Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(C/2025/2111)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 (1).

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

"Ternera Gallega"

Nr UE: PGI-ES-0012-AM04 - 15 października 2024 r.

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa produktu

"Ternera Gallega"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal)

4. Opis zatwierdzonych zmian

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji zmiany standardowej:

Zmiany, które mają zostać wprowadzone w specyfikacji ChOG "Ternera Gallega", uznaje się za zmiany standardowe, ponieważ nie mają one wpływu na brzmienie nazwy ani na związek między produktem a terytorium i nie pociągają za sobą ograniczeń w handlu.

1. Specyfikacja warunków produkcji zwierzęcej

Pierwsza zmiana dotyczy głównie sekcji E "Metoda produkcji" specyfikacji produktu.

Wiąże się ona z wprowadzeniem pewnych specyfikacji dotyczących karmienia cieląt i obchodzenia się z nimi w gospodarstwach, które wybrały stosowanie ekstensywnych lub półintensywnych modeli produkcji.

Ustanowiono obowiązek uzupełniania karmienia zwierząt koncentratami i paszą zieloną (tucz końcowy), a w tym celu na użytkach zielonych muszą być rozmieszczone żłoby lub przenośne pojemniki na paszę. Ponadto, jeżeli zwierzęta mają być poddane ubojowi w wieku powyżej ośmiu miesięcy, muszą być zgromadzone lub trzymane na zamkniętych obszarach chronionych przed złymi warunkami pogodowymi na potrzeby tego tuczu końcowego przez okres co najmniej dwóch miesięcy. W odniesieniu do tego ostatniego wymogu ustanawia się dwuletni okres przejściowy, ponieważ w niektórych gospodarstwach może to oznaczać konieczność dostosowania lub wybudowania niektórych obiektów inwentarskich.

Dodaje się akapit w brzmieniu:

"W systemach produkcji ekstensywnej i półekstensywnej obowiązkowe jest uzupełnianie paszy dla zwierząt i przeprowadzenie tuczu końcowego cieląt przez okres co najmniej dwóch miesięcy przed ubojem. W tym celu żłoby lub przenośne selektywne pojemniki, w których dostarczane będą pasze zielone, zboża i pasza, muszą być rozmieszczone na użytkach zielonych i łatwo dostępne.

(1) Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

W tych systemach produkcyjnych, jeżeli cielęta są poddawane ubojowi w wieku ośmiu lub więcej miesięcy, muszą być trzymane lub gromadzone na obszarach zamkniętych chronionych przed złymi warunkami pogodowymi na potrzeby tuczu końcowego, gdzie dostarcza się im zboża lub koncentraty, które są swobodnie dostępne.

W okresie przejściowym nieprzekraczającym dwóch lat cielęta mogą być poddawane tuczowi końcowemu na pastwiskach za pomocą żłobów lub przenośnych selektywnych pojemników na paszę rozmieszczonych w taki sposób, aby były dostępne. W gospodarstwach produkcyjnych podstawowe pożywienie stanowią pasza zielona i zatwierdzone koncentraty paszowe".

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

2. Wprowadzenie specyfikacji dotyczących praktyk w zakresie dobrostanu zwierząt

Zmiana ta dotyczy głównie sekcji E "Metoda produkcji" specyfikacji produktu.

Praktyki hodowli zwierząt gospodarskich powinny wspierać bezpieczeństwo środowiskowe, zrównoważony charakter gospodarstw i dobrostan zwierząt, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Podczas chowu i tuczu należy monitorować czystość i swobodę przemieszczania się cieląt, warunki higieniczno- sanitarne, stan wybiegów i miejsc odpoczynku, a także czy podłoga w pomieszczeniach nie jest śliska lub chropowata oraz czy nachylenie zboczy nie przekracza 5 %.

