united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(C/2025/623)

W terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII

"Bohotin"

PDO-RO-A0138-AM02

Data złożenia wniosku:

20.7.2021

1. Wnioskodawca i uzasadniony interes

Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Winogron PROBOTAIASI

Stowarzyszenie Producentów i Przetwórców Winogron Probota łasi to osoba prawna prawa prywatnego prowadząca działalność nienastawioną na zysk, działająca na podstawie zezwolenia i statutu zatwierdzonego w 2014 r., ustanowiona zgodnie z zarządzeniem rządu nr 26/2000 w sprawie stowarzyszeń i fundacji.

Stowarzyszenie to ma na celu wspieranie i ochronę interesów gospodarczych, handlowych, zawodowych i prawnych swoich członków, którymi są spółki handlowe i indywidualni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją i przetwórstwem winogron. Zarządza ono powiązaną produkcją objętą ChNP Iasi i zapewnia wsparcie producentom ChNP Bohotin w produkcji wina pod tą nazwą, ponieważ na tym obszarze nie istnieje odrębne stowarzyszenie związane z tą nazwą, a stowarzyszenie Probota jest jednym z najważniejszych stowarzyszeń dla regionu uprawy winorośli Dealurile Moldovei ustanowionym na podstawie przepisów krajowych umożliwiających udzielanie wsparcia producentom w dążeniu do prawidłowego zarządzania produkcją wysokiej jakości winogron/ wina.

Siedziba stowarzyszenia mieści się na terenie przedsiębiorstwa Agroindustrial Ceres SRL, budynek C1, biuro 1, kod pocztowy 707 055, gmina Bivolari, okręg Jassy, www.cramahermeziu.ro.

2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

□ Nazwa produktu

S Kategoria produktów sektora wina

El Związek

El Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu

3. Opis i uzasadnienie zmiany

1. Wprowadzenie do produkcji nowych kategorii win

Specyfikację wina zmieniono przez wprowadzenie trzech nowych kategorii wina dopuszczonego do produkcji zgodnie z definicją w części II załącznika VII do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013: gatunkowe wino musujące, aromatyczne gatunkowe wino musujące i wino półmusujące, które są produkowane z winogron zebranych na wyznaczonym obszarze chronionej nazwy pochodzenia ChNP Bohotin i mogą nosić ChNP.

Zmiana ta jest wynikiem wniosków wielu plantatorów winorośli prowadzących działalność na obszarze Bohotina, w których zwracali się oni o dywersyfikację produkcji win, aby poza obecnie produkowanym winem niemusującym uwzględnić wina musujące w celu zwiększenia dochodów z takich produktów, wzmocnić chronioną nazwę dzięki przetwarzaniu nowych kategorii produktów i przyciągnąć młodszych konsumentów.

Wprowadzono zmiany w rozdziale I specyfikacji oraz pkt 3 jednolitego dokumentu.

2. Szczegółowe informacje na temat związku między obszarem a produktem w odniesieniu do nowych kategorii wina

Konieczna jest zmiana specyfikacji przez wskazanie szczegółowych informacji dotyczących związku między obszarem geograficznym a opisywanym produktem w odniesieniu do nowych kategorii produkowanych win w celu zapewnienia zgodności z przepisami właściwymi dla chronionej nazwy i przedstawienia specyfiki obszaru objętego ChNP przez uwzględnienie konkretnych czynników.

Wprowadzono zmiany w rozdziale II specyfikacji oraz pkt 8 jednolitego dokumentu.

3. Wskazanie dozwolonych odmian winorośli w przypadku aromatycznego wina musującego

Specyfikację wina zmieniono przez wyszczególnienie odmian winorośli, z których uzyskuje się aromatyczne gatunkowe wina musujące (odmiany Tämaioasä romaneascä, Traminer roz, Muscat Ottonel i Busuioacä de Bohotin).

Zmieniono rozdział IV specyfikacji, natomiast jednolity dokument pozostaje bez zmian.

