united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/821)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

Cotnari

PDO-RO-A0135-AM03

Data przekazania informacji: 14 listopada 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zmiany polegające na zwiększeniu wydajności winorośli i wina

Specyfikacja produktu została zmieniona poprzez zwiększenie potencjalnej wydajności produkcji wina i winorośli w przypadku odmian wykorzystywanych do produkcji win Cotnari oraz w przypadku niektórych roczników lub stosowanych technik produkcji wina.

Zmiana ta wynika z faktu, że w ciągu ostatnich 10 lat winnice były konsekwentnie ponownie obsadzane istniejącymi odmianami winorośli, których winogrona dojrzewają wcześniej i bez strat ilościowych, dzięki warunkom klimatycznym charakteryzującym się opadami wynoszącymi 544,7 mm, z czego 380 mm spada w sezonie wegetacyjnym, zapewniając roślinom wodę niezbędną do dojrzewania winogron, oraz dzięki łagodniejszym zimom, a okres wegetacyjny rozpoczyna się obecnie średnio 2-3 tygodnie wcześniej niż 10 lub 20 lat temu. W rezultacie winogrona, które osiągnęły dojrzałość, mają przeciętną masę na 100 jagód wyższą od przeciętnej. W związku z tym konieczne jest zwiększenie wydajności produktu w odniesieniu do obszaru geograficznego.

W zależności od stosowanych technik produkcji wina oraz warunków glebowych i pogodowych w roku zbiorów wydajność winogron z hektara i wydajność wina mogą zostać przekroczone o maksymalnie 20 %, zwłaszcza w dobrych latach.

Zmieniono rozdziały V i VI specyfikacji produktu i pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

2. Zmiany w informacjach o technologiach produkcji wina

Specyfikacja produktu została zmieniona w celu zakazania stosowania pras ciągłych w produkcji win objętych DOC Cotnari.

Zmieniono również całkowitą zawartość alkoholu w cuvée podstawowym przeznaczonym do produkcji gatunkowych win musujących i ustalono ją na poziomie 9,0 % obj.

Zmieniono rozdział X specyfikacji produktu, pozostawiając jednolity dokument bez zmian.

3. Zmiany dotyczące praktyki uprawy stosowanej na obszarze geograficznym

Zmieniono rozdział VIII specyfikacji produktu, aby uprościć warunki stosowanej praktyki nawadniania, wymagając jedynie uprzedniego powiadomienia właściwego organu.

Zmieniono rozdział VIII specyfikacji produktu, pozostawiając jednolity dokument bez zmian.

4. Zmiany niektórych parametrów analitycznych dla niemusujących/gatunkowych win musujących

Specyfikacja produktu została zmieniona poprzez zmianę parametru "nieredukujący suchy ekstrakt" dla win niemusujących oraz całkowitej zawartości alkoholu w gatunkowych winach musujących, ponieważ wartość ustalona dla ekstraktu wina poprawia jakość win.

Zmieniono rozdział XI specyfikacji produktu, pozostawiając jednolity dokument bez zmian.

5. Zmiany w wymogach dotyczących pakowania i etykietowania wina

Specyfikacja produktu została zmieniona poprzez zmianę niektórych wymogów dotyczących pakowania win w celu zapewnienia zgodności z przepisami. Dopuszcza się stosowanie opcjonalnej tylnej etykiety, pod warunkiem że obowiązkowe oznaczenia znajdują się w tym samym polu widzenia i że tekst na etykietach dla wszystkich kategorii jest zgodny z przepisami.

Ponadto dodano kilka opcjonalnych oznaczeń, które mogą być umieszczone na etykiecie. Jeżeli moszcz, sfermentowany moszcz lub wino wchodzą w kontakt z drewnem, konieczne jest rozszerzenie i dostosowanie wykazu określeń, które mogą być stosowane na opakowaniach lub etykietach win, tak aby obejmował on inne zwyczajowe określenia, takie jak "fumé", "smoked" i "toasted" bądź "sur lie", "battonnage" lub "aged on the lees" w przypadku win dojrzewających na osadzie.

