united kingdom
ukraine

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(C/2025/1840)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

"Pimentón de Murcia"

Nr UE: PDO-ES-0113-AM03 - 13 stycznia 2025

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa produktu

"Pimentón de Murcia"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Dyrekcja Generalna ds. Żywności - Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności

4. Opis zatwierdzonych zmian

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 24 ust. 4 rozporządzenia (UE) 2024/1143

Przedstawione i uzasadnione poniżej zmiany nie wiążą się z ryzykiem unieważnienia związku ani z nowymi ograniczeniami we wprowadzaniu produktu do obrotu. Zmiany te kwalifikują się zatem jako "zmiany standardowe" zgodnie z definicją w art. 24 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylającego rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 2 .

1. Zmiana zwięzłego określenia obszaru geograficznego

Zmiana ta jest odpowiedzią na wniosek podmiotów zarejestrowanych w rejestrach organu zarządzającego.

Początkowo rejestracja ChNP "Pimentón de Murcia" zawierała odrębny opis "obszaru produkcji" i "obszaru przetwarzania i pakowania". W ramach "obszaru produkcji" podano 14 gmin w regionie Murcja, natomiast w odniesieniu do "obszaru przetwarzania i pakowania" podano wszystkie gminy regionu Murcja, wskazując, że "obszar przetwarzania i pakowania obejmuje wszystkie gminy prowincji Murcja". Wraz ze zmianą dotyczącą rozszerzenia obszaru geograficznego przedstawioną w 2021 r. i zatwierdzoną w 2023 r. obszar geograficzny "produkcji" oraz obszar "przetwarzania i pakowania" zostały automatycznie utożsamione i nie poinformowano, że wykluczono niektóre podmioty działające w regionie Murcja i zarejestrowane przez organ zarządzający.

Celem niniejszej zmiany jest skorygowanie błędu spowodowanego poprzednią zmianą poprzez włączenie w pierwszej kolejności do wyznaczonego obszaru geograficznego gmin San Pedro del Pinatar i Mula, gdzie przed wprowadzeniem poprzedniej zmiany zidentyfikowano podmioty "zakłady przemiału - zakłady pakujące", które działają w tym regionie i są zarejestrowane przez organ zarządzający.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Zmiana organu kontrolnego

Zmiana ta dotyczy identyfikacji organu kontrolnego określonego w pkt G ("Organ kontrolny") specyfikacji produktu, ponieważ informacje te nie są aktualne.

Uzasadnienie:

Organ kontrolny upoważniony przez właściwy organ jest podmiotem prywatnym akredytowanym zgodnie z normą UNE-EN ISO/IEC 17065. Rada Regulacyjna pełni swoje funkcje organu zarządzającego jako spółka prawa publicznego.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Zmiana w pkt H "Elementy etykietowania związane z nazwą pochodzenia".

Zmiana ta wpływa na pkt H "Elementy etykietowania związane z nazwą pochodzenia" specyfikacji produktu oraz pkt 3.5 "Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa" jednolitego dokumentu.

Dodano alternatywy dla obowiązkowych słów na etykiecie dotyczących ChNP "Pimentón de Murcia", umożliwiające stosowanie: "Denominación de Origen Protegida Pimentón de Murcia" oraz skrótu "DOP Pimentón de Murcia".

Uzasadnienie:

Obecnie produkty o wyjątkowej jakości zarejestrowane w ramach nazwy pochodzenia znane są głównie jako "DOP" ("ChNP"). Ograniczenie stosowania określone w specyfikacji produktu utrudnia umieszczenie na przedniej etykiecie tak wielu elementów, ponieważ zdecydowana większość opakowań jest niewielka. Możliwość umieszczenia obok identyfikacji Pimentón de Murcia skrótu "DOP" ułatwia projektowanie etykietowania bez uszczerbku dla identyfikacji produktu.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Pimentón de Murcia"

Nr UE: PDO-ES-0113-AM03 - 13 stycznia 2025

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Pimentón de Murcia"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 09 - KAWA, HERBATA, MATÉ (HERBATA PARAGWAJSKA) I PRZYPRAWY

0904 - Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Produkt powstały w wyniku przemiału całkowicie czerwonej papryki z rodzaju Capsicum annuum L., odmiany "Bola". Wykorzystywana papryka musi być zbierana dojrzała, zdrowa, czysta, sucha i całkowicie wolna od szkodników czy chorób oraz musi być uprawiana na wyznaczonym obszarze produkcji.