4. Wskazanie wydajności w przypadku aromatycznego wina musującego

Konieczna jest zmiana specyfikacji przez wskazanie wydajności w przypadku odmian, z których uzyskuje się aromatyczne gatunkowe wina musujące, w celu jasnego określenia konkretnych parametrów wydajności dotyczących tej kategorii.

Wprowadzono zmiany w rozdziałach IV i V specyfikacji oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.

5. Prezentacja praktyk technologicznych typowych dla poszczególnych kategorii wina

Specyfikację zmieniono przez wprowadzenie szczegółowych informacji dotyczących praktyk technologicznych typowych dla produkcji nowych kategorii wina (wino musujące, aromatyczne gatunkowe wino musujące, wino półmusujące), takich jak informacje na temat fermentacji w zbiornikach ciśnieniowych, fermentacji w szklanych butelkach, stabilizacji aromatycznego wina musującego.

Wprowadzono zmiany w rozdziale X specyfikacji produktu, natomiast jednolity dokument pozostaje bez zmian.

6. Wskazanie cech analitycznych dotyczących kategorii wina będących przedmiotem wniosku

Konieczna jest zmiana specyfikacji przez wskazanie konkretnych parametrów fizykochemicznych nowych kategorii, ponieważ przepisy wymagają tego w odniesieniu do produktu objętego ChNP jako informacji dotyczącej specyfiki tych kategorii jakościowych.

Wprowadzono zmiany w rozdziale XI specyfikacji oraz w pkt 4.3, 4.4 i 4.5 jednolitego dokumentu.

7. Określenie cech organoleptycznych nowych kategorii wina będących przedmiotem wniosku

Specyfikację zmieniono przez dodanie informacji dotyczących cech organoleptycznych nowych kategorii wina będących przedmiotem wniosku o produkcję, ponieważ przepisy wymagają podania tych informacji w przypadku ChNP.

Wprowadzono zmiany w rozdziale XI specyfikacji oraz w pkt 4.3, 4.4 i 4.5 jednolitego dokumentu.

8. Włączenie w informacjach dotyczących etykietowania/prezentacji obowiązkowych danych szczegółowych dotyczących gatunkowego wina musującego

Konieczna jest zmiana specyfikacji przez wprowadzenie przepisów dotyczących etykietowania kategorii gatunkowego wina musującego, aby etykietowanie tej kategorii obejmowało informacje dotyczące metody uzyskania gatunkowego wina musującego oraz nazwy odmiany, z której wino uzyskano.

Zmieniono rozdział XII specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Bohotin

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Cechy organoleptyczne - wina białe i różowe

Wina białe

Barwa - słomkowożółta, intensywnie żółta, kanarkowa z zielonkawymi refleksami, od cytrynowej do zielonkawej, zielonkawożółta, złocista, słomkowożółta, zielonkawa, od zielonkawożółtej do słomkowożółtej.

Zapach - typowy aromat muszkatu, czarnego bzu, zielonych cytrusów, świeży, aromat świeżo krojonych jabłek letnich, aromat kwiatów polnych, subtelny, po krótkim okresie dojrzewania łączący akcenty skoszonego siana ze świeżością, typowy aromat kwiatów winorośli, kwiatów akacji, świeżo skoszonego siana, zapachu wilgotnej ziemi, kwiatów polnych.

Smak - smak skórki chleba żytniego, miodu, smak lekko gorzki, o wysokiej kwasowości, z aromatami cytrusowymi.

Wina różowe - barwa w odcieniach różowych lub barwa suszonych liści cebuli bądź płatków róży, aromaty bazylii, owoców leśnych, delikatne nuty wanilii po krótkim okresie dojrzewania, zapach malin, poziomek, niekiedy czereśni i wiśni.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 200

2. Cechy organoleptyczne - wina czerwone

Wina czerwone

Barwa - ciemnorubinowa, która po dojrzewaniu staje się ceglasta, rubinowa, brązowoczerwona, z umiarkowanymi lub intensywnymi odcieniami czerwieni owocu granatu lub purpury.

