(Dz.U.UE C z dnia 3 kwietnia 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Irouleguy"
PDO-FR-A0708-AM03
Data przekazania informacji:
8.1.2025
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Przepisy rolnośrodowiskowe
Celem wniosku jest zmiana specyfikacji w pkt 2 "Pozostałe praktyki uprawy" (rozdział I pkt VI. Prowadzenie winorośli) oraz dodanie następujących przepisów rolnośrodowiskowych:
- Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (obszary na końcach rzędów i między działkami, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane), jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych;
- Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione;
- Uzdatnianie ciepłej wody w oczyszczalniach jest obowiązkowe.
Zmiany te w większym stopniu uwzględniają wymagania społeczne dotyczące ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.
Jednolity dokument zmieniono w punkcie "Szczególne praktyki enologiczne".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa(-y)
Irouleguy
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wina białe
ZWIĘZŁY OPIS
Wina białe o intensywnym aromacie. Zmieszanie co najmniej dwóch odmian pozwala na uzyskanie złożoności aromatycznej i równowagi; aromat win często przypomina zapach egzotycznych owoców, a tłustość w ustach jest dobrze zrównoważona kwasowością.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu:
1. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 5 g/l;
2. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 4 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu > 14 %.
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wina różowe
ZWIĘZŁY OPIS
Wina różowe produkowane z dominującymi odmianami Cabernet franc N i Tannat N, dzięki którym nabierają koloru i owocowych aromatów. Wina charakteryzują się dobrą równowagą między tłustością a kwasowością dzięki działkom wyselekcjonowanym ze względu na ich dojrzałość i dobry stan sanitarny.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 4 g/l:
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. Wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS
Wina czerwone produkowane z dominującymi odmianami Cabernet franc N i Tannat N, dzięki którym nabierają koloru, owocowych aromatów i tanin w znacznej ilości. Ekspresja aromatyczna koncentruje się na owocach, które ewoluują w kierunku złożonych aromatów kandyzowanych owoców i przypraw. Taniny, które zwykle dominują w młodym winie, łagodnieją po dojrzewaniu, w wyniku czego powstają wina o zrównoważonej strukturze.
Wina te charakteryzują się:
1. minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 11 %;
2. zawartością alkoholu po wzbogaceniu wynoszącą co najmniej 13,5 %.
Dla każdej partii gotowej do wprowadzenia na rynek luzem lub w opakowaniu:
1. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi < 3 g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu < 14 %
2. zawartość cukrów fermentacyjnych wynosi s < 4g/l w przypadku win o naturalnej objętościowej zawartości alkoholu > 14 %
3. zawartość kwasu jabłkowego < 0,3 g/l;
Pozostałe analityczne cechy charakterystyczne są zgodne z cechami określonymi w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna (w miliekwiwalentach na litr):
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Ograniczenia
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Stosowanie pras ciągłych jest zabronione.
Do produkcji win różowych niedopuszczalne jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych, samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.
2. Gęstość nasadzeń - odstępy
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość nasadzeń w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar.
Odstęp między rzędami wynosi najwyżej 2,50 m;
Odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi co najmniej 0,90 metra.
Powyższe przepisy nie stosują się do winorośli sadzonych tarasowo. W przypadku tych winorośli odstęp między krzewami w tym samym rzędzie wynosi co najmniej 0,80 metra.
3. Cięcie winorośli
Praktyka uprawy
Winorośl przycina się w formie jedno- lub dwuramiennego sznura Guyota lub za pomocą cięcia krótkiego (prowadzenie w formie sznura Royat).
Liczba oczek na łozę nie może przekraczać:
- 16 dla odmian cabernet franc N, cabernet-sauvignon N, courbu B, petit courbu B, petit manseng B;
- 12 dla odmian tannat N et gros manseng B.
4. Pozostałe praktyki uprawy
Praktyka uprawy
a) W celu zachowania cech środowiska fizycznego i biologicznego, które są podstawą charakteru tego obszaru. Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (obszary na końcach rzędów i między działkami, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane), jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych;
b) Całkowite chemiczne odchwaszczanie działki jest zabronione;
c) Uzdatnianie ciepłej wody w oczyszczalniach jest obowiązkowe.
5. Nawadnianie
Praktyka uprawy
Można zezwolić na nawadnianie zgodnie z przepisami art. D.645-5 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
6. Przepisy szczególne dotyczące zbiorów
Praktyka uprawy
Winogrona są zbierane ręcznie.
5.2. Maksymalna wydajność
1.
60 hektolitrów
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Pyrénées-Atlantiques: Aincille, Anhaux, Ascarat, Bidarray, Bussunarits-Sarrasquette, Bustince-Iriberry, Irouléguy, Ispoure, Jaxu, Lasse, Lecumberry, Ossès, Saint-Etienne-de-Baïgorry, Saint-Jean-le-Vieux, Saint-Martin-d'Arrossa.
7. Odmiana(-y) winorośli
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Gros Manseng B
Petit Courbu B
Petit Manseng B
Tannat N
8. Opis związku lub związków
Winnica rozwijała się od XIII w. pod wpływem ruchu zakonnego związanego z drogą świętego Jakuba, która przebiega przez ten obszar. Znajduje się u podnóża Gór Baskijskich i pokrywa strome zbocza, dobrze wyeksponowane i nasłonecznione. Przepuszczalne gleby i duże nachylenie umożliwiają odprowadzanie nadmiaru wody spowodowanego znacznymi opadami deszczu. Jesienią południowy wiatr sprzyja odpowiedniemu dojrzewaniu winogron, zwiększając temperaturę i nasłonecznienie. Lokalne odmiany szczególnie dostosowane do klimatu dają taninowe i zrównoważone wina czerwone oraz wina różowe o aromacie owoców dzięki odpowiedniej dojrzałości winogron z nasłonecznych winnic, a także żywe i aromatyczne białe wina dzięki klimatowi, w którym nie ma problemu deficytu wody.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Na etykiecie wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Irouléguy" można umieścić nazwę większej jednostki geograficznej: "Sud-Ouest". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż czcionka, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1992 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
| Data aktu: | 03/04/2025 |
| Data ogłoszenia: | 03/04/2025 |