Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/747)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Mecklenburger Landwein"

PGI-DE-A1290-AM01

Data przekazania informacji: 7.11.2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Opis wina/produktów sektora wina oraz właściwości analityczne lub organoleptyczne

Opis:

Opisy wina ograniczono do głównych punktów. Blanc de Noir opisano oddzielnie.

Minimalną naturalną zawartość alkoholu wina "Mecklenburger Landwein" podano w osobnym punkcie. Ze względu na odniesienie do obowiązującego prawodawstwa zmieniono następującą treść: dopuszczalną całkowitą zawartość cukru zwiększono, aby uwzględnić wina półsłodkie i słodkie. Górny próg wzbogacania wina białego podwyższono do 12,5 %, a w przypadku wina czerwonego - do 13 % całkowitej zawartości alkoholu.

Uzasadnienie:

Poprzednie opisy wina i właściwości organoleptycznych były raczej ogólne, zostały zatem doprecyzowane. Minimalną naturalną zawartość alkoholu podano w osobnym punkcie w celu zapewnienia większej przejrzystości specyfikacji. Ponadto skorzystano z prawnych możliwości zwiększenia wzbogacania i dopuszczalnej całkowitej zawartości cukru.

2. Szczególne praktyki enologiczne

Opis:

Wymieniane dotychczas wartości analityczne spełniają wymogi określone w przepisach prawa unijnego i krajowego. Dodano ogólne odniesienie w brzmieniu:

"Zastosowanie mają obowiązujące przepisy".

Uzasadnienie:

Wobec braku warunków wykraczających poza obowiązujące prawo unijne lub krajowe odniesienie do obowiązującego prawodawstwa obejmuje wystarczająco precyzyjne przepisy.

3. Oznaczenie obszaru

Opis:

Wyznaczony obszar rozszerzono na winnice, które mogą być obsadzone winoroślą lub tymczasowo nie są nią nieobsadzone w mieście Woldegk (miejscowość Pasenow). Granice są widoczne na mapach dostępnych pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

Uzasadnienie:

Obszar produkcji "Mecklenburger Landwein" charakteryzuje się lekko pagórkowatą rzeźbą terenu. Geologię wyznaczonego obszaru cechuje morenowa rzeźba krajobrazu ukształtowana podczas epoki lodowcowej, składająca się z gleb piaszczysto-gliniastych poprzecinanych warstwami wapiennymi oraz obfitymi złożami krzemienia i głazów narzutowych. Klimat kontynentalny z wpływami morskimi również kształtuje produkowane w regionie wina. Rozszerzenie wyznaczonego obszaru na miejscowość Pasenow w mieście Woldegk uzasadnia fakt, że występują tam takie same warunki geograficzne, geologiczne i klimatyczne. Związek z obszarem określony w specyfikacji produktu pozostaje niezmieniony.

4. Odmiany winorośli

Opis:

Wykaz białych odmian rozszerzono o następujące odmiany, które są obecnie uprawiane: Solaris, Muscaris, Riesling, Donauriesling, Donauveltliner, Johanniter, Helios, Hibernal, Blütenmuskateller i Souvignier Gris. Listę czerwonych odmian rozszerzono o odmiany: Cabernet Cortis, Rondo, Cabernet Cantor i Monarch.

Uzasadnienie:

Wymienione tu po raz pierwszy odmiany uprawia się na obszarze Meklemburgii i udowodniły one już swoją wartość pod względem dojrzałości i cech charakterystycznych. Wina produkowane z tych odmian winorośli spełniają wymogi specyfikacji produktu, są typowe dla ChOG "Mecklenburger Landwein" i stanowią dopełnienie istniejącej niepowtarzalności wina.

5. Obowiązujące wymogi na mocy przepisów lub wymogów unijnych lub krajowych określone przez organizację zarządzającą ChOG

Opis:

Obowiązujący przepis, zgodnie z którym co najmniej 85 % winogron użytych do produkcji musi pochodzić z obszaru geograficznego, jest zgodny z wymogami na mocy przepisów UE i przepisów krajowych. Dodano ogólne odniesienie w brzmieniu:

"Zastosowanie mają obowiązujące przepisy".

"Mecklenburger Landwein" może być obecnie produkowane w kraju związkowym Meklemburgia-Pomorze Przednie. Wcześniej produkcja była dozwolona na obszarze uprawy winorośli określonym w obowiązującym ustawodawstwie kraju związkowego.

