Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27 1
(C/2025/2032)

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ

(Art. 24 rozporządzenia (UE) 2024/1143)

"Hjälmargös"

Nr UE: PDO-SE-02888-AM01 - 22.1.2025

1. Nazwa produktu

"Hjälmargös"

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

chroniona nazwa pochodzenia (ChNP)

chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)

oznaczenie geograficzne (OG)

3. Sektor

produkty rolne

wina

napoje spirytusowe

4. Państwo, do którego należy obszar geograficzny

Szwecja

5. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Krajowy Urząd ds. Żywności

6. Kwalifikacja jako zmiana standardowa

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143:

Zmiany w specyfikacji i w jednolitym dokumencie stanowią zmiany standardowe zgodnie z art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143, z następujących powodów:

a) nie polegają na zmianie w chronionej nazwie pochodzenia lub na zmianie korzystania z tej nazwy;

b) mało prawdopodobne jest, aby groziły zniesieniem związku, o którym mowa w art. 46 ust. 1 lit. b), w odniesieniu do chronionych nazw pochodzenia;

c) nie wiążą się z dalszymi ograniczeniami dotyczącymi wprowadzania produktu do obrotu.

7. Opis zatwierdzonych zmian

1. Zmiana mająca na celu umożliwienie schładzania ryb bez patroszenia

W pkt 3.5 specyfikacji produktu oraz pkt 3.4 jednolitego dokumentu wprowadza się następujące zmiany:

Sandacz "Hjälmargös" jest poławiany i wyładowywany na Jeziorze Hjalmaren. Ryby mogą być schłodzone niepatroszone. Mogą też być patroszone, a następnie chłodzone lub zamrażane w całości albo krojone na filety, a następnie chłodzone. Filety również mogą być zamrażane. Wszystkie operacje muszą odbywać się na obszarze geograficznym.

Całych (niefiletowanych) sandaczy "Hjälmargös" zamrożonych poza obszarem geograficznym nie można sprzedawać pod nazwą "Hjälmargös".

Zmiana umożliwia schładzanie ryb bez uprzedniego patroszenia. Stowarzyszenie rybackie jeziora Hjalmaren stwierdziło, że jest to podejście stosowane przez rybaków poławiających sandacza "Hjälmargös". Zmiana dostosowuje specyfikację produktu i jednolity dokument do obecnej praktyki.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

2. Zmiana opisu produktu dotycząca rozmiaru oczek sieci podczas połowów z zastosowaniem niewodów stawnych z dużymi żakami

W pkt 3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu wprowadza się następujące zmiany:

"Połowy przy użyciu sieci mogą być prowadzone wyłącznie z wykorzystaniem narzędzi połowowych o rozmiarze oczek nie mniejszym niż 60 mm. Po złowieniu ryba nie może być mniejsza niż 45 cm. Ograniczenie rozmiaru oczek nie ma zastosowania do niewodów stawnych z dużymi żakami. Połów usuwa się z żaków, a ryby niespełniające wymogu dotyczącego minimalnej wielkości 45 cm są wrzucane żywe do jeziora."

Zmiana przewiduje stosowanie innego rozmiaru oczek w przypadku niewodów stawnych z dużymi żakami. Sprecyzowano również, że połów jest usuwany z żaków, a ryby niewymiarowe muszą być wrzucone żywe do jeziora.

Stowarzyszenie rybackie jeziora Hjalmaren stwierdziło, że jest to podejście stosowane przez rybaków poławiających sandacza "Hjälmargös". Zmiana dostosowuje specyfikację produktu i jednolity dokument do obecnej praktyki stosowanej przez rybaków poławiających sandacza "Hjälmargös".

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

3. Zmiana opisu obszaru geograficznego w odniesieniu do odległości od linii demarkacyjnych jeziora

W pkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu wprowadza się następujące zmiany:

"Obszar lądowy wokół jeziora w odległości do 10 km od linii demarkacyjnych jeziora jest również włączony do obszaru geograficznego w odniesieniu do działalności w łańcuchu produkcyjnym obejmującej przechowywanie, przetwarzanie i przygotowywanie sandacza »Hjälmargös«."

Zmiana polega na powiększeniu zasięgu obszaru geograficznego do 10 km od linii demarkacyjnych jeziora Hjalmaren. Stowarzyszenie rybackie jeziora Hjalmaren jest zdania, że poprzedni obszar 1 km nie odpowiadał działalności rybaków poławiających sandacza "Hjälmargös".

