united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2025/1991)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Lambrusco Salamino di Santa Croce"

PDO-IT-A0342-AM03

Data przekazania informacji: 2 stycznia 2025 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Włączenie specyfikacji kategorii

Opis:

Określono kategorię, do której należą wina "Lambrusco Salamino di Santa Croce" Spumante [musujące] ("wina musujące" lub "gatunkowe wina musujące").

Uzasadnienie:

Zmiana ta ma na celu doprecyzowanie kategorii produkowanego wina musującego.

Zmiana dotyczy pkt 1 specyfikacji produktu.

2. Poprawki redakcyjne i zmiany przepisów

Opis:

W specyfikacji produktu wprowadzono pewne poprawki redakcyjne, a odniesienia prawne zaktualizowano, podobnie jak nazwę ministerstwa.

Uzasadnienie:

Zmiana ta była konieczna ze względu na zmiany w prawodawstwie w tym sektorze oraz w nazwie ministerstwa. Wprowadzono pewne poprawki, aby poprawić literówki oraz zwiększyć przejrzystość przepisów.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 3, pkt 7 ppkt 1, pkt 8 ppkt 4 i pkt 10 specyfikacji produktu.

3. Korekta w opisie metody produkcji fermentujących w butelce win musujących i półmusujących

Opis:

Zmieniono opis metody produkcji fermentujących w butelce win musujących i półmusujących, aby uwzględnić sformułowanie "w tym za pomocą".

Uzasadnienie:

Zmianę wprowadzono w celu wyjaśnienia, że praktyka enologiczna polegająca na fermentacji win w butelce jest zawsze dozwolona w odniesieniu do win musujących i półmusujących, i niekoniecznie należy stosować określenie "metoda tradycyjna" lub "metoda klasyczna" lub "klasyczna metoda tradycyjna", jak przewidziano w art. 53 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2019/33.

Dodanie sformułowania "w tym za pomocą" wskazuje, że wyrażenia te należy uznać za fakultatywne, zgodnie z określonymi warunkami, a nie za zobowiązanie producentów.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 2 specyfikacji produktu.

4. Zmniejszenie wydajności przetwarzania

Opis:

Wydajność przetwarzania winogron/wina, w tym wszelkie nadwyżki produkcji wina, zmniejszono z 80 % do 75 %, bez uszczerbku dla limitu 70 % dla gotowego wina, które kwalifikuje się do objęcia chronioną nazwą pochodzenia "Lambrusco di Sorbara".

Uzasadnienie:

Zmianę tę wprowadzono, aby ograniczyć produkcję win opatrzonych nazwą odmiany Lambrusco, w tym win uzyskiwanych z nadwyżki produkcji wina o chronionej nazwie pochodzenia "Lambrusco Salamino di Santa Croce", które należy przeklasyfikować na wina rodzaju Lambrusco z typowym oznaczeniem geograficznym Emilia. Zmiana ma również na celu uniknięcie nadmiernej eksploatacji winogron.

Zmiana ta dotyczy pkt 5 ppkt 5 specyfikacji produktu.

5. Zmiana okresu fermentacji i drugiej fermentacji

Opis:

Dodano nowy podpunkt zawierający przepis, który umożliwia poddanie produktów z fazy poprzedzającej wyrób wina fermentacji i drugiej fermentacji po dniu 31 grudnia każdego roku i do dnia 30 czerwca następnego roku.

Uzasadnienie:

Zmianę tę wprowadzono, aby ujednolicić warunki produkcji na całym terytorium Emilia-Romania, z uwzględnieniem właściwości odmiany Lambrusco i tradycyjnych technik produkcji od dawna stosowanych na obszarze produkcji win, o których mowa, koncentrując się głównie na produkcji win półmusujących.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 6 specyfikacji produktu.

6. Definicja intensywności barwy

Opis:

Maksymalną intensywność barwy poszczególnych produktów określono w zależności od etapu ich produkcji, aby utrzymać barwę win i produktów z fazy poprzedzającej wyrób wina w wyraźnie określonym zakresie intensywności, zgodnym z tradycją i autentycznością win objętych ChNP "Lambrusco Salamino di Santa Croce".