Zapach - bazylii, czerwonych owoców leśnych, w miarę dojrzewania pojawiają się nuty fiołka, taniny, tytoniu, skóry, w przypadku dojrzewania w beczkach rozwijają się akcenty wanilii, dojrzewających winogron, malin i poziomek.

Smak - po okresie dojrzewania nuty wanilii, dojrzałych owoców leśnych, aromaty ziołowe, smak poziomek, wiśni gorzkiej, wiśni, o umiarkowanej cierpkości, z oryginalnymi nutami śliwek, drewna, pełny, z aromatami świeżych owoców, aksamitny.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150

3. Gatunkowe wino musujące

Gatunkowe wina musujące wyróżniają się subtelnością, świeżością, naturalnością, aromatami fermentacji z nutami dojrzałych moreli, truskawek, konfitury różanej, wzmocnionymi delikatnymi i długo utrzymującymi się, niewielkimi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka, z obfitym musowaniem.

Barwa: od zielonkawobiałej lub żółtozielonej w przypadku win białych do bladoróżowej lub delikatnych odcieni rubinowych w przypadku win różowych lub czerwonych.

Aromat: świeży, charakterystyczny dla produktu, aromat fermentacji z nutami kwiatowymi.

Smak: owocowy (morelowy, truskawkowy, grejpfrutowy), finezyjny, o cechach sensorycznych przypominających aromatyzowane drożdże, kłujący z powodu obecności dwutlenku węgla, o specyficznym aromacie.

Obfite pęcherzyki powietrza, trwałe napowietrzenie małymi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 3,5 bara.

Maksymalna kwasowość lotna jest zróżnicowana: w przypadku win białych/różowych wynosi 18 miliekwiwalentów na litr, w przypadku win czerwonych 20 miliekwiwalentów na litr.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 6,00 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 185

4. Aromatyczne gatunkowe wina musujące

Aromatyczne gatunkowe wina musujące cechuje: barwa słomkowożółta o zielonkawożółtych odcieniach lub zielonkawych refleksach (Tamaioasa romaneasca, Muscat Ottonel) bądź barwa różowa o odcieniach fiołkowych (Busuioaca de Bohotin, Traminer roz), z obfitą pianą i drobnymi, długo utrzymującymi się bąbelkami.

Charakterystyczny aromat zachowujący terpenowe aromaty winogron z dodatkiem lotnych związków aromatycznych pochodzących z fermentacji alkoholowej, finezyjny i szeroki, z tonami cytrusów, kwiatów pomarańczy, bazylii i płatków róży, a także delikatnymi aromatami świeżych czerwonych owoców. Wino musujące jest bardzo przyjemne ze względu na równowagę między poziomem kwasowości a zawartością cukru, o dużej trwałości.

Z delikatnym aromatem muszkatu i nutami bazylii, róż i świeżo skoszonego siana smak jest przyjemny i żywy za sprawą równowagi między słodyczą a kwasowością. Obfite pęcherzyki powietrza, delikatne napowietrzenie małymi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 3 bary.

Maksymalna kwasowość lotna win białych/różowych wynosi 18 miliekwiwalentów na litr.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 185

5. Wina półmusujące

Barwa: od zielonkawożółtej lub żółtozielonej w przypadku win białych do bladoróżowej lub delikatnych odcieni rubinowych w przypadku win różowych lub czerwonych.

Aromat: świeży, ze świeżymi nutami truskawek, cytryn/grejpfrutów, dojrzałych moreli, czarnego bzu, bazylii.

Smak: owocowy, finezyjny, zrównoważony, o cechach sensorycznych przypominających aromatyzowane drożdże, kłujący z powodu obecności dwutlenku węgla, o specyficznym aromacie świeżych owoców cytrusowych i leśnych.