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Hjälmargös"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Szwecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 03 - RYBY I SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE BEZKRĘGOWCE WODNE

0304 - Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Hjälmargös" to dziko żyjący świeży sandacz (Sander lucioperca) z Jeziora Hjalmaren. Złowione ryby muszą mieć co najmniej 45 cm długości i sprzedaje się je w postaci świeżej albo mrożonej, w całości lub w postaci filetów.

Na smak "Hjälmargös" wpływa szereg czynników związanych z jego siedliskiem. Jezioro Hjalmaren jest zbiornikiem wodnym bogatym w składniki pokarmowe, który zapewnia rybom dobre zaopatrzenie w podstawowe źródło pożywienia - stynkę (Osmerus eperlanus). Badania prowadzone nad stynką z różnych wód wykazały, że stynka z Jeziora Hjalmaren zawiera dość niepowtarzalną kompozycję kwasów tłuszczowych, co wpływa również na zawartość kwasów tłuszczowych w sandaczu. Badania wykazały, że środowisko bogate w składniki pokarmowe sprawia również, że sandacz "Hjälmargös" rośnie bardzo szybko i równomiernie. Dzięki temu ryba jest bardziej mięsista, a po ugotowaniu ma miękką i delikatną konsystencję.

Wielkość

>45 cm długości

>0,8 kg.

Smak

Profesjonalni degustatorzy często opisują smak sandacza "Hjälmargös" jako delikatnie rybny i czysty. Surowe mięso sandacza "Hjälmargös" ma delikatny smak. Można wyczuć łagodny smak orzechów i kurek. Posmak jest metaliczny.

Gotowanie sandacza "Hjälmargös" pozwala wydobyć tłuszcz obecny w rybie i ukazuje paletę smaków. Zawiera ona nutę słodyczy i pewną słoność. Nadal wykrywalny jest delikatny smak orzechów, a także nuty skorupiaków.

Konsystencja

"Hjälmargös" ma rozpływającą się w ustach konsystencję bez posmaku tłuszczu. Smak sandacza "Hjälmargös" jest tak łagodny, że w cienkich plastrach najważniejszą cechą charakterystyczną degustacji jest konsystencja, w której wyczuwalne są wyraźnie oddzielone i zwarte warstwy mięsa.

Barwa

Mięso sandacza "Hjälmargös" ma perłowy pobłysk.

Składniki odżywcze (na 100 g mięsa rybnego)

Wartość 80-90

energetyczna (kcal)

Tłuszcz (g) 0,2-0,3

Białko (g) 20-26

Nie są to punkty kontrolne, lecz raczej przegląd zakresów wartości odżywczych zwykle występujących w sandaczu dziko żyjącym.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Sandacz to ryba drapieżna, która żywi się innymi dzikimi rybami żyjącymi w tych samych wodach. W Jeziorze Hjalmaren - patrząc w ujęciu uśrednionym na przestrzeni roku - jego podstawowym pożywieniem jest stynka (Osmerus eperlanus). W zależności od dostępności stynki i pory roku dieta obejmuje również okonia (Perca fluviatilis), płoć (Rutilus rutilus) i ukleję (Alburnus alburnus).

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Sandacz "Hjälmargös" jest poławiany i wyładowywany na Jeziorze Hjalmaren. Ryby mogą być schłodzone niepatroszone. Mogą też być patroszone, a następnie chłodzone lub zamrażane w całości albo krojone na filety, a następnie chłodzone. Filety również mogą być zamrażane. Wszystkie operacje muszą odbywać się na obszarze geograficznym.

Całych (niefiletowanych) sandaczy "Hjälmargös" zamrożonych poza obszarem geograficznym nie można sprzedawać pod nazwą "Hjälmargös".

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Każda dostawa sandacza "Hjälmargös" (oprócz informacji wymaganych prawem) jest opatrzona informacjami na temat:

- daty połowu;

- rybaka (numer identyfikacyjny);

- chronionej nazwy (ChNP).

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny obejmuje Jezioro Hjälmaren. Granica jeziora jest wyznaczona linią brzegową i liniami prostymi między dwoma najbardziej wysuniętymi na zewnątrz punktami styku każdego dopływu i ujścia jeziora.