Uzasadnienie:

Zmianę tę wprowadzono, ponieważ w ostatnich latach stwierdzono, że produkty objęte nazwą "Lambrusco Salamino di Santa Croce" o większej intensywności barwy niż proponowana w ramach przedmiotowej zmiany są traktowane - na etapie wprowadzania do obrotu - jedynie jako produkty uzupełniające podczas przygotowywania mieszanek do produkcji gotowych win i nigdy nie są bezpośrednio przeznaczone do butelkowania.

Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 7 specyfikacji produktu.

7. Korekta niektórych cech charakterystycznych w momencie wprowadzenia do obrotu

Opis:

Zaktualizowano niektóre cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu w odniesieniu do istniejących rodzajów wina, natomiast w przypadku win półmusujących niektóre opisy ulepszono i zaktualizowano oraz dodano podpunkt dotyczący możliwości zmętnienia różnych rodzajów wina - z wyjątkiem win należących do kategorii "gatunkowe wino musujące" - ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Uzasadnienie:

Zmiana ta wynika z faktu, że podczas zmiany specyfikacji okazało się, iż niektóre cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu zawierały określenia, które były nieprawidłowe, nieprecyzyjne lub niezgodne z kategorią produktu, w szczególności w odniesieniu do win musujących, które zawierały określenia odnoszące się do pozostałości cukru właściwych dla kategorii "wina półmusujące", z naruszeniem przepisów załącznika III do rozporządzenia (UE) 2019/33 mających zastosowanie do różnych kategorii "win musujących". Dodano również podpunkt dotyczący możliwości zmętnienia win półmusujących i musujących - z wyjątkiem win należących do kategorii "gatunkowe wino musujące" - ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych. Jest to związane z powrotem do techniki produkcji, która polega na poddaniu wina drugiej fermentacji w butelce bez usuwania osadu fermentacyjnego.

Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji oraz sekcji "Opis wina lub win" w jednolitym dokumencie.

8. Skreślenie przepisu dotyczącego rozporządzenia ministerialnego zmieniającego limity minimalne kwasowości ogólnej i ekstraktu bezcukrowego

Opis:

Skreślono podpunkt, który przewidywał możliwość wydania przez ministerstwo rozporządzenia zmieniającego limity kwasowości ogólnej i ekstraktu bezcukrowego.

Uzasadnienie:

Przepis ten zastąpiono obowiązującymi przepisami.

Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu.

9. Sprostowanie tekstu dotyczącego wymogu wskazania zawartości cukru na etykiecie

Opis:

W przypadku win musujących i gatunkowych win musujących skreśla się wymóg podawania zawartości cukru.

Uzasadnienie:

Przepis ten powtarza obowiązek ustanowiony już w obowiązującym prawodawstwie UE.

Zmiana dotyczy pkt 7 ppkt 2 specyfikacji produktu.

10. Sprostowanie tekstu, aby rozszerzyć stosowanie określenia "rosé" (wino różowe) jako alternatywy dla określenia "rosato" w celu uwzględnienia rodzaju "Rosato Frizzante" (wino czerwone półmusujące)

Opis:

Możliwość stosowania określenia "rosé" jako alternatywy dla określenia "rosato", wcześniej dozwolonego jedynie dla rodzaju "Rosato Spumante", rozszerzono na rodzaj "Rosato Frizzante".

Uzasadnienie:

Zmianę wprowadzono, aby zaspokoić potrzeby rynku i producentów.

Zmiana dotyczy pkt 7 ppkt 3 specyfikacji produktu.

11. Możliwość stosowania na etykiecie określenia "rifermentazione in bottiglia" (druga fermentacja w butelce)

Opis:

Dodano podpunkt umożliwiający stosowanie na etykiecie określenia "rifermentazione in bottiglia".

Uzasadnienie:

Zmianę tę wprowadzono w celu odpowiedniego informowania konsumentów o stosowaniu techniki produkcji z zastosowaniem metody drugiej fermentacji w butelce, którą ponownie wprowadzono w ostatnich latach w celu uzyskiwania win półmusujących. Często z tych win nie usuwa się osadu fermentacyjnego, a obecność tych pozostałości często sprawia, że wino wydaje się "mętne".