Aby oznaczenie "Mecklenburger Landwein" mogło być stosowane na etykietach, butelkujący musi być objęty systemem corocznych kontroli zgodności ze specyfikacją produktu.

Uzasadnienie:

Wobec braku warunków wykraczających poza obowiązujące prawo unijne lub krajowe odniesienie do obowiązującego prawodawstwa obejmuje wystarczająco precyzyjne przepisy.

6. Organ kontrolny

Opis:

Zaktualizowano informacje dotyczące organu kontrolnego i jego zadań.

Uzasadnienie:

Zmieniono nazwę i adres organu kontrolnego. W związku z tym konieczne jest uwzględnienie i dostosowanie obowiązujących obecnie informacji. Kompetencje w zakresie wydawania zezwoleń na nowe nasadzenia zostały przeniesione na Federalny Urząd ds. Rolnictwa i Żywności (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung, lub BLE).

7. Inne

Opis:

Zmiany redakcyjne zgodne z wymogami unijnymi. Obejmują wszystkie zmiany służące uwzględnieniu obowiązujących przepisów. Wprowadzono je w drodze uwzględnienia odniesień do obowiązujących przepisów lub przez usunięcie odpowiedniego fragmentu. W kilku przypadkach doprecyzowano związek z obszarem.

Uzasadnienie:

W niektórych miejscach dokonano zmian redakcyjnych w celu zapewnienia zgodności z wymogami unijnymi. W kilku miejscach doprecyzowano związek z obszarem. Zmiany te uznaje się za zmiany standardowe zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33, ponieważ nie unieważniają one związku z obszarem geograficznym.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Mecklenburger Landwein

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wino białe

ZWIĘZŁY OPIS

Białe "Mecklenburger Landwein" wykazuje świeżą, wyraźnie wyczuwalną kwasowość, która zależy od odmiany i miejsca uprawy, strukturę typową dla tej odmiany oraz owocowy do zdecydowanego charakter, również w mieszankach. Wina białe mają barwę od jasnożółtej do słomkowożółtej charakterystyczną dla tej odmiany, czasami o delikatnym zielonkawym odcieniu.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. Wino czerwone

ZWIĘZŁY OPIS

W zależności od odmiany winorośli i metody dojrzewania czerwone wino "Mecklenburger Landwein" ma barwę wiśniowoczerwoną, ciemnoczerwoną lub rubinową. Jego aromat przypomina dojrzałe czerwone owoce, śliwki i czarną porzeczkę, a towarzyszą mu delikatne do mocniejszych nuty drewna, rozwinięte podczas dojrzewania w drewnianych beczkach. Garbniki są dobrze zintegrowane, o dobrej strukturze. Lekkie do średnio ciężkich wina czerwone są owocowe, a po fermentacji jabłkowo-mlekowej - krągłe i aksamitne.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

3. Wino różowe

ZWIĘZŁY OPIS

Różowe "Mecklenburger Landwein", o barwie od jasnoczerwonej do łososiowej, jest produkowane wyłącznie z szybko tłoczonych czerwonych odmian winorośli. Jego zapach wykazuje nuty owocowe typowe dla czerwonych odmian winorośli stosowanych do jego produkcji. Te owocowe aromaty przypominają truskawkę, czarną porzeczkę lub wiśnię. Wina różowe, zarówno jednoodmianowe, jak i mieszanki, są zazwyczaj świeże i owocowe, o zrównoważonej zawartości garbników.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

4. Wino Blanc de Noir

ZWIĘZŁY OPIS

Z wykorzystaniem odmian Regent i Cabernet Cortis produkuje się również Blanc de Noir, które wykazuje zrównoważoną kwasowość z nutami tanin oraz barwę charakterystyczną dla win białych.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna -Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wino

Szczególne praktyki enologiczne

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

2. Wino

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Białych odmian winogron, zacieru, moszczu i wina produkowanego z białych odmian winogron nie można mieszać z czerwonymi odmianami winogron ani zacierem, moszczem i winami produkowanymi z czerwonych odmian winogron.

3. Wino

Praktyka uprawy

Zastosowanie mają obowiązujące przepisy.