Należy unikać zbyt dużej liczby zwierząt w oborze, ograniczając ją do maksymalnie 40 zwierząt na grupę, pod warunkiem że powierzchnia wynosi co najmniej 2,2 m2/cielę w wieku powyżej sześciu miesięcy; lub maksymalnie 60 zwierząt na grupę, jeżeli powierzchnia wynosi co najmniej 4 m2/cielę.

Należy zapewnić jakość powietrza, warunki termiczne i oświetlenie wewnątrz budynków inwentarskich, z naciskiem na prawidłową wentylację i rozplanowanie obory, tak aby stężenie NH3 na wysokości jednego metra nad podłożem nie przekraczało 20 ppm, aby zakres temperatur w pomieszczeniu mieścił się w przedziale od 0 °C do 35 °C, a cielęta dysponowały światłem otoczenia przez co najmniej 8 godzin dziennie.

Cielętom umożliwia się wypas oraz daje dostęp do żywności i czystej wody. Żłoby muszą mieć długość co najmniej 15 centymetrów na każde cielę w wieku powyżej sześciu miesięcy i musi być dostępne co najmniej jedno urządzenie do pojenia na każde piętnaście cieląt.

Codziennie monitoruje się stan obiektów, zdrowie cieląt oraz to, czy nie mają urazów lub nietypowych zachowań wynikających z niewystarczającego dobrostanu zwierząt, takich jak dyspersja, agresywność, strach, nieregularne ruchy, stres, odrzucenie obecności człowieka itp.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Wprowadzenie możliwości zamrażania mięsa bez utraty certyfikacji ChOG "Ternera Gallega", jeżeli mięso takie jest przeznaczone na wywóz do krajów spoza UE

Zmiana ta dotyczy głównie sekcji E "Metoda produkcji" specyfikacji produktu oraz pkt 3.5 jednolitego dokumentu.

Wprowadzenie możliwości zamrażania mięsa bez utraty certyfikacji ChOG "Ternera Gallega", jeżeli mięso to jest przeznaczone na wywóz do państw spoza Unii, z wyjątkiem Andory i terytorium Gibraltaru. Według obowiązującej dotychczas specyfikacji mięso nie mogło być wprowadzane do obrotu jako "Ternera Gallega", jeżeli w którymkolwiek momencie zostało poddane mrożeniu.

Dodaje się:

"Kawałki mięsa poddawane procesom zamrażania tracą ochronę ChOG, chyba że takie kawałki mięsa są przeznaczone na wywóz do państw trzecich poza UE (do celów niniejszego odstępstwa nie uwzględnia się Andory ani terytorium Gibraltaru)".

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

4. Określono możliwość stosowania produktu objętego ChOG jako składnika

Zmiana ta dotyczy głównie sekcji E "Metoda produkcji" specyfikacji produktu.

Ustanowienie pewnych specyfikacji dotyczących możliwości stosowania mięsa objętego ChOG "Ternera Gallega" jako składnika w innych produktach przetworzonych oraz informowanie o tym konsumentów na etykietach. W szczególności możliwe jest, że w tym przypadku mięso może zostać poddane procesom konserwacji, takim jak suszenie, solenie lub zamrażanie, bez utraty możliwości stosowania nazwy oznaczenia geograficznego w oznakowaniu składnika na etykiecie produktu.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Zmiana organu kontrolnego

Dotyczy to sekcji G "Organ kontrolny" specyfikacji produktu. Celem jest po prostu dostosowanie danych dotyczących nazwy rady regulacyjnej - która jest obecnie w trakcie zmiany nazwy w celu przekształcenia w "Radę regulacyjną ds. chronionych oznaczeń geograficznych Ternera Gallega i Vaca Gallega - Buey Gallego" - oraz jej adresu pocztowego po zmianie siedziby statutowej, a także zastąpienie odniesienia do normy EN 45011 odniesieniem do normy ISO 17065, która jest normą międzynarodową mającą obecnie zastosowanie do jednostek certyfikujących produkty.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Ternera Gallega"

Nr UE: PGI-ES-0012-AM04 - 15 października 2024 r.