Zmiana ta dotyczy pkt 7 ppkt 4 specyfikacji produktu.

12. Zmiana maksymalnej pojemności butelek, w których wina dopuszcza się do konsumpcji

Opis:

Zmieniono tekst w celu ustalenia maksymalnej pojemności szklanych butelek na poziomie 9 litrów, z wyłączeniem 5-litrowej "damy", aby zachować tradycyjny kształt butelki.

Uzasadnienie:

Zmiana ta jest konieczna ze względu na fakt, że konsumenci niekiedy zgłaszają zapotrzebowanie na większe butelki, głównie na spotkania towarzyskie i inne szczególne wydarzenia.

Zmiana ta zapewnia również producentom więcej możliwości rynkowych.

Zmiana dotyczy tylko pkt 8 ppkt 1 specyfikacji produktu.

13. Sprostowanie tekstu, aby jasno określić dozwolone systemy zamykania butelek

Opis:

Podpunkt dotyczący dozwolonych systemów zamykania zaktualizowano i przeformułowano w sposób szczegółowy, wraz z odrębnymi przepisami dotyczącymi win musujących.

Uzasadnienie:

Poprawka ta była konieczna, aby zapewnić jasność co do dozwolonych systemów zamykania butelek, w szczególności w odniesieniu do stosowania nakrętek, kapsli i związanych sznurkiem korków grzybków. Ma to na celu poprawę brzmienia, uniknięcie sprzecznych wykładni i ewentualnego pomylenia rodzajów półmusujących i musujących.

Zmiana dotyczy pkt 8 ppkt 3 i 4 specyfikacji produktu.

14. Aktualizacja związku ze środowiskiem geograficznym

Opis:

Punktu dotyczącego związku ze środowiskiem geograficznym nie zmieniono, ale postanowiono przeredagować sekcję "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.

Uzasadnienie:

Celem było włączenie do jednolitego dokumentu informacji zawartych już w specyfikacji produktu. Zmiana ta ma zatem charakter czysto redakcyjny.

Zmiana dotyczy sekcji "Związek z obszarem geograficznym" jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Lambrusco Salamino di Santa Croce

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. "Lambrusco Salamino di Santa Croce" Rosso Spumante (wino czerwone musujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: rubinowa lub czerwona przypominająca barwę owocu granatu, o różnej intensywności;

Aromat: wyraźny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od "dossagio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

2. "Lambrusco Salamino di Santa Croce" Rosato Spumante (wino różowe musujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: delikatne i długotrwałe;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: wyraźny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od "dossagio zero" po słodki, świeży, harmonijny, z delikatną nutą drożdży;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,00 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

Z wyjątkiem wersji produkowanych w kategorii "gatunkowe wino musujące" wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) - 3. "Lambrusco Salamino di Santa Croce" Rosso Frizzante (wino czerwone półmusujące)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: rubinowa o różnej intensywności;

Aromat: wyraźny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty, intensywny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

4. "Lambrusco Salamino di Santa Croce" Rosato Frizzante (wino półmusujące różowe)

ZWIĘZŁY OPIS

Pęcherzyki powietrza: wyraziste, ulotne;

Barwa: różowa o różnej intensywności;

Aromat: wyraźny i charakterystyczny z nutami kwiatowymi i owocowymi;

Smak: od wytrawnego po słodki, świeży, bogaty.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,50 %;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 16,0 g/l.