Delikatne i trwałe napowietrzenie małymi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka.

Nadciśnienie tych win w temperaturze 20 °C: min. 1,0 bar i maks. 2,5 bara.

Maksymalna kwasowość lotna jest zróżnicowana: w przypadku win białych/różowych wynosi 18 miliekwiwalentów na litr, w przypadku win czerwonych 20 miliekwiwalentów na litr.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00

- Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 7,00

- Minimalna kwasowość ogólna: 5,00 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 235

5. Praktyki enologiczne

a) Szczególne praktyki enologiczne

Praktyka uprawy

Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).

Zielone zbiory - zmniejszanie liczby gron w fazie przebarwiania jagód, gdy potencjalna produkcja przekracza maksymalne limity dozwolone w specyfikacji produktu.

b) Maksymalna wydajność

1. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Sauvignon, Muscat Ottonel, Pinot gris, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin

11 500 kg winogron z hektara

2. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir

11 500 kg winogron z hektara

3. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Merlot, Babeasca neagra

12 000 kg winogron z hektara

4. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Feteasca regala, Aligote, Feteasca alba, Riesling Italian

12 500 kg winogron z hektara

5. późny zbiór, odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin

10 000 kg winogron z hektara

6. późny zbiór, odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Feteasca alba, Merlot, Riesling Italian

10 000 kg winogron z hektara

7. zbierane w okresie, gdy winogrona pokryte są szlachetną pleśnią, odmiany Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Pinot gris

8 000 kg winogron z hektara

8. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin

86 hektolitrów z hektara

9. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra

86 hektolitrów z hektara

10. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Merlot, Babeasca neagra

90 hektolitrów z hektara

11. zbierane w fazie pełnej dojrzałości, odmiany Feteasca regala, Aligote, Riesling Italian, Feteasca alba

94 hektolitrów z hektara

12. późny zbiór, odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin

65 hektolitrów z hektara

13. późny zbiór, odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra, Merlot, Feteasca alba, Riesling Italian

65 hektolitrów z hektara

14. zbierane w okresie, gdy winogrona pokryte są szlachetną pleśnią, odmiany Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Pinot gris

52 hektolitrów z hektara

15. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin

12 500 kg winogron z hektara

16. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Traminer roz

11 500 kg winogron z hektara

17. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Muscat Ottonel

11 000 kg winogron z hektara

18. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Tâmâioasâ romäneascä, Busuioacä de Bohotin

92,5 hektolitrów z hektara

19. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Traminer roz

86 hektolitrów z hektara

20. aromatyczne gatunkowe wina musujące, Muscat Ottonel

81,40 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar wyznaczony na potrzeby produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "Bohotin" znajduje się na następujących obszarach okręgu Jassy:

- gmina Räducäneni, wsie Räducäneni, Isaiia, Bohotin, Rosu;

- gmina Mosna, wieś Mosna;

- gmina Cozmesti, wsie Cozmesti, Podolenii de Sus, Podolenii de Jos;

- gmina Dolhesti, wsie Dolhesti, Pietris i Brädiceti;

- gmina Gorban, wsie Gorban, Gura Bohotin, Podu Hagiului;

- gmina Ciortesti, wsie Ciortesti, Coropceni, Deleni, Serbesti.

7. Odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovii, Muscat violet cyperus, Muscat rouge de Frontignan

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

Tämäioasä romäneascä B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc à petit grains

Tämäioasä romäneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka, Tämäioasä albä de Drägäsani

8. Opis związku lub związków

8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Ukształtowanie terenu obejmuje wyrzeźbione międzyrzecza, lekko wypukłe i lekko nachylone w kierunku południowozachodnim. Zbocza są wydłużone, stosunkowo jednolite, o średnim nachyleniu wynoszącym 10-15 %. Pierwszy poziom ukształtowania terenu do wysokości 30 m leży na zachód od doliny potoku Mosna; drugi poziom ukształtowania terenu na wysokości 50-100 m n.p.m. stanowi długie zbocze o długości 7-8 km i szerokości 1,5-2 km; trzeci poziom ukształtowania terenu na wysokości nieprzekraczającej 200 m n.p.m. zajmuje wschodnią połowę zlewni strumienia Mosna.