Obszar lądowy wokół jeziora w odległości do 10 km od linii demarkacyjnych jeziora jest również włączony do obszaru geograficznego w odniesieniu do działalności w łańcuchu produkcyjnym obejmującej przechowywanie, przetwarzanie i przygotowywanie sandacza "Hjälmargös".

Jezioro Hjälmaren jest czwartym co do wielkości jeziorem w Szwecji pod względem powierzchni (484 km2) i znajduje się w Mälardalen w środkowej Szwecji. Jego nazwa wywodzi się ze staroszwedzkiego słowa *ixlmber, znaczącego w przybliżeniu "burzliwe jezioro". Jezioro dzieli się na trzy regiony: Södermanland, Närke i Västmanland. Jezioro Hjälmaren można podzielić na pięć bardziej lub mniej wydzielonych basenów: Hemfjärden, Mellanfjärden, Stor-Hjälmaren, Södra Hjälmaren i Östra Hjälmaren.

Połowy komercyjne odbywają się głównie na obszarach Stor-Hjälmaren i Östra Hjälmaren, a także w najbardziej wysuniętej na wschód części Mellanfjärden. Zachodnia część Mellanfjärden i do pewnego stopnia Hemfjärden są bardzo płytkimi obszarami, na których odbywa się tarło i dojrzewanie narybku sandacza (głębokość poniżej 2 m).

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między obszarem geograficznym a właściwościami organoleptycznymi sandacza "Hjälmargös" wynika zarówno z warunków naturalnych panujących na tym obszarze, jak i z czynnika ludzkiego.

Warunki naturalne

- płytkie wody

- wysoka średnia temperatura

- wysoki poziom składników odżywczych

- mała przejrzystość wody

- zarówno sandacze "Hjälmargös", jak i podstawowe gatunki ryb stanowiące ich żer są przystosowane genetycznie do warunków panujących w jeziorze.

Jezioro charakteryzuje się płytką wodą, wysokimi temperaturami i wysokim poziomem składników odżywczych. Pod kątem każdego z tych trzech aspektów Jezioro Hjälmaren można uznać za wykazujące ekstremalne cechy w porównaniu z innymi jeziorami północnej Europy. Średnia głębokość wynosi zaledwie 6,1 m. Jezioro zawsze było płytkie, ale zostało obniżone o ponad metr podczas szeroko zakrojonych operacji pogłębiania jeziora w latach 1878-1887 w celu uwolnienia gruntów rolnych wokół jeziora. Płytkość wody przyczynia się do jej wysokiej temperatury. Gdy na jeziorze wieje wiatr, wzburza się cała masa wody, co oznacza, że latem nie ma wody poniżej termokliny. Poziom składników odżywczych jest bardzo wysoki, a średni poziom fosforu wynosi około 50 pg/l w Stor-Hjälmaren. Przyczynia się to do niskiej przejrzystości wody w jeziorze, co jest atutem dla drapieżników polujących na ryby, które są ich ofiarami. Wszystkie te czynniki są korzystne dla sandacza "Hjälmargös".

Wysokie temperatury i poziomy składników odżywczych w jeziorze zapewniają rybom odpowiednie zaopatrzenie w podstawowe źródło pożywienia - stynkę (Osmerus eperlanus). Badania prowadzone nad stynką z różnych wód wykazały, że stynka z Jeziora Hjalmaren zawiera dość niepowtarzalną kompozycję kwasów tłuszczowych, co wpływa również na zawartość kwasów tłuszczowych w sandaczu. Badania wykazały, że środowisko bogate w składniki pokarmowe sprawia, że sandacz "Hjälmargös" rośnie bardzo szybko i równomiernie. Dzięki temu ryba jest bardziej mięsista, a po ugotowaniu ma miękką i delikatną konsystencję.

Badania genetyczne wskazują również, że populacja sandacza w Jeziorze Hjalmaren dostosowała się do panujących w nim szczególnych warunków. Dogłębna analiza sandacza z Morza Bałtyckiego i jezior w środkowej Szwecji pokazuje, że sandacz występujący w Jeziorze Hjalmaren jest niepowtarzalny i genetycznie różni się od wszystkich innych sandaczy, również tych z pobliskich zbiorników wodnych. Sandacz z Jeziora Hjalmaren jest wykorzystywany do zarybiania innych łowisk, ale te przypadki nie spowodowały w lokalnych populacjach sandacza wymiernych zmian genetycznych. Odrębna genetycznie populacja sandacza "Hjälmargös" występuje wyłącznie w Jeziorze Hjalmaren. Nie dochodzi również do przenoszenia sandacza z innych jednolitych części wód do Jeziora Hjalmaren.