Zmieniono rozdział XII specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Cotnari

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Cechy analityczne i organoleptyczne - wina białe niemusujące

ZWIĘZŁY OPIS

Z punktu widzenia właściwości organoleptycznych wina białe są krągłe, mają barwę od jasnożółtawozielonej (wina młode) po słomkowożółtą i miodowożółtą (wina dojrzałe); charakteryzują się aromatem rodzynek, nasion orzecha włoskiego i gorzkich migdałów (Grasä de Cotnari), zapachem dojrzałych winogron z silną nutą kwiatową, owocowym charakterem (Francusä), aromatem siana, kwiatów akacji, świeżego masła, utrzymującym się smakiem skórki chleba (Chardonnay), świeżością, smakiem owoców tropikalnych i zapachem świeżo zerwanej słodkiej papryki i czarnego bzu (Sauvignon). Specyficzne odmiany aromatyczne charakteryzują się intensywnym kolorem, zapachem bazylii, siana i gruszek ("pere busuioace") oraz smakiem dżemu z płatek róży (Tämaioasä romaneascä), z nutami róży i kwiatów lipy, aksamitnym smakiem wanilii i migdałów (Traminer roz), różnorodnymi barwami od różowej do koloru suchej skórki cebuli oraz zapachem bazylii lub róż (Busuioacä de Bohotin).

Zgodnie z prawem maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach o minimalnej zawartości cukru, wyrażona jako suma glukozy i fruktozy, wynosząca 5 gramów na litr, została zwiększona do 350 mg/l w przypadku rumuńskich win białych, które mogą korzystać z chronionej nazwy pochodzenia Cotnari.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00

- Minimalna kwasowość ogólna 4,5 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Cechy analityczne i organoleptyczne - wina różowe niemusujące

ZWIĘZŁY OPIS

Z punktu widzenia właściwości organoleptycznych wina różowe są krągłe, mają barwę od zielonkawożółtej (wina młode) po słomkowożółtą i miodowożółtą (wina dojrzałe); charakteryzują się aromatem rodzynek, nasion orzecha włoskiego i gorzkich migdałów (Grasa de Cotnari), zapachem dojrzałych winogron z silną nutą kwiatową, owocowym charakterem (Francusa), aromatem siana, kwiatów akacji, świeżego masła, utrzymującym się smakiem skórki chleba (Chardonnay), świeżością, smakiem owoców tropikalnych i zapachem świeżo zerwanej słodkiej papryki i czarnego bzu (Sauvignon). Specyficzne odmiany aromatyczne charakteryzują się intensywnym kolorem, zapachem bazylii, siana i gruszek ("pere busuioace") oraz smakiem dżemu z płatek róży (Tamaioasa romaneasca), z nutami róży i kwiatów lipy, aksamitnym smakiem wanilii i migdałów (Traminer roz), różnorodnymi barwami od różowej do koloru suchej skórki cebuli oraz zapachem bazylii lub róż (Busuioaca de Bohotin).

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00

- Minimalna kwasowość ogólna 4,5 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

3. Fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win czerwonych niemusujących

ZWIĘZŁY OPIS

Młode wina czerwone charakteryzują się rubinowymi refleksami, natomiast w winach dojrzałych pojawiają się refleksy ceglane; wina czerwone mają zapach suszonych czerwonych owoców, śliwek i czeremchy oraz aksamitny smak z wyczuwalną, przyjemną nutą owocową.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12,00

- Minimalna kwasowość ogólna 4,5 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

4. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne gatunkowych win musujących

ZWIĘZŁY OPIS

Pod względem właściwości organoleptycznych gatunkowe wina musujące objęte ChNP wyróżnia ich finezja, świeżość, naturalność, aromaty fermentacji i nuty kwiatowe. Wygląd/barwa przechodzi od jasnej zielonkawożółtej do bladożółtej z długo utrzymującą się pianą w przypadku białych win musujących, natomiast w przypadku różowych win musujących pojawiają się bardziej lub mniej intensywne odcienie różu. Na początku musowanie win musujących objętych ChNP "Cotnari" jest intensywne; Następnie musowanie zmniejsza się, ale jest wystarczająco trwałe i delikatne, ukazując szlachetność i subtelność win "Cotnari". Wina te mają świeży, delikatny zapach charakterystyczny dla odmiany, z której są uzyskiwane, oraz kwiatowy, lekki smak, natomiast ich smak i aromat przypominają autolizowane drożdże.