Właściwości organoleptyczne:

Papryka przyprawowa pimentón jest w pełni słodka, ma charakterystyczny silny aromat, wysoką moc barwiącą, zawartość tłuszczu i charakterystyczny smak. Ma błyszczącą czerwoną barwę. Jest bardzo stabilna pod względem barwy i aromatu.

Właściwości fizykochemiczne:

Wielkość cząsteczek: papryka przyprawowa pimentón musi być przemielona w taki sposób, aby przechodziła przez sito nr 16 w skali ASTM (co odpowiada oczkom o wielkości 1,19 mm).

- Pozostałości metali: maksymalna zawartość arsenu 1 ppm i maksymalna zawartość ołowiu 4 ppm.

- Żywność lub składniki żywności: dodanie jadalnych olejów roślinnych maksymalnie do 8 % masy suchego produktu.

- Substancje obce: zakazuje się dodawania nasion innych odmian papryki wykorzystywanych do produkcji papryki konserwowej, łożysk, kielichów i łodyg w proporcji większej niż w przypadku samego owocu, sztucznych barwników i innych substancji wpływających na wartości parametrów określających cechy.

Cechy analityczne papryki przyprawowej w kategorii handlowej Extra:

- Kolor (podczas przemiału) - jednostki ASTA - minimalne: > 120

- Maksymalna wilgotność wyrażona w %: < 14 %

- Maksymalna zawartość ekstraktu eterowego w suchej masie, wyrażona w %: < 20 %

- Maksymalna zawartość popiołu w suchej masie, wyrażona w %:

- łącznie: < 9,4 %

- nierozpuszczalny: < 0,7 %

- Zawartość włókna surowego w suchej masie, wyrażona w %: 27 %

- Maksymalna zawartość kapsaicyny wyrażona w %: < 0,003 %

Cechy analityczne papryki przyprawowej w kategorii handlowej Primera (klasa I)::

- Kolor (podczas przemiału) - jednostki ASTA - minimalne: > 90

- Maksymalna wilgotność wyrażona w %: < 14 %

- Maksymalna zawartość ekstraktu eterowego w suchej masie, wyrażona w %: < 23 %

- Maksymalna zawartość popiołu w suchej masie, wyrażona w %:

- łącznie: < 9,9 %

- nierozpuszczalny: < 1 %

- Zawartość włókna surowego w suchej masie, wyrażona w %: 28 %

- Maksymalna zawartość kapsaicyny wyrażona w %: < 0,003 %

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) Oba produkty

papryka przyprawowa w kategorii handlowej "Extra" i papryka przyprawowa w kategorii handlowej "Primera" [klasa I] muszą być wytwarzane z całkowicie czerwonej papryki z rodzaju Capsicum annuum L., odmiany "Bola" lub "Americano", uprawianych na obszarze produkcji.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Produkcja surowca i produkcja produktu objętego ochroną

Etapy produkcji lub uprawy surowca obejmują inspekt, przygotowanie gruntów, nawożenie, sadzenie, przesadzanie, nawadnianie i nawożenie.

Etapy przetwarzania obejmują zbiór, suszenie papryki i przemiał wysuszonych owoców.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Procesy przemiału i pakowania muszą odbywać się szybko i w bliskiej odległości, aby zachować specyficzne cechy produktu i uniknąć ewentualnych zmian wilgotności, które mogłyby wpłynąć na jego późniejsze przechowywanie.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Opakowania produktów objętych chronioną nazwą pochodzenia "Pimentón de Murcia" przeznaczonych do spożycia muszą być oznaczone numerowaną etykietą lub etykietą dodatkową, która musi być uprzednio dostarczona przez Radę Regulacyjną zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Na etykiecie papryki przyprawowej objętej ochroną musi w widocznym miejscu widnieć określenie "Denominación de Origen »Pimentón de Murcia«" lub "DOP »Pimentón de Murcia«", kategoria handlowa "Extra" lub "Primera" oraz rodzaj zastosowanego procesu suszenia: "Secado al sol" [suszona na słońcu] albo "Secado en secadero" [suszona w suszarni], a także informacje i wymogi określone w obowiązujących przepisach.