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Ternera Gallega"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 02 - MIĘSO I PODROBY JADALNE

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Świeże mięso i podroby wołowe pochodzące z bydła rasy Rubia Gallega i Morenas Gallegas oraz z ich krzyżówek oraz krzyżówek z następującymi rasami mięsnymi: Asturiana de los Valles, Limusina i Blonde d'Aquitaine. Dopuszcza się także krzyżówki byków ww. ras z krowami ras Frisona i Pardo Alpina.

W zależności od wieku, paszy i sposobu hodowli przed ubojem wyróżnia się następujące typy zwierząt:

a) "Ternera Gallega": zwierzęta odsadzane w różnym wieku, poddawane ubojowi przed dwunastym miesiącem życia, których podstawę żywienia stanowi pasza zielona i koncentraty zatwierdzone przez radę regulacyjną;

b) "Ternera Gallega Suprema": zwierzęta hodowane w gospodarstwach przy matkach, karmione przez nie co najmniej przez siedem miesięcy i poddawane ubojowi w wieku do 10 miesięcy;

c) "Añojo" (młode bydło): zwierzęta poddawane ubojowi między dwunastym a osiemnastym miesiącem życia.

Każdy z ww. typów zwierząt odpowiada kategorii handlowej o tej samej nazwie i następujących właściwościach organoleptycznych, klasie mięsności i okrywie tłuszczowej:

a) "Ternera Gallega Suprema": mięso to ma barwę od jasnoróżowej do czerwonej; zawiera tłuszcz koloru perłowego do jasnożółtego i kremowej konsystencji. Delikatna struktura mięśniowa o zwartej konsystencji.

- Klasyfikacja tusz: S, E, U, R, O+. Nie dotyczy tusz pochodzących ze zwierząt rasy Morenas Gallegas.

- Okrywa tłuszczowa dla klas uformowania S, E, U: byki 1, 2, 3; krowy 1, 2, 3, 4;

- Okrywa tłuszczowa dla klas uformowania R, O+: byki 2, 3; krowy 2, 3, 4;

b) "Ternera Gallega": mięso to ma barwę od różowej do jasnoczerwonej, zawiera perłowy, równomiernie rozłożony tłuszcz. Delikatna struktura mięśniowa o zwartej konsystencji.

- Klasyfikacja tusz: S, E, U, R, O+. Nie dotyczy tusz pochodzących ze zwierząt rasy Morenas Gallegas.

- Okrywa tłuszczowa dla klas uformowania S, E, U: byki 1, 2, 3; krowy 1, 2, 3, 4;

- Okrywa tłuszczowa dla klas uformowania R, O+: byki 2, 3; krowy 2, 3, 4;

c) "Añojo" (młode bydło): mięso o barwie od jasnoczerwonej do głęboko czerwonej i perłowo-białym tłuszczu o delikatnym żółtawym odcieniu. Zwarta struktura mięśniowa zwarta o niskiej zawartości tłuszczu.

- Klasyfikacja tusz: S, E, U, R.

- Okrywa tłuszczowa dla klas uformowania S, E, U: 1, 2, 3 i 4

- Okrywa tłuszczowa dla klasy uformowania R: 2, 3, 4.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

W przypadku tradycyjnych gospodarstw podstawowe pożywienie cieląt stanowi mleko matek, które może być uzupełniane zbożami (głównie kukurydzą), ziemniakami, rzepą, paszą zieloną i paszą. W przypadku gospodarstw produkcyjnych podstawowe pożywienie stanowią pasza zielona i koncentraty paszowe.

W każdym przypadku stosować należy pasze pochodzenia roślinnego składające się z surowców typowych dla hodowli zwierząt w Galicji, należących do następujących grup:

- zboża i ich pochodne,

- rośliny oleiste i ich pochodne,

- rośliny strączkowe i ich pochodne,

- bulwy, korzenie i ich pochodne,

- rośliny pastewne,

- inne rośliny i ich pochodne,

- minerały,

- różne (produkty przemysłu piekarniczego oraz podobne produkty).