Całkowita zawartość alkoholu w cuvées przeznaczonych do produkcji gatunkowych win musujących: co najmniej 9,0 % obj.

Nadciśnienie gatunkowego wina musującego wynosi co najmniej 3,5 bara w temperaturze 20 °C.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00

- Minimalna kwasowość ogólna 3,5 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 11

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

5. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne aromatycznych gatunkowych win musujących

ZWIĘZŁY OPIS

Aromatyczne gatunkowe wino musujące otrzymywane z odmiany Tâmâioasâ Româneascâ ma barwę słomkowożółtą z zielonkawymi refleksami, charakteryzuje się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza. Ma subtelny, intensywny i bogaty aromat żywicy z nutą bazylii, róż i świeżo skoszonego siana. W smaku jest harmonijne, przyjemne i dynamiczne dzięki równowadze między kwasowością i słodyczą. Aromatyczne gatunkowe wino musujące otrzymywane z odmiany Busuioacâ de Bohotin ma barwę różową z filetowymi akcentami, charakteryzuje się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza. Specyficzny aromat typowy dla szczepu Muscat jest subtelny i intensywny z nutami owoców cytrusowych, bazylii i płatków róży oraz dyskretnym posmakiem aromatów świeżych czerwonych owoców. W smaku jest przyjemne i dynamiczne dzięki równowadze między kwasowością a zawartością cukru. Wino musujące charakteryzuje się zrównoważonymi aromatami, smakiem i trwałością.

Nadciśnienie aromatycznych gatunkowych win musujących wynosi 3 bary w temperaturze 20 °C.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,0

- Minimalna kwasowość ogólna 3,5 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 11

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

6. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS

Wina półmusujące

Wygląd: klarowne, z delikatnym, zielonkawożółtym, różowym musowaniem.

Aromat: świeże, charakterystyczne dla odmiany winorośli.

Smak: kwasowy, delikatnie musujący, kwiatowy, owocowy, w zależności od typowego charakteru wina.

Nadciśnienie w tych winach w temperaturze 20 °C wynosi: minimalnie 1 bar i maksymalnie 2,5 bara.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7,00

- Minimalna kwasowość ogólna 5,0 w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 235

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki stosowane w winnicach

Metoda uprawy

Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).

Zielone zbiory - zmniejszanie liczby gron w fazie véraison, gdy potencjalna produkcja przekracza maksymalne limity dozwolone w ramach specyfikacji produktu.

2. Praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Wino objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia Cotnari ma naturalną i rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 10,5 % obj. oraz całkowitą zawartość alkoholu nie większą niż 15 % obj. Maksymalny limit całkowitej zawartości alkoholu może wynosić do 20 % obj. w przypadku win, które zostały wyprodukowane bez wzbogacania. Wzbogacanie i zakwaszanie moszczu musi być przeprowadzane zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Odmiany Pinot Gris, Traminer Rosé i Busuioacà de Bohotin mogą być wykorzystywane do produkcji win białych lub różowych według uznania producenta.

Odmiana Feteascà neagrà może być wykorzystywana do produkcji win czerwonych, różowych lub białych. Jeżeli produkowane są wina białe, należy je zgłosić w deklaracji produkcji w kategorii wina białego, a następnie można je mieszać z winami białymi.

Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia Cotnari muszą być poddane fermentacji wyłącznie na obszarze określonym w specyfikacji produktu.