5.2. Maksymalna wydajność

90 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Chronione oznaczenie geograficzne obejmuje winnice, które mogą być obsadzone winoroślą lub tymczasowo nie są nią obsadzone, w gminie Schönbeck miejscowość Rattey, w mieście Woldegk miejscowość Pasenow, oraz miasto Burg Stargard w okręgu Mecklenburger Seenplatte.

Dokładne granice obszaru można znaleźć pod adresem www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein.

7. Odmiany winorośli

Blauer Portugieser

Blauer Spätburgunder

Blütenmuskateller

Cabernet Cantor

Cabernet Cortis

Donauriesling

Donauveltliner

Helios

Hibernal

Huxelrebe - Huxel

Johanniter

Monarch

Muscaris

Müller Thurgau - Rivaner

Ortega

Phoenix - Phönix

Regent

Rondo

Solaris

Souvignier Gris

Weißer Elbling - Elbling, Kleinberger

Weißer Riesling - Riesling Renano, Rheinriesling, Klingenberger, Riesling

8. Opis związku lub związków

1. Warunki geograficzne

1.1. Krajobraz i morfologia

Krajobraz kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie charakteryzuje się wpływami epoki lodowcowej, o czym świadczy obecność moren dennych i czołowych powstałych podczas ostatniej epoki lodowcowej. Obszary uprawy winorośli w Meklemburgii charakteryzują się pagórkowatą rzeźbą terenu, która występuje między wzgórzami Helpter i Brohmer oraz w dolinie rzeki Linde, piaszczysto-gliniastymi glebami oraz klimatem typowym dla wschodniej części tego kraju związkowego. Uprawa winorośli w Meklemburgii była tradycyjnie związana z poszczególnymi posiadłościami będącymi własnością kościoła lub osób świeckich. Rozproszone obszary są często identyfikowane na podstawie przekazów ustnych lub nazw miejsc. Powrót do tradycji uprawy winorośli miał miejsce przede wszystkim na obszarach tradycyjnych. Obecnie winnice znajdują się głównie na nasłonecznionych płaskich zboczach i zboczach o umiarkowanym nachyleniu.

1.2. Geologia

Geologia została ukształtowana przez epokę lodowcową, którą odzwierciedla w szczególności morenowa rzeźba krajobrazu, ale także bardzo zróżnicowane gleby o wskaźnikach jakości w przedziale 15-50, odpowiadających klasom gleb piaszczystych, gliniastych i piaszczysto-gliniastych o różnej kamienistości. Krajobraz charakteryzuje się pagórkowatym ukształtowaniem terenu, który jest poprzecinany licznymi jeziorami i odgałęzionymi ciekami wodnymi. Rozległe podziemne warstwy gliny zatrzymują wodę deszczową w piaszczysto-gliniastych glebach.

2. Klimat

Charakterystyczną cechą klimatu są ciepłe do gorących, suche lata, odzwierciedlające kontynentalne położenie, z dużą liczbą godzin nasłonecznienia latem i jesienią. Nieco krótszy sezon wegetacyjny równoważy ukierunkowany wybór odmian wczesnych i odpornych na mróz, jak również na ogół stabilna pogoda w lecie. Silne ustrukturyzowanie krajobrazu tworzy mikroklimat sprzyjający uprawie winorośli.

W okresie dojrzewania duża liczba godzin nasłonecznienia korzystnie wpływa na jakość winogron i nagromadzenie cukru. Ukształtowane przez epokę lodowcową gleby łatwo się rozgrzewają; w ten sposób otrzymuje się wina, które - przy większej kwasowości - wykazują średnią do wyższej zawartość alkoholu dzięki silnemu nagromadzeniu cukru w okresie letnim.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Aby oznaczenie "Mecklenburger Landwein" mogło być stosowane na etykietach, butelkujący musi być objęty systemem corocznych kontroli zgodności ze specyfikacją produktu.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

W przypadku gdy na etykiecie widnieje odmiana winorośli lub rocznik cechy sensoryczne typowe dla tej odmiany lub rocznika muszą być rozpoznawalne.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

"Mecklenburger Landwein" produkuje się wyłącznie w kraju związkowym Meklemburgia-Pomorze Przednie.

Link do specyfikacji produktu

www.ble.de/eu-qualitaetskennzeichen-wein

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.747

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 05/02/2025
Data ogłoszenia: 05/02/2025