W składzie paszy przeważają zboża, które powinny stanowić następującą wartość procentową całkowitej masy paszy: minimalnie 60 % ziaren zbóż lub 65 % ziaren zbóż i ich pochodnych.

W przypadku koncentratów przeznaczonych dla bardzo młodych zwierząt dopuszcza się zmniejszenie podanej powyżej wartości procentowej o 5 punktów procentowych.

Wyraźnie zakazuje się użycia produktów ingerujących w naturalne tempo wzrostu i rozwoju zwierząt oraz użycia produktów pochodzenia zwierzęcego z odzysku.

Producenci w porozumieniu z radą regulacyjną chronionego oznaczenia geograficznego "Ternera Gallega" ustalą procedury kontroli paszy.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Narodziny, hodowla, tuczenie i ubój zwierząt, a także rozbiór tusz muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym, aby zachować charakterystyczne cechy produktu, kontrolować warunki produkcji i jego identyfikowalność.

Wszystkie podmioty uczestniczące w procesie produkcji i przetwarzania muszą figurować w rejestrach rady regulacyjnej ChOG "Ternera Gallega". Ustanawia się następujące rejestry: gospodarstw hodowlanych, tuczarni, ubojni, zakładów rozbioru oraz hurtowników i detalicznych dostawców mięsa.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Certyfikowane tusze mogą być wprowadzone do obrotu i trafić do konsumentów po upływie minimum jednego dnia od uboju.

Certyfikowane tusze, ćwierćtusze i mniejsze kawałki mięsa, które zostaną zamrożone, nie są objęte chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG), chyba że są one przeznaczone na wywóz do państw trzecich poza UE (za takie państwa trzecie nie są uznawane Andora ani terytorium Gibraltaru).

Rozbiór i krojenie kawałków tusz objętych ChOG i tusz nim nieobjętych nie mogą odbywać się jednocześnie, zaś mięso musi być przechowywane w sposób niepozwalający na pomylenie kawałków tusz i porcji mięsa.

Certyfikowane mięso może być filetowane, pakowane i etykietowane w przedsiębiorstwach wpisanych do rejestru rady regulacyjnej lub w konkretnych punktach sprzedaży, które zaczęły uprzednio z radą regulacyjną współpracę w zakresie kontroli, etykietowania i wprowadzania do obrotu mięsa.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wszystkie tusze, kawałki i porcje w celu identyfikacji i zapewnienia identyfikowalności opatrzone są etykietami na każdym etapie produkcji (ubój, rozbiór lub filetowanie). Etykiety te mają różne kolory w zależności od typologii mięsa opisanej w punkcie 3.2 "Opis produktu" i widnieje na nich: nazwa i logo "Ternera Gallega", europejskie logo ChOG i dane zapewniające identyfikowalność. Każda półtusza oprócz etykiet opatrzona jest dokumentem zawierającym informacje o gospodarstwie, z którego pochodzi, znak identyfikacyjny i informację o typie zwierzęcia, wieku uboju, klasyfikacji i wadze tuszy, ubojni i dacie uboju.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny, którego dotyczy chroniona nazwa pochodzenia "Ternera Gallega", obejmuje całe terytorium Galicji.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Ukształtowanie terenu w Galicji charakteryzuje się łagodnymi wzgórzami i rozbudowaną siecią rzeczną, która w połączeniu z atlantyckim klimatem z obfitymi opadami i łagodnymi temperaturami sprzyja rozwojowi roślinności na pastwiskach i uprawach. Wysoka wydajność ziemi przyczyniła się do rozwoju hodowli bydła na tych terenach oraz przemysłu wytwórczego i przetwórczego, dla którego mięso wołowe ma szczególne znaczenie.