5.2. Maksymalna wydajność

1. odmiany Grasà de Cotnari, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel i Traminer Roz przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

11 000 kg winogron z hektara

2. odmiany Tàmàioasà Romàneascà, Sauvignon i Busuioacà de Bohotin przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

12 500 kg winogron z hektara

3. odmiany Feteascà albà i Feteascà Neagrà przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

13 000 kg winogron z hektara

4. odmiana Fràncusà przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

14 000 kg winogron z hektara

5. odmiany Grasà de Cotnari, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel i Traminer Roz przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

82,50 hektolitrów z hektara

6. odmiany Tàmàioasà Romàneascà, Sauvignon i Busuioacà de Bohotin przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

94,00 hektolitrów z hektara

7. odmiana Fràncusà przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

105,00 hektolitrów z hektara

8. odmiany Feteascà albà i Feteascà Neagrà przy pełnej dojrzałości winogron w chwili zbioru

97,50 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar wyznaczony do produkcji win obejmuje następujące miejscowości okręgów Jassy i Botoszany:

Okręg Jassy

- gmina Cotnari - wsie: wsie Cotnari, Hodora, Càrjoaia, Bahluiu, losupeni i Lupària;

- gmina Ceplenita - wsie: Ceplenita, Buhalnita i Zlodica;

- gmina Scobinti - wsie: Scobinti, Bàdeni, Zagavia i Fetesti;

- miasto Hàrlàu - miasto Hàrlàu;

- gmina Deleni - wsie: Deleni, Maxut, Feredeni, Slobozia i Poiana;

- gmina Cucuteni - wsie: Cucuteni, Bàiceni i Sàcàresti;

- gmina Todiresti - wsie: Todiresti i Bàiceni;

- gmina Bals - wsie: Bals, Boureni i Coasta Màgurii.

Okręg Botoszany

- gmina Frumusica - wsie: Frumusica i Ràdeni.

W zależności od życzenia producentów do kontrolowanej nazwy pochodzenia "Cotnari" można dodać jedną z następujących nazw pojedynczych winnic: Dealul Castel, Dealul Episcopului, Dealul Paraclis, Dealul Màndrului, Zlodica, Tiglài, Dealul Càtàlina, Càrjoaia, Lupària, Ceplenita, Dealul lui Vodà, Buhalnita, Scobinti, Dealul Furcilor, Dealul Stànca, Hodora, Zagavia, Dealul Naslàu, Hàrlàu, Deleni, Cucuteni, Boureni, Bals, Coasta Màgurii.

7. Odmiany winorośli

Busuioacà de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovii, Muscat violet cyperus, Muscat rouge de Frontignan

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Feteascà albà B - Pàsàreascà albà, Poama fetei, Madchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascà neagrà N - Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagrà, Pàsàreascà neagrà, Coada ràndunicii

Fràncusà B - Vinoasà, Mildweisser, Mustoasà de Moldova, Poamà creatà

Grasa de Cotnari B - Dicktraube, Grasa, Köver szölö

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Sauvignon B - Sauvignon Blanc

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer

Tämaioasä romaneascä B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc à petit grains

Tämaioasä romaneascä B - Rumanische Weihrauchtraube, Tamianka, Tämaioasä alba de Drägäsani

8. Opis związku lub związków

8.1. Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Większość winnic w regionie Cotnari jest położona na osadach czwartorzędowych, w szczególności na osadach dyluwialno-koluwialnych z Coasta Cotnarilor, oraz w mniejszym stopniu, o ile w ogóle ma to miejsce, na osadach aluwialnych na łąkach (ze względu na ograniczenia związane z klimatem). Jedynie na niewielkich obszarach winorośl jest zakorzeniona w macierzystych skałach sarmackich lub powstałych na nich słabo rozwiniętych glebach (Cotea et al., 2006).

Na zboczach wzgórz często występują osady dyluwialne i koluwialne jako efekt spełzywania i zmywu. W najbardziej wysuniętej na wschód części obszaru uprawy winorośli występują również gleby słone i zasadowe powstałe na osadach solonośnych. Gleby pochodzące z tego materiału macierzystego na ogół sprzyjają uprawie winorośli (Cotea et al., 2006).

