracy fizycznej (głównie rodzinnej), nie tylko w celu maksymalnego wykorzystania zasobów naturalnych, a w szczególności dostępnych gruntów rolnych, ale także z powodu trudności spowodowanych dużym nachyleniem terenu. Trzcinę cukrową pozyskuje się i przenosi w gospodarstwach z wykorzystaniem ręcznych metod pracy. Wywrotek używa się wyłącznie do transportu trzciny cukrowej do zakładów przetwórczych.

Dzięki ogromnej staranności producentów i przetwórców można uzyskać niepowtarzalne produkty końcowe o bardzo wysokiej jakości, co pozwala na utrzymanie na obszarze europejskim uprawy i działalności przetwórczej o wyjątkowym charakterze, a tym samym zapewnia przetrwanie produkcji trzciny cukrowej na tym niewielkim skrawku ziemi będącym częścią Europy.

Link do specyfikacji produktu

https://tradicional.dgadr.gov.pt/images/prod_imagens/bebidas/docs/CE__Rum_Madeira.pdf

1 Dz.U. L 270 z 29.7.2021, s. 1.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.970

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym w sektorze napojów spirytusowych, o której to zmianie mowa w art. 8 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235
Data aktu: 10/02/2025
Data ogłoszenia: 10/02/2025