Historycznie hodowla bydła opierała się na rodzinnych gospodarstwach, w których z pokolenia na pokolenie przekazywano tradycyjny sposób hodowli, żywienia i obchodzenia się ze zwierzętami.

5.2. Specyfika produktu

Rasy mięsne, wśród których wyróżnia się Rubia Gallega, początkowo stosowane były na trzy różne sposoby, głównie jednak do produkcji mięsa. Stanowiły one podstawę systemu produkcji rolnej charakteryzującej się niewielką skalą gospodarstw i wykorzystaniem wytwarzanych przez nie zasobów: mleka, paszy, roślin uprawnych takich jak zboża (głównie kukurydzy), ziemniaków, rzepy itp.

Tradycyjnie ubój zwierząt w Galicji przeprowadzany jest przed osiągnięciem przez nie wieku 10 miesięcy, co daje tusze o niewielkiej wadze, z których uzyskuje się mięso o wyraźnie wyróżniających się właściwościach organoleptycznych w zakresie miękkości, koloru, konsystencji i soczystości. Duża część cieląt karmiona jest przede wszystkim mlekiem matki, co dodatkowo nadaje mięsu pewne cechy wizualne (np. kolor tłuszczu, kremowa konsystencja) i smakowe. Zwierzęta te i uzyskiwane z nich mięso sklasyfikowane są w ramach ChOG w kategorii

"Suprema". W Galicji na mniejszą skalę produkuje się także mięso pochodzące ze starszych zwierząt, które także hodowane są w rodzinnych gospodarstwach. Ten rodzaj produkcji opiera się na szerszym wykorzystaniu genetycznych cech ras mięsnych i zasobów paszy zielonej, zapasów kukurydzy i innych zbóż. Mięso pochodzące z takich zwierząt wyróżnia się intensywniejszym kolorem, większym stopniem zwartości i smakiem.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Mieszkańcy Galicji od najdawniejszych czasów wykorzystywali bydło jako źródło mięsa i tłuszczu. Hodowano mocne, niewielkie, przystosowane do górskich warunków zwierzęta, które dzięki sprowadzonym z Ameryki ziemniakom i kukurydzy zyskały większą masę. Używano ich do prac gospodarskich oraz produkcji mięsa i mleka. Taka uniwersalność bydła wyraźnie wspomogła zmiany w strukturze własności ziemi, ponieważ pozwalała ona nie tylko na zaspokojenie potrzeb konsumpcyjnych rodziny, ale także generację nadwyżek, dochód z których przeznaczano na nabycie nowych terenów.

W XVIII w. bydło z Galicji zyskało duże znaczenie ze względu na eksport mięsa do Anglii, który utrzymał się do początków XX w. Do końca lat 60 XX w. Galicja dostarczała wołowinę do znacznej części Hiszpanii, dziś natomiast hodowla bydła stanowi najważniejszy segment działalności rolniczej ze społecznego punktu widzenia i dla utrzymania poziomu zaludnienia obszarów wiejskich.

"Ternera Gallega" produkowana jest bowiem w rodzinnych gospodarstwach hodowlanych, w których okazuje się poszanowanie galicyjskiej tradycji i historii wytwarzania mięsa i zawsze kładzie się szczególny nacisk na jakość. W gospodarstwach tych panuje wyjątkowa symbioza pomiędzy krowami, cielętami i środowiskiem, rozwijająca się pod czujnym okiem galicyjskich hodowców, wśród których przez wieki z ojca na syna przekazywano tajniki procesu produkcji opartego na zasobach własnych gospodarstwa oraz trosce o zwierzęta - towarzyszy dzielących ten sam los. To dzięki nim otrzymywano produkty rolno-spożywcze najwyższej jakości, a galicyjskie mięso zyskało renomę na hiszpańskim rynku.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/produtos-carnicos/PC_Ternera_Gallega_Enero_2024_ES.pdf

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2111

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 02/04/2025
Data ogłoszenia: 02/04/2025