(Dz.U.UE C z dnia 27 lutego 2025 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
"Scottish Farmed Salmon"
Nr WE: PGI-GB-0141-AM02 - 10 grudnia 2024
ChOG (X) ChNP ()
1. Nazwa produktu
Scottish Farmed Salmon
2. Państwo trzecie, do którego należy obszar geograficzny
Zjednoczone Królestwo
3. Organ krajowy lub grupa składająca wniosek powiadamiająca o zmianie standardowej
Nazwa: Salmon Scotland Ltd (SC152347)
Osoba wyznaczona do kontaktów: Dr Iain Berrill
E-mail: iain@salmonscotland.co.uk
Adres: Floor 3, Venue Studios, 21 Calton Road, Edinburgh, EH8 8DL
Tel. +44 01312026621
E-mail: enquiries@salmonscotland.co.uk
4. Opis zatwierdzonych zmian
Zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Nie wiążą się one ze zmianą nazwy, ryzykiem unieważnienia związku lub nałożeniem na produkt dodatkowych ograniczeń dotyczących wprowadzania do obrotu.
a) usunięto odniesienia do hodowli "intensywnej" i "ekologicznej" oraz "rutynowych badań" (specyfikacja produktu);
b) na początku następującego tekstu - "zachodnie wybrzeże kontynentalnej Szkocji" usunięto wyraz "zachodnie" (specyfikacja produktu i jednolity dokument);
c) w następującym zdaniu: "Obecnie przy produkcji szkockiego łososia hodowlanego zatrudnionych jest bezpośrednio 4 000 osób, w procesie chowu (wylęgarnie oraz instalacje do tuczu) dodano wyrażenie "do tuczu" (specyfikacja produktu i jednolity dokument);
d) usunięto sekcję "Łosoś hodowlany ekologiczny". Doprecyzowano poszczególne etapy życia łososia od komórek jajowych do odłowu (specyfikacja produktu);
e) poprawki gramatyczne i techniczne o charakterze ogólnym. (specyfikacja produktu i jednolity dokument).
JEDNOLITY DOKUMENT
"Scottish Farmed Salmon"
Nr WE: PGI-GB-0141-AM02 - 10 grudnia 2024
ChOG (X) ChNP ()
1. Nazwa(-y) produktu
Scottish Farmed Salmon
2. Państwo
Wielka Brytania
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 668/2014)
Klasa 1.7 - Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich
3.2. Opis produktu
Szkocki łosoś hodowlany "Scottish Farmed Salmon" musi być typowy dla gatunku Salmo salar (łosoś atlantycki). Szkocki łosoś hodowlany ma harmonijną budowę. Ryba widziana z boku musi mieć zaokrągloną powierzchnię brzuszną, a boki wystarczająco umięśnione, aby uniknąć rozpadnięcia się tuszy po wypatroszeniu. Łosoś "Scottish Farmed Salmon" ma tęczowy wygląd i srebrne ubarwienie. Barwa mięsa musi mieć minimalną intensywność na poziomie 26 w skali SalmoFan™. Mięso tego łososia ma postać zwartą, o włóknistej, ale gładkiej i równiej fakturze. Szybkie chłodzenie po wyjęciu ryby z wody umożliwia zachowanie niezmiennego smaku.
Praktyki przetwórcze muszą obejmować ocenę próbek łososia "Scottish Farmed Salmon" pod kątem określonych kryteriów bakteriologicznych, aby zagwarantować, że ogólnie procedury w zakresie higieny są skuteczne oraz że jakość mikrobiologiczna produktów utrzymuje się na zadowalającym poziomie.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Proces produkcji można podzielić na kilka etapów, a tucz łososia musi mieć miejsce na określonym obszarze geograficznym. Pierwszy etap polega na wyhodowaniu ryb od ikry do stadium smolta w środowisku słodkowodnym. W stadium smolta ryby są przenoszone do ogrodzonych obszarów morskich znajdujących się w fiordach i zatoczkach u wybrzeży Szkocji na okres do dwóch lat. Łososie karmione są mieszankami paszowymi, które mogą zawierać mączkę rybną, olej rybny i szereg innych składników, by zaspokoić ogół ich potrzeb żywieniowych.