Jeżeli chodzi o klimatu obszaru uprawy winorośli, wyróżnić można sześć mikroklimatów; dominującym mikroklimatem (charakterystycznym dla 45 % całego obszaru) jest mikroklimat występujący na stokach o ekspozycji południowej, południowowschodniej i zachodniej i nachyleniu 5-20°, obficie nasłonecznionych i dobrze osłoniętych od zimnych wiatrów północnych i północnowschodnich. Temperatury występujące na tych zboczach są najwyższe na całym obszarze uprawy winorośli, dzięki czemu idealnie nadają się one do uprawy winorośli.

8.2. Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje na temat produktu

Wina niemusujące są winami pełnymi o specyficznych aromatach kwiatowych lub owocowych, które są typowe dla tej odmiany ze względu na długą i suchą jesień oraz wpływ szlachetnej pleśni charakterystycznej dla tego obszaru. Mają aromat owoców cytrusowych, miodu, kwiatów akacji i czarnego bzu z nutą wanilii i migdałów w przypadku win o krótkim okresie dojrzewania.

W przypadku gatunkowego wina musującego na początku wyczuwalna jest nuta redukcyjna, następnie wino zyskuje nuty owoców cytrusowych i siana oraz dyskretne nuty autolizowanych drożdży. Bukiet pochodzi od szczególnego smaku nasion zielonych owoców orzecha włoskiego, gruszek ("pere busuioace"), miodu i rodzynek, przypomina szlachetną pleśń długich, suchych jesieni w regionie Cotnari.

Aromatyczne gatunkowe wina musujące prezentują intensywne i bogate aromaty z nutą bazylii, róż i świeżo skoszonego siana; charakteryzują się dużą ilością piany i drobnymi, długo utrzymującymi się pęcherzykami powietrza; w smaku są przyjemne, dynamiczne i harmonijne.

8.3. Związek z obszarem geograficznym - związek przyczynowy

Wina niemusujące produkowane w regionie objętym ChNP "Cotnari" różnią się między sobą, co wynika z różnych cech charakterystycznych odmian, z których wina te są produkowane, a na które z kolei wpływa terroir.

Charakterystyczne dla obszaru Cotnari długie i suche jesienie przyczyniają się do wytwarzania się szlachetnej pleśni, dzięki której wina są pełne i zróżnicowane pod względem aromatycznym; wina z cukrem resztkowym uzyskane z winogron zbieranych w momencie, gdy owoce stają się zbotrytyzowane, przekształcają się w naturalnie słodkie wina. Wina te bardzo dobrze nadają się do leżakowania, ponieważ ich zawartość alkoholu często przekracza 12 % obj.

Ze względu na panujący na tym obszarze klimat bukiet win jest zróżnicowany, z charakterystycznymi kwiatowymi nutami owoców tropikalnych i odpowiednią równowagą między zawartością cukrów, alkoholu i kwasowością.

Niemal doskonała równowaga między ilością deszczu, nasłonecznieniem i ewapotranspiracją wód gruntowych w schronieniu utworzonym przez Coasta Dealul Mare-Harlau podczas długich, suchych i bardzo słonecznych jesieni zapewnia optymalne dojrzewanie odmian takich, jak Grasa de Cotnari, nadając winom aromaty plastra miodu, miodu i rodzynek oraz intensywny kolor (z nutą bursztynu w przypadku win dojrzałych).

Gatunkowe wina musujące są winami zrównoważonymi, o dobrze zintegrowanej kwasowości, która wynika również z faktu, że wina te produkuje się w najbardziej wysuniętych na północ winnicach Mołdawii. Średni sezon wegetacyjny uprawianych odmian, które są w stanie wytrzymać umiarkowane mrozy i susze oraz posiadają optymalne zasoby heliotermiczne, umożliwia powolne gromadzenie się typowych dla odmian aromatów, dzięki czemu powstają wina o specyficznych cechach.

Powolne gromadzenie się typowych dla odmian aromatów w przypadku aromatycznych gatunkowych win musujących jest efektem ciepłych i bardzo słonecznych lat oraz średnich wartości temperatur we wrześniu, które umożliwiają produkcję win o bogatym bukiecie i charakterystycznej nucie.