Słowa "Pimientos desrabados" [papryka pozbawiona szypułek], "Pimientos sin rabo" [papryka bez szypułek] lub "Pimientos sin pedúnculo" [papryka bez szypułek] mogą być umieszczane fakultatywnie.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Określony obszar geograficzny obejmuje następujące gminy w prowincjach Murcja, Almería, Grenada i Alicante:

- Prowincja Murcja: Alhama de Murcia, Beniel, Caravaca, Cartagena, Fortuna, Fuente Álamo, Librilla, Lorca, Mazarrón, Molina de Segura, Murcia, Puerto Lumbreras, San Javier, Santomera, Torre Pacheco i Totana.

- Prowincja Almería: Pulpí, Velez Blanco i Velez Rubio.

- Prowincja Grenada: Orce i Puebla de Don Fadrique.

- Prowincja Alicante: Elche, Guardamar del Segura, Orihuela, Pilar de la Horadada i Torrevieja.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika produktu

Specyfika produktu, która wyróżnia "Pimentón de Murcia" spośród innych papryk przyprawowych, wynika z cech organoleptycznych i fizykochemicznych produktu określonych w pkt 3.2.

Związek przyczynowy między jakością a właściwościami produktu opisany w specyfikacji produktu:

Specyfika obszaru znajduje odzwierciedlenie w następujących czynnikach naturalnych i ludzkich:

Czynniki naturalne

Obszar produkcji papryki objętej ChNP "Pimentón de Murcia" znajduje się na południowym wschodzie Półwyspu Iberyjskiego i obejmuje gminy leżące w prowincjach Murcja, Alicante, Almería i Grenada. Rzeźba terenu jest złożona. Tereny położone w gminach Alhama de Murcia, Beniel, Cartagena, Molina de Segura, Murcia, San Javier, Santomera i Torrepacheco w prowincji Murcja oraz Elche, Guardamar del Segura, Pilar de la Horadada i Orihuela w prowincji Alicante znajdują się na wysokości poniżej 200 m n.p.m. Obszar ten stanowi mniej niż połowę całego obszaru geograficznego.

Większość terenu stanowią obszary na średniej lub dużej wysokości. Gminy Caravaca, Fortuna, Librilla, Lorca, Mazarrón, Puerto Lumbreras i Totana w prowincji Murcja, Orce i Puebla de Don Fadrique w prowincji Grenada oraz Pulpí, Vélez Blanco i Vélez Rubio w prowincji Almería znajdują się na wyższych wysokościach od 200 m do 2 000 m.

Ta różnica wysokości w obrębie określonego obszaru wpływa na czas nadejścia sezonu wegetacyjnego, który może być różny w zależności od klimatu.

Na przedmiotowym obszarze geograficznym bardzo powszechnie występują materiały postorogeniczne, w szczególności skały marglowe, iły, ewaporyty i zlepieńce.

Obszary te mają na ogół najlepsze grunty pod uprawę zarówno upraw nawadnianych opadami, jak i sztucznie nawadnianych. Obszary te mają na ogół najlepsze grunty pod uprawę zarówno upraw nawadnianych opadami, jak i sztucznie nawadnianych.

Gleby wykorzystywane do uprawy papryki objętej ChNP "Pimentón de Murcia" można sklasyfikować jako słone. Zasolenie gleb o niższej zawartości soli ma charakter strukturalny i jest nieodłącznie związane z tworzeniem samej gleby. W innych przypadkach może wynikać z dodania do gleby chlorków w wyniku nawadniania.

Zasadniczo klimat jest umiarkowany z wpływem śródziemnomorskim i pewnymi cechami kontynentalnymi. Panuje tam charakterystyczny półsuchy klimat - opady wynoszą od 200 do 500 mm, a średni potencjalny poziom ewapotranspiracji jest wysoki i w wielu miejscowościach w lipcu i sierpniu osiąga wartość 180.