Ostatni etap polega na ręcznym odławianiu łososi przy użyciu metod zapewniających szybkie oszołomienie, a następnie wykrwawienie ryb. Gwarantuje to zachowanie wysokiej jakości mięsa, a proces ten opiera się na rzetelnych procedurach zachowania higieny. Następnie ryby są możliwie szybko patroszone, a ich temperaturę obniża się do temperatury pakowania (0-2 °C). Następnie pakuje się je do skrzynek/pojemników o jakości spożywczej, chroniących towar w trakcie przeładunku, przechowywania i transportu; cały ten proces przeprowadza się zgodnie z rygorystycznymi procedurami, które dotyczą regulacji temperatury, norm higieny i klasyfikacji produktów. Łosoś jest przechowywany i dostarczany do konsumenta przy zapewnieniu ścisłych norm higieny, w tym regulacji temperatury, która musi wynosić 0-2 °C.
Niezależni inspektorzy zapewniają surową kontrolę jakości łososi "Scottish Farmed Salmon". Gospodarstwa produkcyjne sektora akwakultury oraz punkty pakowania są często poddawane szczegółowym kontrolom.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Przedmiotową nazwę może nosić cała gama produktów, prezentacji i dań z łososia "Scottish Farmed Salmon" (w tym mrożonych, wędzonych, dań gotowych oraz musów i pasty z łososia), z obowiązkowym wskazaniem na etykiecie miejsca produkcji wraz z odniesieniem do procesu wytwarzania. Łosoś "Scottish Farmed Salmon", który nie jest prezentowany konsumentowi jako jednoskładnikowy, świeży, schłodzony (i wcześniej niemrożony) produkt, może korzystać z wyżej wymienionej nazwy, ale musi zawierać na opakowaniu produktu adnotację "Made with Scottish Farmed Salmon", "Made using Scottish Farmed Salmon", "Contains Scottish Farmed Salmon" lub, w stosownych przypadkach, na opakowaniu produktu należy podać "Scottish Farmed Salmon" jako jeden ze składników.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Region przybrzeżny kontynentalnej Szkocji, Hebrydy Zewnętrzne, Orkady i Szetlandy.
5. Związek z obszarem geograficznym
Łososia "Scottish Farmed Salmon" hoduje się w środowisku morskim w |Szkocji. To właśnie etap produkcji łososia (etap między stadium smolta a odłowem) w tym środowisku leży u podstaw omawianego chronionego oznaczenia geograficznego. Określony obszar produkcji stanowi wyjątkowe środowisko, któremu łosoś "Scottish Farmed Salmon" zawdzięcza swoje szczególne, wymienione poniżej, właściwości.
- Wysoki stopień wymiany wód w fiordach i zatokach, prowadzący do występowania silnych prądów morskich, zapewnia że ryby są w ciągłym ruchu. To z kolei daje jędrne mięso o charakterystycznej fakturze i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu,
- Wysoki stopień wymiany wód zapewnia lepsze dotlenienie ryb, co zwiększa aktywność metaboliczną łososia, a to z kolei korzystnie wpływa na jego rozmiar i wagę.
- Wysoka jakość wód północnego Atlantyku umożliwia równomierny wzrost łososia i osiągnięcie harmonijnej budowy.
- Niewielkie wahania temperatury wody w ciągu roku zapewniają stabilne warunki hodowli, dzięki czemu mięso ryb ma jędrną fakturę i niezmienny smak bez dziwnego posmaku.
Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.
20.03.2025Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.
20.03.2025Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.
19.03.2025Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
27.02.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2025.1372 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 |
Data aktu: | 27/02/2025 |
Data ogłoszenia: | 27/02/2025 |