Gatunkowe wina musujące i aromatyczne gatunkowe wina musujące otrzymuje się w szczególności ze zbieranych ręcznie winogron odmian rodzimych o potencjale aromatycznym, takich jak Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Francusa i Busuioaca de Bohotin, ale również z odmian międzynarodowych, które dostosowały się do lokalnego terroir Cotnari, wyrażając jego autentyczność i czerpiąc z tradycyjnych metod produkcji wina na tym obszarze, które uwzględniają czynniki charakterystycznych dla Mołdawii.

Uzupełnieniem tradycyjnego stylu są jednak nowoczesne techniki produkcji wina, które koncentrują się na podkreśleniu i jak najpełniejszym wyrażaniu owocowości i świeżości gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących, które to cechy pochodzą w szczególności od odmian o zwiększonym potencjale aromatycznym.

Wina te są winami jasnymi z dużą ilością piany i drobnymi pęcherzykami powietrza oraz specyficznymi aromatami kwiatowymi lub owocowymi.

Wina musujące charakteryzują się odpowiednią równowagą między kwasowością i zawartością cukru, ukazując specyficzny charakter i szlachetność winnic Cotnari. Obszar objęty ChNP "Cotnari" jest obszarem uprawy winorośli w Rumunii o wyrazistym charakterze, na którym pieczołowicie kultywuje się uprawę tradycyjnych rumuńskich odmian. Na tym obszarze można znaleźć największy udział starych rumuńskich odmian, takich jak Grasa de Cotnari, Tamaioasa romaneasca, Feteasca alba, Francusa, Busuioaca de Bohotin i Feteasca neagra.

Wina noszą w sobie ślad odmian aromatycznych (zapach suszonych moreli, wosku pszczelego, świeżo skoszonego siana, gruszek "pere busuioace"), ale zależy to również w dużej mierze od sposobu prowadzenia procesów maceracji i fermentacji oraz czasu ich trwania, co pozwala na ekstrakcję substancji aromatycznych ze skórki winogron.

Stare odmiany, takie jak Francusa i Busuioaca de Bohotin, ukazują swoje cechy w postaci wartościowych win musujących, o barwie słomkowożółtej lub blado-/jasnoróżowej, trwale musujące, z nutami kwiatów czarnego bzu lub akacji lub owocowymi nutami gruszek ("pere busuioace"), zielonych moreli, grejpfruta, skórki cytryny i zielonego jabłka oraz średnio mineralnym charakterze z dominującymi nutami owocowymi.

W przeszłości odmiany te cieszyły się wielkim szacunkiem na dworach władców i często można je było znaleźć na wystawnych stołach arystokracji bojarskiej. Wina oznaczane były logo przedstawiającym zamek Vladoianu zbudowany w 1901 r. przez Vladoianu - bojara, który oprócz piastowania funkcji prezesa Narodowego Banku Rumunii był również wybitnym hodowcą winorośli. Z czasem logo to stało się inspiracją w pisanej historii win "Cotnari".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Etykiety win należących do kategorii gatunkowych win musujących i aromatycznych gatunkowych win musujących zawierają również wymagane przez obowiązujące przepisy określenia wskazujące zawartość cukru (brut nature, brut, extra brut, extra dry, sec i demi sec).

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykietach można również stosować określenia fakultatywne, jak następuje.

Oznaczenia "fermentat in barrique" [poddane fermentacji w beczkach], "maturat in barrique" [dojrzewające w beczkach], "fermentât în prezenta aschiilor de stejar" [fermentowane w obecności kawałków drewna dębowego] oraz "maturat în prezenta aschiilor de stejar" [dojrzewające w obecności kawałków drewna dębowego] mogą być umieszczone na etykiecie w języku rumuńskim lub w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu odpowiedniego procesu można użyć określeń w językach używanych na całym świecie, takich jak którekolwiek z poniższych oznaczeń:

- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, którym może, ale nie musi towarzyszyć zwrot określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâtonnage" i "aged on the lees".

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_cotnari_aprobat_rue_1913_2021_categorii_modif_cf_cerere_1316_10.07.2024_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.821

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 13/02/2025
Data ogłoszenia: 13/02/2025