Wino może być mętne ze względu na obecność resztek pofermentacyjnych.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) -Minimalna kwasowość ogólna: 6,0 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Lambrusco Salamino di Santa Croce

Szczególne praktyki enologiczne

Wina te produkuje się przy użyciu stosowanych od lat, niezmiennych i ustalonych metod, które obejmują jedynie naturalną drugą fermentację w butelkach i naturalną drugą fermentację przez autoklawowanie. Obie metody mają zasadnicze znaczenie dla nadania winom objętym ChNP "Lambrusco Salamino di Santa Croce" ich wyjątkowych cech charakterystycznych. Procesy wzbogacania i dodawanie expedition liqueur są dozwolone z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń określonych w prawodawstwie UE.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Lambrusco Salamino di Santa Croce Spumante

19 000 kg winogron z hektara

2. Lambrusco Salamino di Santa Croce Frizzante

19 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron przeznaczonych do wytwarzania moszczów i win kwalifikujących się do objęcia chronioną nazwą pochodzenia "Lambrusco Salamino di Santa Croce" obejmuje całe terytorium administracyjne gmin Cavezzo, Concordia sulla Secchia, Medolla, Novi, S. Felice sul Panaro i S. Possidonio oraz część terytorium administracyjnego gmin Campogalliano, Camposanto, Carpi, Finale Emilia, Mirandola, Modena i Soliera, wszystkie znajdujące się w prowincji Modena.

7. Odmiany winorośli

Ancellotta N. - Lancellotta

Fortana N.

Lambrusco Salamino N. - Lambrusco

8. Opis związku lub związków

8.1. A) Specyfika obszaru geograficznego

1. Czynniki naturalne istotne z punktu widzenia związku

Prowincja Modena leży w środkowej części włoskiego regionu Emilia. W regionie tym występują wszystkie warunki klimatyczne Doliny Padańskiej, chociaż połowa prowincji rozciąga się na wzniesienia przedapenińskie i Apeniny, co prowadzi do znacznych różnic. Szczególne położenie równiny u podnóża Apeninów sprawia, że klimat ma cechy kontynentalne - z ciepłymi latami i surowymi zimami oraz typowym dla tego regionu rozkładem opadów deszczu. Wilgotne wiatry południowe są zazwyczaj suche, gdy docierają do tego regionu, co skutkuje niskimi opadami - znacznie niższymi niż na przykład opady deszczu, które obserwuje się w środkowych Włoszech. Średnie nasłonecznienie, amplitudy temperatur i wartości opadów potwierdzają wysoce kontynentalny charakter klimatu, który cechuje się nierównomiernym rozkładem poziomu opadów deszczu, z dwoma okresami poziomów maksymalnych (wiosną i jesienią) prowadzących do nadmiaru wody oraz dwoma okresami (zimą i latem) poważnych jej niedoborów. W szczególności poziom opadów deszczu jest znacznie niższy na równinie Modena niż w pozostałej części równiny Emilia, zwłaszcza w miesiącach letnich, do tego stopnia, że naturalne opady pokrywają średnio nie więcej niż połowę zapotrzebowania na wodę niezbędną do uprawy roślin. Na przestrzeni wieków uprawa na obszarze Modeny była utrudniona ze względu na wysoką zawartość gliny i zwarty charakter większości gleb, i czynniki te wciąż stanowią jedno z najpoważniejszych wyzwań. Wspomniane cechy geograficzne opisano w tomie VI ("Księstwo Modeny i Reggio") pracy Giuseppe Goraniego "Włochy w XVIII wieku", w rozdziale poświęconym środowisku geograficznemu, który rozpoczyna się od stwierdzenia, że "natura wydaje się szczególnie łaskawa dla miasta i terytorium Księstwa Modeny".

Gleba zachowała swój naturalny i żyzny charakter głównie dzięki ingerencji człowieka w postaci budowy kanałów odwadniających, stosowania ochrony przeciwpowodziowej oraz technik i systemów rolniczych, które wykorzystują organiczne polepszacze gleby, aby przeciwdziałać problemom wynikającym z wyjątkowo wysokiej zawartości gliny w gruntach rolnych prowincji.