Czynniki geologiczne obejmują utwory: besarabu (glinę, piaskowiec wapienny, piasek), na których występują osady lessowe o grubości 3-4 m; chersonu (piaszczyste gliny, piaski przeplatane zwartymi piaskowcami), tworzące górną część ukształtowania terenu na wysokościach powyżej 200 m n.p.m.; meotu (piaszczysty cyneryt o grubości 10-20 m), występujące w poszczególnych częściach najwyżej położonych obszarów, w utworach dolnego czwartorzędu (osadach rzecznych) na wschód od Cozmesti na terasach Prutu.

Sieć wodna jest słabo rozwinięta i obejmuje strumień Mosnisoara we wschodniej części obszaru oraz mniejsze strumienie przylegające, które odprowadzają wodę z prawej strony obszaru.

Klimat - typu kontynentalnego - cechują skrajne warunki, surowe zimy i suche lata, z oddziaływaniem powietrza przepływającego do otwartej doliny Prutu. Charakterystyka: średnia temperatura roczna wynosi 9,6 °C, sezon wegetacyjny trwa średnio 183 dni, całkowity bilans cieplny wynosi 3 693-4 309 °C, aktywny bilans cieplny wynosi 3 223-3 879 °C oraz użytkowy bilans cieplny w przypadku winorośli wynosi 1 330-1 739 °C.

Najzimniejszym miesiącem roku jest styczeń (- 3,6 °C), w którym odnotowuje się minimalne temperatury bezwzględne do - 26,8 °C, co stwarza zagrożenie dla niechronionych winorośli, a najcieplejszym miesiącem roku jest lipiec (21,3 °C), z maksymalnymi temperaturami bezwzględnymi sięgającymi nawet 41,6 °C i często pokrywającymi się z okresami suszy.

Całkowite roczne nasłonecznienie wynosi 2 137 godzin, w tym 1 348 godzin w okresie wegetacji winorośli. Roczna suma opadów wynosi 517,8 mm, w tym 320,5 mm w okresie uprawy winorośli.

Największe opady deszczu występują latem (czerwiec-lipiec), a najmniejsze zimą (styczeń-luty).

Gleby - dominują mollisole kambiczne/czarnoziemy (30-35 %), a także gleby gliniaste na wysoko położonych obszarach (250-300 m n.p.m.). Na obszarze płaskowyżu skały glebotwórcze są reprezentowane przez osady lessowe, a na obszarze środkowo-północnym - przez piaskowiec wapienny.

8.2. Szczegółowe informacje o produkcie

Wina niemusujące uzyskiwane na tym obszarze są na ogół lekkie, a wina białe cechuje dodatkowa kwasowość, która nie jest zbyt ekstrakcyjna, lecz typowa dla odmian, z których uzyskuje się wina. Odmiany winorośli czerwonych przeznaczone do produkcji win gatunkowych na tym obszarze charakteryzują się wysoką zdolnością do gromadzenia antocyjanów (wina taninowe cechujące się akumulacją barw), a dojrzałość fenolowa występuje zwykle dwa tygodnie po osiągnięciu dojrzałości technologicznej.

Busuioaca de Bohotin ma szczególny charakter, który przejawia się w tym, że odmiana ta w niektórych latach o długiej i ciepłej jesieni pozwala na uzyskanie naturalnie słodkiego wina różowego zawierającego cukier resztkowy. Wino to jest tłuste, o bursztynowej barwie, pełne aromatów przypominających jednocześnie płatki róży, bazylię i kadzidło, ponieważ jest to w istocie odmiana specyficzna dla obszaru, z którego wywodzi się nazwa wina.