Papryka objęta ChNP "Pimentón de Murcia" jest rośliną klimatu ciepłego - aby dobrze rosnąć, potrzebuje ciepła. Uznaje się, że do optymalnego wzrostu i optymalnej produkcji niezbędne są temperatury od 20 °C do 25 °C w ciągu dnia oraz od 16 °C do 18 °C w nocy. W przypadku wzrostu temperatury powyżej 32 °C, zwłaszcza w warunkach suchych, dochodzi do obumierania kwiatów. Przy wysokiej wilgotności względnej roślina toleruje temperatury przekraczające 40 °C.

Uprawa wymaga znacznej wilgotności otoczenia (RH od 50 do 70 %), szczególnie w fazie kwitnienia i zawiązywania owoców. We wczesnych stadiach rozwoju roślina potrzebuje większej wilgotności względnej niż w późniejszych stadiach i lepiej znosi taką wyższą wilgotność.

Wymaga również dużej ilości światła w sezonie wegetacyjnym, zwłaszcza w fazie kwitnienia, zawiązywania owoców i ich dojrzewania. Poziom światła jest zatem czynnikiem ograniczającym. Poziom światła jest zatem czynnikiem ograniczającym. Niedostateczna ilość światła powoduje wybielenie rośliny oraz wydłużenie międzywęźli i łodyg, co oznacza, że pozostają one osłabione i nie są w stanie udźwignąć ciężaru zbiorów.

Warunki na określonym obszarze geograficznym są podobne w różnych porach roku, w związku z czym okresy siewu i zbiorów mogą w niektórych miejscach zostać przedłużone.

Czynnik ludzki

Oprócz warunków uprawy wpływ na produkcję papryki objętej ChNP "Pimentón de Murcia" ma także czynnik ludzki, tj. wiedza fachowa producentów.

Dlatego to wiedza fachowa producentów jest głównym aspektem procesu produkcji papryki objętej ChNP "Pimentón de Murcia". Bezpośredni wpływ na właściwości produktu końcowego mają wybór odpowiedniej działki, system stosowany do przygotowania gleby do siewu, selekcja nasion, sadzenie i zbiór. W związku z tym producenci znający potrzeby uprawy papryki objętej ChNP "Pimentón de Murcia" mogli rozszerzyć swoje uprawy na tereny o takich samych cechach naturalnych, w szczególności pod względem temperatury, wilgotności i poziomu światła.

Rozmnażanie przeprowadza się z wykorzystaniem nasion wybranych z najlepszych roślin z poprzednich zbiorów (zwykle z pierwszego zbioru) oraz z papryki suszonej na słońcu, konserwowanej w warunkach minimalnego dostępu światła i chłodnej temperatury. Aby zapewnić te warunki dotyczące minimalnego dostępu światła i chłodnej temperatury do czasu siewu, nasiona są tradycyjnie przechowywane w ceramicznych naczyniach lub w puszkach.

Po wyselekcjonowaniu nasion przychodzi czas na ich wysiew. Podczas siewu dodaje się dużą ilość nawozu lub obornika, a nasiona są chronione przed zimnem. W połowie grudnia lub na początku stycznia przeprowadza się kontrolę wysianych nasion. Biorąc pod uwagę, że temperatury w tym okresie roku nie sprzyjają kiełkowaniu ani wzrostowi młodych roślin, do siewek producenci stosowali dawniej specjalne inspekty znane jako "almajaras". Aby chronić nasiona przed zimnem, przykrywali je trzciną lub chrustem oraz zasypywali drobną warstwą górnej gleby, a następnie żwirem, aby zapobiec utwardzaniu powierzchni w skorupę. "Almajaras" stanowiły prostokątne otwory w glebie o szerokości około 1,5 m i długości zależącej od stopnia wyrównania powierzchni działki. Nasiona umieszczano w środku otworu, w jednej linii. W dzisiejszych czasach do ochrony przed zimnem stosuje się osłony z tworzywa sztucznego zwane planteles, które pełnią taką samą funkcję ogrzewczą jak almajaras. Alternatywnie nasiona wysiewa się w formacji plastra miodu na tackach wysiewnych z dobrym podłożem, ponieważ dzięki temu nasiona (wyselekcjonowane przez rolników lub certyfikowane) mogą być przechowywane przez odpowiedzialny personel w optymalnych kontrolowanych warunkach temperaturowych.