2. Czynniki ludzkie istotne z punktu widzenia związku

Zarówno w De Agri Cultura Katona, jak i w De Re Rustica Warrona wspomina się o Vitis labrusca. Podobnie Pliniusz, w Naturalis Historia, dokumentuje cechy Vitis vinifera, stwierdzając, że "jej liście, podobnie jak liście winorośli Labrusca, przed opadnięciem przybierają barwę krwi". Sporządzony w 1300 r. traktat o rolnictwie autorstwa Piera dè Crescenziego wskazuje, że winogrona Labrusca są "czarne, nadają winom barwę i sprawiają, że są one przejrzyste, ale umieszcza się je w całości i z połamanymi łodygami w dzbanach i nie psują smaku wina". Jest to najstarszy zapis, który potwierdza, że winogrona z tych winorośli wykorzystano w tym okresie po raz pierwszy do produkcji wina, co sugeruje, że winorośle nie były już tak "dzikie". Nie należy zapominać, że starożytne winorośle Labrusca były dzikimi winoroślami (Vitis vinifera sylvestris) lub winoroślami należącymi do podgatunku Vitis vinifera sativa, które rosły na nieuprawianych gruntach. Dlatego Lambrusco uważa się jedną z najbardziej rodzimych odmian winorośli na świecie, ponieważ powstała ona w wyniku genetycznej ewolucji odmiany Vitis vinifera sylvestris occidentalis, którą udomowiono na obszarze Modeny. Wino Lambrusco zawsze wysoce cenili książęta. Dwa i pół wieku wcześniej, w czerwcu 1430 r., Niccolò III d'Este nakazał w jednym ze swoich "holografów", że "nie należy płacić połowy cła za wszystkie wina przywożone z Modeny do Paryża", aby ułatwić handel winem. Większość poczytnych autorów XIX w. potwierdza, że na przestrzeni wieków Modena stała się obszarem specjalizującym się w produkcji win musujących, które zyskały szczególną renomę, z tradycją produkcji i konsumpcji. Wina zawdzięczają swoje cechy charakterystyczne wyłącznie lub głównie środowisku, w tym wszystkim czynnikom naturalnym i ludzkim, które je definiują. Historyczne pochodzenie nazwy "Lambrusco Salamino" z pewnością sięga połowy XIX w., o czym świadczą liczne dokumenty historyczne, w tym opisowy katalog głównych odmian winorośli uprawianych w prowincjach Modena i Reggio Emilia, który w 1867 r. opublikował prawnik Francesco Aggazzotti, oraz esej analityczny "Lambrusco di Sorbara i Lambrusco Salamino" [Lambrusco di Sorbara i Lambrusco Salamino] autorstwa Enrica Ramazziniego z 1885 r. Znaczenie czynników ludzkich jest szczególnie widoczne w technicznych aspektach produkcji, które są istotne dla specyfikacji produktu.

Połączenie odmian w winnicach

Połączenie odmian uprawianych w winnicach: "Lambrusco Salamino di Santa Croce" jest czerwoną odmianą winorośli o średniej żywności i rozłożystym pokroju. Jest ona stale wydajna. Winnice przeznaczone do produkcji winogron objętych ChNP "Lambrusco Salamino" muszą łączyć odmiany w następujący sposób:

- Lambrusco Salamino: co najmniej 85 % całkowitej powierzchni uprawy;

- inne odmiany Lambrusco tradycyjnie uprawiane na tym obszarze, Fortana (znana lokalnie jako Uva d'Oro) i Ancellota: do 15 % całkowitej powierzchni uprawy.

Sposoby prowadzenia winorośli

Gleba i klimat Modeny sprzyjają naturalnemu wzrostowi winorośli. Plantatorzy winorośli zdecydowali się na system składający się ze sznurów stałych z opadającymi gałęziami, który może powstrzymywać bujny wzrost roślin. System uprawy musi również umożliwiać równomierne rozmieszczenie pąków, wykorzystanie potencjału produkcyjnego roślin, przechwytywanie energii promieni słonecznych oraz dotarcie do kiści wystarczającej ilości powietrza i światła. Najczęściej stosowane systemy uprawy to jednostronny kordon poziomy, genewska metoda podwójnego palikowania w formie łuku i Sylvoz. Gęstość nasadzeń wynosi 2 500-3 000 roślin/ha. Najczęściejstosowane podkładki to Kober5BB, SO4 i 1103P.

