(Dz.U.UE C z dnia 26 lutego 2025 r.)
W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.
Specyfikacja produktu, o której mowa w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, jest dostępna w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"
Nr UE: PGI-TR-03045 - 29.11.2023
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" wytwarza się przez łączenie wcześnie zebranych pistacji z Gaziantepu (wcześnie zebrane pistacje nazywa się bozię) z wodą i cukrem buraczanym w precyzyjnie odmierzonych proporcjach. Po zmieszaniu i ugotowaniu składników mieszankę wyrabia się na jednolitą masę, rozwałkowuje do osiągnięcia grubości 3-4 cm, a następnie kroi w plastry.
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" składa się z cukru w co najmniej45 %. W produkcji można wykorzystywać odmiany pistacji takie jak Uzun, Nizip, Urfa lub Barak Yildizi. Zawartość wilgoci w surowcu do produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" nie może przekraczać 5 %.
"Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" ma określoną zawartość pistacji: 45 % (co najmniej), cukru: 45 % (co najmniej) i wilgoci: 8-10 %.
Zawartość tłuszczu w "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" mieści się w przedziale 25-30 %.
Produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" charakteryzuje się następującymi wartościami barw: L: 25-30 a: (-5.50)-(-7.00) i b: 14,50-16,50.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Do produkcji wykorzystuje się wcześnie zebrane pistacje z Gaziantepu - bozię, w tym odmiany takie jak Uzun, Nizip, Urfa czy Barak Yildizi. Wcześnie zebrane pistacje, zwane bozię, charakteryzują się jaśniejszą barwą niż w pełni dojrzałe pistacje, a ich nasiona są mniej rozwinięte. Wewnętrzne nasiono ma kolor ciemnozielony. Zawartość wilgoci wynosi nie więcej niż 5 %.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
- zbiór, suszenie, łuskanie i mielenie pistacji bozię,
- mieszanie cukru i wody,
- gotowanie syropu,
- łączenie ugotowanego syropu i pistacji,
- chłodzenie mieszanki,
- wyrabianie mieszanki,
- rozprowadzanie i wałkowanie mieszanki,
- proces porcjowania.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Określonym obszarem geograficznym produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest prowincja Gaziantep w Turcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" a obszarem geograficznym wynika z renomy produktu, specjalnej receptury i umiejętności producentów w Gaziantepie.
Najwcześniejsza wzmianka o "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 1963 r. (Ejder Kalelioglu, Turk Cografya Dergisi, 1963 r.). W Antepfistigi Arastirma Dergisi (czasopiśmie naukowym dot. pistacji) wskazano, że produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" podawano jako smakołyk w 1970 r. (Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, Instytut Badań nad Pistacjami, Antepfistigi Arastirma Dergisi, tom: 7, 2019 r., Gaziantep).
W 2015 r. Gaziantep ogłoszono jednym z miast Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. "Antep Fistik Ezmesi"/ "Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" to deser pochodzący z Gaziantepu, czyli miasta, które oficjalnie uznano za znaczące miasto w dziedzinie gastronomii.
W artykule zatytułowanym "Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri" (Rola pistacji i wyrobów z pistacji w lokalnej tożsamości gastronomicznej Gaziantepu) Abdullah Baycar szczegółowo wyjaśnia znaczenie produktu "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" dla kultury i gastronomii Gaziantepu. (Baycar, A. (2022). Antep Fistigi ve Turevlerinin Gaziantep Yerel Gastronomik Kimligindeki Yeri. Abant Sosyal Bilimler Dergisi, 22(2), 749-764. doi:
10.11616/asbi.1097983).
Miejsce i historię "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" w kuchni Gaziantepu można również poznać w poświęconych temu produktowi wierszach. W wierszu, w którym autor wychwala kuchnię i słodycze z Gaziantepu, wymieniono również produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi". (Baci, Rakkus i Tokuz Gonca (1995). Antep Sofrasi. Gaziantep Tatlilari. Publikacja Fundacji Uniwersytetu Gaziantep nr 3, Gaziantep, s. 133). Najwcześniejsze badanie naukowe poświęcone "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" pochodzi z 2001 r. W pracy zatytułowanej "Antepfistigi Yetistiriciligi" (Uprawa pistacji), opublikowanejprzez Dyrekcję Instytutu Badań nad Pistacjami z Gaziantepu, stwierdzono, że "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" sprzedaje się w bardzo dużych ilościach zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych. (Antepfistigi Yetitiriciligi, publikacja nr 13, 2001, Gaziantep, Publikacje Instytut Badań nad Pistacjami).
Wyjątkową cechą oznaczenia geograficznego "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest fakt, że producenci na określonym obszarze geograficznym stosują w produkcji wcześnie zebrane pistacje - bozię. Dokładny termin zbioru kluczowego składnika - bozię jako elementu produkcji jest określony dzięki szczegółowej wiedzy fachowej producentów. W związku z tym najważniejszym etapem procesu produkcji jest wybór pistacji, które zostaną wykorzystane do wytworzenia "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi".
Umiejętności w zakresie produkcji przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Kluczowym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" jest pozyskiwanie surowca, którym są w zbierane wcześnie pistacje zwane bozię. Najodpowiedniejszy czas na zbiór pistacji bozię przypada między końcem lipca a pierwszą połową sierpnia, czyli 30-40 dni przed zwykłym terminem zbiorów pistacji. Umiejętności producentów umożliwiają zbiory pistacji bozię we właściwym czasie i we właściwy sposób. Podczas selekcjonowania pistacji bozię producent wybiera orzechy o regularnym kształcie. Wiedza ta jest nieodłącznie związana ze społecznością lokalną i przekazuje się ją w ramach relacji mistrz-uczeń.
Kolejnym ważnym etapem produkcji "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi", który wymaga kluczowej wiedzy fachowej, jest wyrabianie masy pistacjowej, ponieważ jeśli masa nie jest wystarczająco wyrobiona, pistacje w mieszance nie zostaną odpowiednio rozdrobnione. Fachowa wiedza jest niezwykle istotna, ponieważ zbyt długie wyrabianie mieszanki spowoduje wytrącenie się z niej tłuszczu, co negatywnie wpłynie na jakość produktu.
Umiejętnie wyrobiony produkt "Antep Fistik Ezmesi"/"Antepfistigi Ezmesi"/"Gaziantep Fistik Ezmesi" gładko rozprowadza się na marmurze, ale wiedza fachowa mistrza jest ważna na tym etapie, ponieważ marmur należy lekko natłuścić - użycie zbyt dużej lub zbyt małej ilości oleju negatywnie wpłynie na produkt.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Oficjalny e-biuletyn Tureckiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych nr 18 z 1.12.2017 r., s. 26.
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1380 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 26/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 26/02/2025 |