"Pimentón de Murcia" jest ceniona zarówno ze względu na jej funkcję barwiącą, jak i doprawiającą, a cechy te zależą od odmiany i od faktu, że papryka jest uprawiana na glebach słonych w warunkach opisanych powyżej. Zasadnicze znaczenie ma również ręczny, rozłożony w czasie zbiór papryki, który bezpośrednio wpływa na produkt końcowy, ponieważ umożliwia selekcję papryki w momencie, gdy jest ona najbardziej dojrzała, czyli gdy intensywność koloru jest maksymalna, a zawartość wody minimalna.

Sadzenie odbywa się nie wcześniej niż 15 kwietnia. Dzień, który tradycyjnie uważano za najlepszy do sadzenia, tak aby uniknąć przymrozków, to 25 kwietnia, święto św. Marka. Rośliny sadzi się w rowkach lub przy użyciu podstawy z tworzywa sztucznego, przy czym siewki umieszcza się w odstępach równych długości dłoni, w trójkątnym układzie. Są one następnie nawadniane przez zalanie lub miejscowe podlanie, co umożliwia lepszą kontrolę nad ograniczonymi zasobami wody i nawozów.

Zasadnicze znaczenie dla uzyskania papryki o właściwościach sensorycznych produktu objętego ChNP ma czas zbiorów. Paprykę zbiera się ręcznie, a zbierane są tylko te owoce, które są w pełni dojrzałe. To producenci, dysponujący wiedzą fachową dotyczącą produktu, decydują o tym, kiedy jest właściwy czas zbiorów. Potrafią odróżnić, które papryki na każdej roślinie osiągnęły optymalną dojrzałość, czyli maksymalną intensywność koloru, najwyższą zawartość naturalnego pigmentu i minimalną zawartość wody.

Po zbiorze papryki rozkładano na wiklinie lub układano na zboczach wzgórz, w zależności od wielkości danej partii, aż do ich wysuszenia pod wpływem ciepła słonecznego. Ta tradycyjna metoda suszenia zachowała się przez lata, choć wprowadzono również suszarnie.

Murcja zawsze była pionierem w uprzemysłowieniu produkcji papryki w celu uzyskania papryki przyprawowej. Na jej terenie przeprowadza się ponad trzy czwarte działalności, jeżeli chodzi o hiszpański sektor produkcji pimentón. Ponadto zakłady przemiału posiadają dogłębną wiedzę na temat papryki jako surowca i najlepszego sposobu produkcji w taki sposób, aby zachować wszystkie jej właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne.

Suszenie, a następnie przemiał papryki to procesy niezbędne do zachowania właściwości świeżej papryki w produkcie końcowym, tj. w papryce przyprawowej "Pimentón de Murcia". Zarówno tradycyjna metoda suszenia (w której papryka jest suszona przez bezpośrednie wystawienie na działanie promieni słonecznych), jak i metoda polegająca na zastosowaniu gorącego powietrza w kontrolowanym czasie i kontrolowanej temperaturze pozwalają uzyskać owoce papryki o zawartości wilgoci wynoszącej maksymalnie 14 %. Odwodnienie to jest utrzymywane aż do etapu przemiału dzięki przechowywaniu owoców w suchych pomieszczeniach, tak aby "rozdrobnienie", jakiemu są poddawane w młynie młotkowym, mogło wydobyć wszystkie olejki, które nadają produktowi objętemu ChNP jego charakterystyczne cechy.

Ten system produkcji i przetwarzania pozostał niezmieniony odkąd w XVI w. przywieziono z Ameryki pierwsze nasiona. System uprawy na całym obszarze basenu Morza Śródziemnego rozprzestrzenił się odpowiednio do warunków klimatycznych i w celu jak najlepszego wykorzystania słonych gleb. Początkowa produkcja w dolinie Segury rozprzestrzeniła się na sąsiednie obszary, takie jak Campo de Cartagena, Campo de Elche i dolina Guadalentm, z czego ta ostatnia jest największym obszarem produkcji.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/htm/DOP_Pimenton_Murcia_modif_mayo r.aspx

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.
2 Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1840

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 28/03/2025
Data ogłoszenia: 28/03/2025