Winifikacja i praktyki enologiczne

Wina te produkuje się przy użyciu stosowanych od lat, niezmiennych i ustalonych metod, które obejmują jedynie naturalną drugą fermentację w butelkach i naturalną drugą fermentację przez autoklawowanie. Obie metody mają zasadnicze znaczenie dla nadania winom objętym ChNP "Lambrusco Salamino di Santa Croce" ich wyjątkowych cech charakterystycznych. Procesy wzbogacania i dodawanie expedition liqueur są dozwolone z zastrzeżeniem warunków i ograniczeń określonych w prawodawstwie UE.

W swoich pracach łacińscy autorzy Katon, Pliniusz i Columella opisują produkcję wina musującego (Lambrusco), które może się pienić, co sugeruje, że mogło to być wino półmusujące. Nie rozumiano jednak w pełni procesu biologicznego i chemicznego charakteru fermentacji alkoholowej oraz innych powiązanych aspektów produkcji wina do czasu, kiedy wiedza naukowa rozwinęła się pod koniec XVII wieku i w trakcie XIX wieku. Jednak konieczne były inne odkrycia, aby zapewnić, że cały dwutlenek węgla powstający podczas fermentacji pozostanie rozpuszczony w winie. Potrzebny był zbiornik zdolny utrzymać ciśnienie oraz zakrętka, która mogłaby zapobiec wydostawaniu się dwutlenku węgla. Opracowane je między końcem XVII w. a początkiem XVIII wieku. O tej preferencji w produkcji białych i czerwonych win półmusujących wspominali kolejni autorzy w XVII i XVIII wieku do czasu, gdy ten długi proces ewolucji genetycznej doprowadził do lepszej identyfikacji białych, a w szczególności czerwonych odmian dzikich winorośli Latini (rodziny Lambrusco z obszaru Modena) opisanych przez ampelografów XIX w. (w szczególności Acerbiego, Mendolę i Agazzottiego). Oprócz tych osiągnięć technologicznych nastąpiła również istotna zmiana klimatu (mała epoka lodowcowa), która przyniosła zimne i mokre jesienie, opóźnione dojrzewanie i niepełną fermentację, co wymagało drugiej fermentacji w beczkach, które z kolei ulegały uszkodzeniu. Od połowy XIX w. do połowy XX w. najczęstszą metodą produkcji dużych ilości naturalnego półmusującego wina Lambrusco była druga fermentacja w butelce. W efekcie powstawało mętne, półmusujące Lambrusco bez stosowania procesu degorżowania, które stanowiło większość produkcji. Pierwsza wytwórnia wina produkująca półmusujące Lambrusco w regionie Emilia rozpoczęła działalność w Modenie w 1860 r. Produkcja win najwyższej jakości wiązała się jednak z usunięciem osadu metodami zmniejszającymi uszczerbek dla ilości i jakości, początkowo za pomocą urządzeń do dekantacji izobarycznej (opracowanych przez Martinottiego pod koniec XIX wieku). Obecnie, w przypadku produkcji wina półmusującego i musującego z drugą fermentacją w butelce, osad drożdżowy usuwa się, pozwalając mu osadzić się w okolicach zakrętki, a następnie mrożąc szyjkę butelki.

8.2. B) Informacje na temat jakości / cech charakterystycznych win, które można przypisać przede wszystkim środowisku geograficznemu:

ChNP "Lambrusco Salamino di Santa Croce" obejmuje produkcję musujących i półmusujących win czerwonych lub różowych. Z analitycznego i organoleptycznego punktu widzenia wina te mają bardzo wyraźne i szczególne cechy charakterystyczne, jak opisano w pkt 6 specyfikacji produktu, co oznacza, że można je wyraźnie zidentyfikować i że są typowe dla przedmiotowego obszaru.

Winogrona produkowane na równinach środkowej Modeny, biorąc pod uwagę występowanie gleb znanych jako "gliniaste gleby osuszonych dolin", pozwalają na otrzymanie dobrze wybarwionego wina o właściwej strukturze, łagodnym bukiecie, średniej kwasowości i wyraźnych nutach owocowych. Ich świeżość i wonne aromaty przyczyniają się do wyważonego smaku.