Gatunkowe wina musujące

Subtelność, świeżość, naturalność, aromaty fermentacji z nutami dojrzałych moreli, truskawek, konfitury różanej, wzmocnionymi delikatnymi i długo utrzymującymi się, małymi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka; obficie musujące.

Barwa od zielonkawobiałej lub żółtozielonej w przypadku win białych do bladoróżowej o delikatnych odcieniach rubinowych w przypadku win różowych lub czerwonych.

Aromat świeży, aromaty fermentacji z nutami kwiatowymi.

Smak owocowy (morelowy, truskawkowy, grejpfrutowy), finezyjny, o cechach sensorycznych przypominających aromatyzowane drożdże, kłujący z powodu obecności dwutlenku węgla, o specyficznym aromacie.

Aromatyczne gatunkowe wina musujące

Barwa słomkowożółta o zielonkawożółtych odcieniach i zielonkawych refleksach (Tamaioasa romaneasca, Muscat Ottonel) lub barwa różowa o odcieniach fiołkowych (Busuioaca de Bohotin, Traminer roz), z obfitą pianą i drobnymi, długo utrzymującymi się bąbelkami.

Charakterystyczny aromat zachowujący terpenowe aromaty winogron z dodatkiem lotnych związków aromatycznych pochodzących z fermentacji alkoholowej, finezyjny i szeroki, z tonami cytrusów, kwiatów pomarańczy, bazylii i płatków róży, a także delikatnymi aromatami świeżych czerwonych owoców. Równowaga między poziomem kwasowości a zawartością cukru, o dużej trwałości. O delikatnym aromacie muszkatu, z nutami bazylii, róż i świeżo skoszonego siana, smak jest żywy za sprawą równowagi między słodyczą a kwasowością.

Wina półmusujące

Barwa od zielonkawobiałej lub żółtozielonej w przypadku win białych do bladoróżowej lub delikatnych odcieni rubinowych w przypadku win różowych lub czerwonych.

Aromat cechuje się świeżością, świeżymi nutami truskawek, cytryn/grejpfrutów, dojrzałych moreli, czarnego bzu, bazylii.

Smak owocowy, finezyjny, zrównoważony, o cechach sensorycznych przypominających aromatyzowane drożdże, kłujący z powodu obecności dwutlenku węgla, o specyficznym aromacie świeżych owoców cytrusowych i leśnych. Obfite pęcherzyki powietrza, trwałe napowietrzenie małymi bąbelkami do pełnej wysokości kieliszka.

8.3. Szczegółowy opis czynnika ludzkiego

W celu uzyskania wina duża część plantatorów winorośli zbiera winogrona w nocy, aby skrócić czas przetwarzania technologicznego i uniknąć schłodzenia zebranych plonów, a następnie szybko i delikatnie przetwarza moszcz, aby zapobiec zmniejszeniu ilości składników odżywczych potrzebnych do fermentacji. W niektórych przypadkach producenci wykorzystują również do celów przechowywania pewne stare piwnice lub nowoczesne obiekty, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania win i zachować ich świeżość przez dłuższy czas, zwłaszcza w przypadku gatunkowych białych win musujących, ale również aby ułatwić dojrzewanie (w piwnicach znajdują się stoły z otworami wykorzystywane na etapie remuage do produkcji gatunkowych win musujących).

Stosuje się również prowadzenie winorośli przez przycinanie w zależności od umiejscowienia działki na zboczu i specyfiki owocowania danej odmiany. Przeprowadza się też cięcie pędów przed kwitnieniem w celu zwiększenia odsetka zawiązujących się owoców oraz zwiększenia średniej masy kiści i zbiorów z jednostkowej powierzchni odmian takich jak Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca i Muscat Ottonel. Zwalczanie chwastów przeprowadza się przez koszenie i wzruszanie gleby za pomocą kultywatorów z końcówkami pomiarowymi.