Czynniki ludzkie

Na smak sandacza "Hjälmargös" - oprócz czynników związanych z jego niepowtarzalnym siedliskiem i zestawem genów - wpływają również inne czynniki:

- ukierunkowanie na jakość i zrównoważone zarządzanie zasobami sandacza

- duża liczba rybaków zawodowych - krótki czas od połowu do dostawy

- znajomość biotopu.

Połowy mogą być prowadzone wyłącznie przy użyciu narzędzi połowowych o rozmiarze oczek nie mniejszym niż 60 mm. Po złowieniu ryba nie może być mniejsza niż 45 cm. Ograniczenie rozmiaru oczek nie ma zastosowania do niewodów stawnych z dużymi żakami. Połów usuwa się z żaków, a ryby niespełniające wymogu dotyczącego minimalnej wielkości 45 cm są wrzucane żywe do jeziora. Aby nie zagrażać dostępności żywności, stosuje się ograniczenia przy połowach ryb, na które poluje sandacz. W jeziorze nie prowadzi się połowów włokiem. Wybór narzędzi połowowych i lokalizacji zmienia się w ciągu roku i opiera na wieloletnim doświadczeniu. Metody połowów oznaczają, że rybak indywidualnie obchodzi się z każdą rybą i tak też ją ocenia. Ograniczenie połowów wprowadzone przez rybołówstwo komercyjne jest jednym z powodów zachowania wysokiej jakości sandacza "Hjälmargös". Wielkość ryb, ich szybki wzrost (wysoka temperatura wody i zawartość składników odżywczych oraz dobra dostępność pożywienia) i świeżość to trzy istotne czynniki wpływające na smak sandacza "Hjälmargös", które można powiązać ze sposobem prowadzenia połowów przemysłowych na Jeziorze Hjalmaren.

Zrównoważony charakter sandacza "Hjälmargös" znajduje potwierdzenie w certyfikacie przyznanym tej rybie przez Radę zarządzania zasobami morskimi (MSC). Certyfikat MSC nie jest jednak wymogiem dotyczącym chronionej nazwy. Sandacza "Hjälmargös" uważa się za rybę wysokiej jakości.

Połowy sandacza w jeziorze odbywają się zgodnie z ponad 500-letnią tradycją połowową. Obecnie połowy sandacza na Jeziorze Hjalmaren są prowadzone przez 35 rybaków zawodowych, których porty macierzyste zlokalizowane są wokół jeziora, co stanowi niezwykle wysoką liczbę jak na jezioro o tych rozmiarach. Rybołówstwo łodziowe oznacza, że rybacy nigdy nie znajdują się daleko od portu macierzystego i często od połowu do rozładunku na nabrzeżu mijają nie więcej niż 2 godziny. W przypadku niesprzyjającej pogody czas ten może wynosić maksymalnie 5 godzin. W najcieplejszym momencie roku ryby umieszcza się na lodzie w łodzi. Czysty i "rybny" smak charakterystyczny dla sandaczy "Hjälmargös" wiąże się z połowami o niskim wpływie. Krótki czas, jaki upływa między połowem a przeładunkiem na lądzie. Jakość można określić mianem "świeżości" - jest to cecha zachowana także dzięki szybkiemu zamrożeniu niedługo po wyładunku.

Jezioro Hjalmaren to wyjątkowe łowisko - konieczne jest przyswojenie rozległej wiedzy fachowej obejmującej szczególne cechy jeziora, która pozwala prowadzić połowy we właściwym miejscu w odpowiednim czasie, aby zapewnić najwyższą jakość.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktspecifikation-hjalmargos-skyddad-ursprungsbeteckning_241219.pdf

1 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2025/27 z dnia 30 października 2024 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 o przepisy dotyczące rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie oraz uchylające rozporządzenie delegowane (UE) nr 664/2014 (Dz.U. L, 2025/27, 15.1.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/27/oj).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.2032

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego oznaczeniem geograficznym zgodnie z art. 5 ust. 4 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2025/27
Data aktu: 11/04/2025
Data ogłoszenia: 11/04/2025