8.3. C) Opis związku przyczynowego między aspektami, o których mowa w lit. A), oraz aspektami, o których mowa w lit. B)

Uprawa winorośli w Modenie ma duże znaczenie społeczno-gospodarcze. Jest to związane z produkcją win musujących i półmusujących. Grunty te są najważniejszym czynnikiem środowiskowym, który zapewnia równowagę między wzrostem rośliny a zbiorem winogron i jakością wina. Mimo pewnych różnic w odniesieniu do środowiska i metod uprawy, grunty rolne w Modenie można uznać za wyjątkowo żyzne. Należą one do następujących trzech kategorii:

a) luźna gleba, żółta lub czerwonawa, o niskiej zawartości wapienia, a często również fosforu ogólnego i przyswajalnego. Występuje na podgórzach, jak również na większych wysokościach. Gleba na równinach nazywana jest "częściowo pozbawioną dwutlenku węgla glebą równin podgórskich", podczas gdy dwa rodzaje gleb na wyższych wysokościach nazywa się "glebą o niskim poziomie wapienia z obrzeży Apeninów" oraz "glebą wapienną niskich Apeninów, która lokalnie występuje w wąwozach";

b) gleba średnio zwięzła, doskonała zarówno pod względem właściwości fizycznych, jak i chemicznych, powstała w wyniku wylewania rzek Secchia i Panaro, położona na środkowej równinie, którą można sklasyfikować jako "wapienne wysoczyzny rzeczne z gliniastymi glebami pylasto-ilastymi Sant'Omobono";

c) gleby gliniaste, bardzo zwarte, ale bogate w składniki odżywcze i żyzne, które pokrywają większość równiny glebami znanymi jako "gleby gliniaste osuszonych dolin".

Gleby nizinne stanowią część równin zalewowych z plejstocenu i holocenu, podczas gdy tereny górzyste i pagórkowate są typowe dla kredy i eocenu. Są one niezwykle bogate w drobne składniki i koloidy glebowe. Gleby równin są praktycznie wolne od grubego szkieletu występującego często na pagórkowatych i górzystych obszarach uprawnych w postaci skały brekcja, który może utrudniać normalną działalność rolniczą.

Na równinie na północ od prowincji Modena, gdzie w winnicach uprawia się winogrona przeznaczone do produkcji objętej ChNP "Lambrusco Salamino di Santa Croce", przeważają gleby znane jako "gleby gliniaste osuszonych dolin". Wyniki indeksu Winklera wahają się od 1 900 do 2 000 stopniodni, przy czym suma opadów wynosi około 450 mm między kwietniem a październikiem. Historia Lambrusco i produkcji win musujących w Modenie jest długa i obejmuje fascynujące pierwsze relacje klasycznych poetów i pisarzy (Wergiliusza, Katona i Warrona), którzy wspominali o "Labrusca vitis" - dzikiej winorośli występującej na obrzeżach pól i dającej winogrona o kwaśnym smaku. Lambrusco to wino czerwone, które może być półmusujące lub musujące, ma połyskliwy rubinowy kolor i należy je podawać w temperaturze 12-14 °C, aby w pełni wydobyć jego zapachy i aromaty. Wino "narodziło się" w Modenie, skąd rozprzestrzeniło się na rynek krajowy i zagraniczny. Lambrusco Salamino di Santa Croce zawdzięcza swoje znaczenie w przemyśle winiarskim Modena szeregowi czynników: 1 806 ha gruntów obsadzonych winoroślą i zarejestrowanych w odpowiednim rejestrze winnic objętych ChNP, które produkują średnio 20 500 000 kg winogron objętych ChNP rocznie. Chroniona nazwa pochodzenia "Lambrusco Salamino di Santa Croce" umożliwia producentom z Modeny zaopatrywanie konsumentów w produkty, które wyróżniają się szczególną historią: pochodzenia, sposobu przetwarzania oraz cech charakterystycznych i szczególnych, odróżniających je od produktów, których nie można wskazać jako pochodzące z wyraźnie określonego obszaru.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Link do specyfikacji produktu

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/22198

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1991

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 28/03/2025
Data ogłoszenia: 28/03/2025