Plantatorzy winorośli zapewniają optymalne zarządzanie roślinami i kontrolują ich wigor oraz potencjał produkcji metodami zmierzającymi do regulacji wydajności.

Wykorzystanie całych winogron, usuwanie moszczu wytworzonego podczas transportu, staranna obróbka, tłoczenie w czystym środowisku przy użyciu odpowiedniego sprzętu i zgodnie z zasadami określającymi dokładny stosunek masy przetworzonych zbiorów do objętości uzyskanego moszczu zapewniają jakość i klarowność uzyskanego moszczu oraz umożliwiają delikatną ekstrakcję, która zachowuje subtelność aromatów owocowych i pozwala na stworzenie wina o dobrej intensywności i łagodnych aromatach. Dojrzewanie na osadzie, w czasie którego powstają aromaty trzeciorzędne, zapewnia złożoność win.

8.4. Zależności przyczynowe

Ponieważ przedmiotowy obszar zasadniczo nie pokrywa się z głębokimi dolinami skierowanymi ku łące Prutu, która przyciąga wiele zimnych prądów powietrza i gdzie winorośli zwykle nie uprawia się na dolnej jednej trzeciej części zboczy, wpływ minimalnych temperatur bezwzględnych w zimie jest niewielki i obszar ten można uznać za sprzyjający uprawie winorośli.

W Bohotinie winorośl uprawia się od czasów starożytnych, a niektórzy autorzy uważają nawet, że odmiana Busuioaca de Bohotin wykształciła się na tym obszarze. Nazwa osady Bohotin, w zależności od przytoczonego źródła, pochodzi od strumienia Bohotin przepływającego przez ten obszar lub od jednego ze starych plantatorów winorośli zwanych Bohotinejczykami. Odmiana Busuioaca de Bohotin stała się rozpoznawalna ze względu na swoją specyfikę, jako jedyna rumuńska odmiana przeznaczona do produkcji win aromatycznych o barwie różowej lub czerwonej, co sprawia, że jest ona wyjątkowa wśród win produkowanych w Rumunii.

Wyjątkowy na całym świecie charakter Busuioaca de Bohotin jako odmiany rumuńskiej znalazł uznanie w publikacji wydawnictwa Hachette Dictionnaire Encyclopédique des Cépages, która obejmuje około 10 000 odmian winorośli istniejących na świecie i w której wyraźnie stwierdzono, że "Busuioaca de Bohotin jest odmianą stosowaną do produkcji aromatycznego wina czerwonego z Rumunii".

Obecność na przedmiotowym obszarze gleb szkieletowych o wysokiej zawartości węglanu wapnia wykorzystuje się do uprawy typowych odmian aromatycznych stosowanych do produkcji ekstrakcyjnych i świeżych win niemusujących, o charakterze mineralnym i złożonym oraz o dobrze zdefiniowanych aromatach kwiatowych (akacji, bazylii, czarnego bzu, miodu).

Obszar położony najwyżej (300-340 m n.p.m.) cechują bogate zasoby heliotermiczne i ogromny potencjał, a jego najmniej żyzne gleby i wysoka zawartość wapienia szkieletowego oraz południowa ekspozycja sprzyjają odmianom czerwonym.

Wina białe produkowane na tym obszarze są owocowe i mają wyraźny mineralny charakter. Ekspozycja zachodnia winnic chroni je przed silnym nasłonecznieniem, a w połączeniu z bardziej umiarkowanymi temperaturami, które są wynikiem działania prądów powietrza w korytarzu rzeki Prut, pomaga w lepszym zachowaniu kwasowości winogron oraz aromatycznych nut botanicznych i kwiatowych. Jednocześnie z powodu mniejszego wigoru wynikającego z mniej żyznej gleby wina czerwone na tym obszarze są intensywne, mocne, bogate w taniny, o wysokim potencjale dojrzewania (z aromatami dojrzałych owoców leśnych, porzeczek, śliwek, drewna, nutami korzennymi).

Brak bardzo wysokich temperatur (fal upałów) oraz wpływ strumieni powietrza z doliny Prutu przyczyniają się do utrzymania kwasów organicznych w winogronach, co prowadzi do powstania wina o wysokiej kwasowości ogólnej, niskim pH, żywego i orzeźwiającego. Ponadto doświadczenie lokalnych plantatorów winorośli w połączeniu ze współczesnymi technikami uprawy winorośli przyczynia się do produkcji win wysokiej jakości. Pod względem geograficznym makroklimat w połączeniu z właściwościami uprawianych odmian stanowi główny czynnik odróżniający wina pochodzące z danej winnicy od win produkowanych z tych samych odmian rosnących w innych winnicach.

W przypadku gatunkowych win musujących - wypłukane i szare czarnoziemy, o gliniasto-piaszczystej konsystencji, która poprawia właściwości fizyczne dzięki podstawowym właściwościom biochemicznym (intensywność aktywności biologicznej, wysoka zawartość próchnicy, zwiększona zdolność wymiany kationowej, lekko kwaśna reakcja neutralna, wysokie nasycenie zasadami i składnikami odżywczymi, umiarkowany klimat kontynentalny o umiarkowanych cechach charakterystycznych na wysokich wzgórzach i promieniowanie słoneczne wynoszące średnio 120 kcal/cm2/rok, średnie opady wynoszące 524 mm) sprzyjają bardzo dobrej równowadze między kwasowością, zawartością cukrów i związków aromatycznych, uzupełnionej delikatnymi bąbelkami.

W przypadku aromatycznych gatunkowych win musujących - umiarkowany klimat kontynentalny z łagodnymi zimami, gorącymi latami i długimi jesieniami sprzyja gromadzeniu się dużych ilości cukrów i aromatów, w szczególności nut owocowych typowych dla przedmiotowego obszaru (w Busuioaca de Bohotin - truskawek i grejpfrutów, w Muscat Ottonel - dojrzałych moreli, a w Tamâioasa Româneasca - czarnego bzu i bazylii).

Wypłukane i szare czarnoziemy oraz umiarkowany klimat kontynentalny sprzyjają równowadze między kwasowością, zawartością cukrów i związków aromatycznych, a utrzymanie tej równowagi w optymalnych warunkach pozwala zachować typową paletę aromatyczną dojrzałych owoców oraz żywą świeżość win półmusujących.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Bohotin" należy butelkować w szklanych opakowaniach o pojemności do 1,5 litra.

Podczas pakowania i etykietowania wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Bohotin" należy opatrzyć etykietą główną oraz etykietą tylną (lub etykietą dodatkową).

W zależności od interesów producentów chronioną nazwę pochodzenia Bohotin można uzupełnić na etykietach win jedną z następujących nazw pojedynczych winnic: RADUCANENI, DEALUL ROSU, DEALUL MOSNA, GORBAN, PODOLENI, COZMESTI, DEALUL BADA.

Warunki dotyczące produkcji na danym obszarze

Ramy prawne:

określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Produkcję win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia Bohotin z winogron zebranych na wyznaczonym obszarze kontrolowanej nazwy pochodzenia Bohotin można również prowadzić w obiektach produkcji wina znajdujących się w jednostkach podziału administracyjnego graniczących z wyznaczonym obszarem, w szczególności w gminie Jassy (okręg Jassy) i w gminie Husi (okręg Vaslui).

Warunki etykietowania

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie należy wskazać metodę uzyskania gatunkowego wina musującego (poddane fermentacji w butelce przy użyciu metody tradycyjnej lub poddane fermentacji w zbiornikach ciśnieniowych) oraz odmianę, z której wino uzyskano w przypadku aromatycznych gatunkowych win musujących.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_bohotin_modif_cf_cererii_28.07.2020_si_notific.com_20.03.2024_no_track_changes_pdf

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.623

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 w związku z art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 28/01/2025
Data ogłoszenia: 28/01/2025